'Volkskrant te veel op Randstad gericht

'Lezers uit Noord-, Oost- en Zuid-Nederland worden niet moe de Volkskrant te wijzen op haar landelijke spreiding. Zij verwachten dat hun ochtendblad naast het nieuws uit de Randstad ook aandacht besteedt aan gebeurtenissen in hun regio....

'Het lijkt wel of de Volkskrant allergisch reageert op het woord Limburg', schreef een lezer uit Maastricht onlangs. Hij suggereerde dat de nieuwe roman van de schrijfster Christine Crutsen niet gerecenseerd zou worden omdat het om een Limburgse gaat. 'Ik mag toch hopen dat dit niet echt de achterliggende gedachte is', voegde hij eraan toe. Een boekhandelaar uit Tegelen klaagde dat belangrijke literaire bijeenkomsten nooit worden vermeld, terwijl soortgelijke evenementen in de grote steden wel alle aandacht zouden krijgen.

Na een klein uitgevallen verslag van een wedstrijd van Vitesse volgt altijd een sneer naar de sportredactie, die alleen oog zou hebben voor Ajax. 'En wilt u doorgeven dat Paul Bosvelt uit Doesburg komt en niet uit Doetinchem. Doesburg is een gemeente die 20 kilometer ten westen van Doetinchem ligt', schrijft een plaatsgenoot van de voetbal-international.

Het is slechts een greep uit recente reacties. Het onderwerp ligt vanouds gevoelig. De aandacht van de Volkskrant voor binnenlands nieuws is primair gericht op het Westen, omdat daar nu eenmaal de belangrijkste gebeurtenissen plaatsvinden. Het economische hart van het land klopt er, cultureel is de Randstad bepalend en het land wordt er bestuurd.

Dat rechtvaardigt intensieve berichtgeving uit dat gebied. Maar daarmee is niet alles gezegd. Verreweg de meeste Nederlanders wonen buiten de Randstad. Van de Volkskrant-oplage van 346 duizend wordt 55 procent in de Randstad en 45 procent (154.300) erbuiten verkocht. Een op de drie lezers is geïnteresseerd in regionaal nieuws en 49 procent gaf vorig jaar in een onderzoek aan meer over de regio te willen lezen.

Dat verplicht de redactie naar verhouding ook energie te steken in evenwichtige berichtgeving uit Groningen, Arnhem of Maastricht. Die noodzaak wordt erkend. Maar de uitvoering verloopt vaak moeizaam. De redactie is in Amsterdam gevestigd. In en om de hoofdstad wonen ook bijna alle redacteuren. Daardoor dreigt de regio uit het blikveld te verdwijnen.

Tot in de jaren zeventig probeerden landelijke dagbladen als Het Vrije Volk alle regio's met een eigen editie te bedienen. De krant maakte dagelijks meer dan twintig edities, die deels werden geproduceerd door regionale redacties door het hele land. Die opzet werd te kostbaar, Het Vrije Volk verdween.

De Volkskrant maakt één editie voor het hele land. In de loop van de avond/nacht kan tijdens het drukken het nieuws wel worden geactualiseerd. Maar er worden geen artikelen voor aparte regio's opgenomen. De krant probeerde tot voor kort de regionale berichtgeving op peil te houden met een net van tien correspondenten. Dat is ingekrompen tot vijf journalisten, van wie er twee (Groningen en Eindhoven) buiten de Randstad opereren. Grote onderwerpen in de regio, zoals de vuurwerkramp in Enschede of de varkenspest in Brabant, worden nu vaker gedaan met hulp van verslaggevers uit Amsterdam.

Blijft het bezwaar dat vanuit Amsterdam moeilijk snel kan worden opgepikt wat er in Winterswijk of Middelburg speelt. Bovendien ontbeert de krant de noodzakelijke contacten als er iets in die plaatsen gebeurt. Die bezwaren neemt de hoofdredactie voor lief, omdat daar tegenover een uitbreiding van de verslaggeving in Amsterdam staat. Klein regionaal nieuws loont voor een landelijk ochtendblad niet de moeite.

Lezers in Leeuwarden zijn niet geïnteresseerd in het opbreken van het Maastrichtse Vrijthof. En als het nieuws zo belangrijk wordt dat het alle Nederlanders raakt, zijn we er vanuit Amsterdam snel genoeg bij, redeneert de hoofdredactie.

Daar zet menig Volkskrant-lezer in de regio een vraagteken bij. Van de abonnees heeft 13 procent ook een abonnement op een regionale krant, 14 procent koopt losse regionale bladen. De rest is ook voor regionale informatie op de Volkskrant aangewezen. Ze verwachten geen concurrentie met de regionale pers op regionaal niveau, maar wel minimale berichtgeving over de belangrijkste regionale ontwikkelingen.

Plus voldoende service. Toen onlangs in het nieuwe tabloid Kunst de grote provinciale steden van de filmagenda werden geschrapt regende het protesten. Een lezeres (buiten de Randstad): 'Hoe durft men. Overal wonen film- en cultuurliefhebbers. Waarom worden we als tweederangs burgers beschouwd?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden