Volkskrant Ochtend: Zorgen over opmars sessies met tripthee | Mark Zuckerberg for president?

Deskundigen maken zich zorgen over ceremonies met ayahuasca, een thee van hallucinogene planten. 'Zelfbenoemde sjamanen' zouden niet in staat zijn adequaat te handelen als deelnemers in een bad trip belanden. Verder in de Volkskrant Ochtend: De big business van beautyvloggers breidt zich uit met mannen, ze maken - meer dan vrouwen - make-uptutorials met een persoonlijk verhaal. En er wordt druk gespeculeerd: gaat Zuckerberg Trump uitdagen in 2020?

Redactie
President Uhuru Kenyatta van Kenia Beeld afp
President Uhuru Kenyatta van KeniaBeeld afp

Terwijl u sliep

Populariteit tripthee groeit, experts waarschuwen voor incompetente
'zelfbenoemde sjamanen'
Deskundigen maken zich zorgen over het toenemende aantal aanbieders van ceremonies met ayahuasca, een thee van hallucinogene planten uit het Amazone-regenwoud. Op tientallen plekken in Nederland worden ayahuasca-weekenden georganiseerd, maar volgens sommige experts zijn een aantal 'zelfbenoemde sjamanen' niet in staat om adequaat te handelen als deelnemers in een bad trip belanden.

Kenia vreest voor onlusten na presidentsverkiezing
Kenia houdt rekening met onlusten na de uitslag van de presidentsverkiezingen. De geloofwaardigheid is bij voorbaat in het geding: oppositieleider Odinga heeft de regering er herhaaldelijk van beticht dat zij de uitslag wil vervalsen. Hij lijkt te suggereren: de stembusuitslag geldt als vervalst tenzij het tegendeel wordt bewezen.

Google ontslaat werknemer die omstreden gender-memo schreef
Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft maandag een ingenieur ontslagen omdat hij een omstreden memo had geschreven over het diversiteitsbeleid van het technologiebedrijf.

Sifan Hassan gaat te vroeg en stort in: vijfde plaats op 1.500 meter
Alles heeft Sifan Hassan dit jaar gedaan om wereldkampioen te worden. De trainingen verliepen volgens haar perfect: haar lichaam sputterde niet tegen, ze hoefde geen oefening over te slaan. Als er gerechtigheid zou bestaan in de atletiek, leek ze in de aanloop naar de WK in Londen te willen zeggen, dan zou het goud op de 1.500 meter voor haar zijn. Maar nee, de zege ontglipte haar maandag weer.

Vandaag in het nieuws

Vandaag kiest Kenia een nieuwe president, de verkiezingen kunnen een voorbeeld worden voor andere landen in Afrika. In eigen land staat vandaag een Amsterdammer terecht voor bedreigingen van oud-politicus van GroenLinks Paul Rosenmöller. En er is een proces tegen een Bulgaar, die wordt verdacht van smokkel van elf verstekelingen in een vrachtwagen.

Aanraders van de redactie

Gaat Zuckerberg de strijd om presidentschap aan met Trump?
Facebook-baas Mark Zuckerberg ontkent dat hij een gooi wil doen naar het Amerikaanse presidentschap. Maar waarom reist hij dan langs vijftig staten? En waarom omringt hij zich met oud-campagnemanagers? (+)

De hallucinogene thee die trauma's oplost - of oprakelt
Tientallen bedrijfjes bieden ceremonies met ayahuasca, een - illegale - hallucinogene thee die zou helpen bij psychische klachten. Het middel kan die juist ook versterken, waarschuwen experts. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Hij gaf als president leiding aan een corrupte overheid
Een dynastieke strijd, dat is de verkiezing van een president in Kenia: twee zonen van de oude leiders bij de onafhankelijkheid staan tegenover elkaar. President Kenyatta verdedigt zich vandaag opnieuw tegen de 'eeuwige verliezer' Odinga. Argwaan over mogelijke stembusfraude doet de spanning oplopen. Correspondent Mark Schenkel schreef over beide kandidaten een profiel. (+)

Gevallen leider Saakasjvili wil illegaal terug naar Kiev
Michail Saakasjvili, oud-president van Georgië, is de hoofdpersoon in een politieke soap die via Oekraïne en de Verenigde Staten is beland in Polen. Sinds donderdag houdt Saakasjvili (49) zich op in de Poolse hoofdstad Warschau. In de komende dagen of weken gaat hij de grens met Oekraïne oversteken, heeft hij aangekondigd. Zonder geldig paspoort.

Hier komen de mannelijke beautyvloggers
De big business van beautyvloggers breidt zich uit met mannen. Meer dan de vrouwelijke vloggers verbinden zij hun liefde voor make-up aan een persoonlijk verhaal. (+)

Column Elma Drayer: Genitaliën zijn weliswaar reuze interessant, maar niet allesbepalend
Afgelopen vrijdag publiceerde een (anonieme) Googlemedewerker op het interne netwerk een memo van tien pagina's, vol klachten over het verstikkende denkklimaat bij het bedrijf vooral als het gaat om de positie van vrouwen. Volgens de auteur heeft hun achterstand in de techindustrie simpelweg 'biologische' oorzaken. Vrouwen zijn nu eenmaal van nature minder geïnteresseerd in programmeren en in leidinggeven. (+)

Rovanny Frans, oftewel Cocoo and Curls. Beeld
Rovanny Frans, oftewel Cocoo and Curls.Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden