Volkskrant Ochtend: Zorginstituut hekelt dure medicijnen | Tibetaans-boeddhistische leraar aangeklaagd voor seksueel misbruik

Goedemorgen. Er is een strafaanklacht ingediend tegen de Tibetaans-boeddhistische leraar Namkha Rinpoche wegens omvangrijk seksueel misbruik. Vrouwen zouden onder druk zijn gezet om seks met hem te hebben. Verder in de Volkskrant Ochtend: de verovering van 'het rode bastion Amsterdam' door D66 was een van de opmerkelijkste uitkomsten van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Hoe is het de partij in de hoofdstad vergaan?

Irène Mols (38) heeft cystic fibrose (taaislijmziekte) maar kan dankzij het kostbare medicijn Orkambi weer sporten. Orkambi dreigde niet te worden vergoed omdat de fabrikant er 170 duizend euro per patiënt per jaar voor vroeg maar na langdurige prijsonderhandelingen stemde het bedrijf vier maanden geleden in met een prijsverlaging.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

'Farmaceutische industrie chanteert over de ruggen van patiënten'
De torenhoge prijzen die farmaceuten vragen voor sommige medicijnen leiden tot verontwaardiging bij het Zorginstituut, dat adviseert over opname in het basispakket. Het is tijd voor openheid van zaken.

Vrouw klaagt Tibetaans-boeddhistische leraar aan wegens omvangrijk seksueel misbruik

Een Zwitserse vrouw heeft een strafaanklacht ingediend tegen de Tibetaans-boeddhistische leraar Namkha Rinpoche (51) wegens omvangrijk seksueel misbruik. Dat bevestigt de vrouw tegenover de Volkskrant. Ook in andere Europese landen is de lama in opspraak geraakt.

Raadslid in Noordwijk teruggefloten om kritisch tv-optreden: 'Een tendentieus, misleidend beeld'
Mag een gemeenteraadslid zich in de pers negatief uitlaten over haar gemeente? In Noordwijk kennelijk niet: raadslid Lenie Zoetendaal (CDA) is door haar collega's teruggefloten vanwege een kritisch tv-optreden dat slecht zou zijn geweest voor het imago van de badplaats. Een meerderheid van de gemeenteraad keurt 'acties waardoor de gemeente Noordwijk in een kwaad daglicht wordt gesteld nadrukkelijk af'.

Onverslaanbaar geachte Manchester City uitgeschakeld in FA Cup door cultheld Will Grigg
Manchester City heeft maandagavond verrassend verloren van Wigan Athletic. In de vijfde ronde van de FA Cup verloor het onverslaanbaar geachte team van Pep Guardiola met 1-0 bij de koploper van de derde divisie. Hierdoor kan City de quadruple, het winnen van vier bekers in een seizoen, vergeten.


Vandaag in het nieuws

De gemeente Brunssum bespreekt een rapport over de omstreden wethouder Jo Palmen. De hogesnelheidstrein die Engeland met het Europese vasteland verbindt rijdt vandaag een 'inwijdingsreis'. En de Hoge Raad doet uitspraak in de Valkenburgse zedenzaak: mocht de rechtbank lichte taakstraffen opleggen?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Hoe kwetsbare vrouwen in de ban kwamen van Tibetaanse geestelijke

De ontvankelijkheid van westerse leerlingen voor het Tibetaans boeddhisme zet de deur open voor misbruik van vrouwen, zo blijkt uit de verhalen over twee geestelijken. De kritische volger: 'Mensen vragen me: hoort dit erbij in het Himalayagebied?' (+)

Wat D66 (niet) wist te veranderen in Amsterdam

De verovering van 'het rode bastion Amsterdam' door D66 was een van de opmerkelijkste uitkomsten van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Na het doorbreken van de dominantie van de PvdA kon de hoofdstad worden hervormd. Hoe is het de partij vergaan? (+)

D66-Raadsleden vieren de verkiezingsoverwinning in Amsterdam in maart 2014, met staand in het midden de lokale leider Jan Paternotte.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Bert Wagendorp: Rechtspraak, theater en geschiedschrijving

Elke dag staat er een lange rij mensen voor de entree van de Bunker in Osdorp, waar het proces plaatsvindt. Willem Holleeder is een celebrity. Maar rond mei, schat Wagendorp, 'is iedereen er wel klaar mee'. (+)

Rond het eerste internetcafé pakt Raqqa het leven weer op


In de vroegere IS-hoofdstad Raqqa keert met het eerste internetcafe het gewone leven terug. Maar hoe breekbaar de toestan in het oosten van Syrie nog is, blijkt verderop langs de Eufraat. Steeds duidelijker wordt dat amerikanen daar honderden Russische huurlingen onder vuur hebben genomen. (+)

Een Syrisch meisje met een stalletje in Raqqa.Beeld afp

'De SP is overal, we duiken op in Ruttes nachtmerries'

De meervoudige aanwezigheid, aloude wensdroom van de mensheid, deed maandagavond ook zijn intrede in de Nederlandse politiek. Lilian Marijnissen, partijleider van de SP, trapte de verkiezingscampagne van haar partij af vanaf vier podia. Tegelijk. (+)

Scheidsrechter Shona Shakrula: 'Ik ben een leider. Zeg het maar, gaan we luisteren of niet?'

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Scheidsrechter Shona Shukrula (26): 'Ik ben ambitieus. Mijn droom is het hoogst haalbare.' (+)

Shona Shukrula.Beeld Casper Kofi
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden