Volkskrant Ochtend: Zorg kan best goedkoper, vindt VGZ | Van een glas alcohol per dag leef je niet aantoonbaar korter

Goedemorgen. Op de gezondheidszorg kan nog veel worden bespaard zonder dat de kwaliteit daalt. Dit betoogt oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink, tegenwoordig directielid van zorgverzekeraar VGZ. Verder in de Volkskrant Ochtend: de in het Westen goedkope Mars-repen en KitKats worden in Afrika nog altijd duur betaald. En: van een glas alcohol per dag leef je niet aantoonbaar korter. 

- Beeld Daniel Rosenthal

Terwijl u sliep

Besparen op zorg kan best, zonder kwaliteitsdaling, zegt zorgverzekraar VGZ

Op de gezondheidszorg kan nog veel worden bespaard zonder dat de kwaliteit daalt. Zowel door ziekenhuizen als door huisartsen kan efficiënter en patiëntvriendelijker worden gewerkt. Kabinet en Tweede Kamer zouden zich daarom niet moeten neerleggen bij de nu geraamde stijging van de zorgkosten met ruim 2 miljard euro per jaar en de daardoor almaar stijgende premie van de ziektekostenverzekering. Sterker, de uitgaven en de premie kunnen dalen.

Kinderombudsvrouw: haal 'kalifaatkinderen' naar Nederland

De druk op de Nederlandse overheid om 'kalifaatkinderen' uit Syrische vluchtelingenkampen te repatriëren loopt op. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer: 'Niets doen is onacceptabel.'

Plusteken achter een artikel? Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Gas komt nu vooral uit buitenland: twaalf procent minder gaswinning in Nederland vorig jaar

Nederland importeerde in 2017 meer gas dan het uit eigen bodem haalde. Dat is voor het eerst. Volgens het CBS daalde de gaswinning met 12 procent tot 1.390 petajoule, het vierde jaar op rij dat de winning daalde. Het gat dat daardoor ontstond werd opgevuld met 17 procent meer importgas, vooral uit Noorwegen: 1.613 petajoule, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Bij nader inzien blijkt: van een glas alcohol per dag leef je niet aantoonbaar korter

Eén glas alcohol per dag bekort je leven aanzienlijk, berichtten media (waaronder de Volkskrant) vorige week. Nadere bestudering van de onderzoeksresultaten leert dat dat te kort door de bocht is.

Vier populaire computerspellen overtreden Nederlandse gokwet

Vier populaire computerspellen die online kunnen worden gespeeld overtreden de Nederlandse wet op de kansspelen.

Vandaag in het nieuws

De 'verkenners' Loorbach en Van der Vegt presenteren hun conclusies over de mogelijke voorkeurscoalities in Rotterdam. De Franse president Macron gaat op zoek bij de Duitse bondskanselier Merkel. Een van de gespreksonderwerpen: de toekomst van Europa. 

Aanraders van de redactie

KitKats of Smarties zonder kinderarbeid, armoede en ontbossing zijn nog ver weg

De in het Westen goedkope Mars-repen en KitKats worden in Afrika nog altijd duur betaald. Pogingen de cacaoproductie te ontdoen van haar schadelijke kanten lopen op niets uit. (+)

Hij had het beloofd, de Shell-directeur, en dan schrijft NAM toch zo'n geniepig zinnetje

Er was gewerkt aan het zinnetje 'Waar NAM minder controle op kan uitoefenen kan zij ook minder verantwoordelijkheden voor dragen', er was over nagedacht, er was op het hoofdkantoor een ochtendvergadering aan gewijd, er waren verschillende formuleringen op tafel gelegd en uiteindelijk was dit eruit gekomen, schrijft Bert Wagendorp. 'Een stilistisch misbaksel, akkoord, maar duidelijk genoeg.' (+)

Hoe een streekziekenhuis het zorgstelsel op zijn kop zette

Ziekenhuizen moeten veel slimmer gaan werken. In Gorinchem laten ze zien hoe dat kan. Goedkoper, logischer, maar vooral: beter voor de patiënt. Ook kwaliteit kan een medicijn zijn. (+)

Zowel Theresa May als Jeremy Corbyn heeft veel vragen te beantwoorden

Is in de Britse politiek sprake van antisemitisme en discriminatie? Die vraag rijst nu zowel bij de Tories als bij Labour een emotioneel debat wordt gevoerd. Wat doen hun leiders? (+)

Andrew Holness, Jamaican Prime Minister, speaks to reporters following a meeting with Britain's Prime Minister Theresa May at 10 Downing Street in London, Britain, April 17, 2018. REUTERS/Peter Summers Beeld Reuters

Robert Schwenkte wilde met Der Hauptmann ook eens het dadersperspectief uitlichten

De bizarre geschiedenis van een Duitse ­soldaat die zich voordeed als officier en zo bijna tweehonderd mensen liet ombrengen, ­inspireerde Robert Schwentke tot een film waarin nu eens de dader centraal staat. (+)

Ik begrijp Ruud Lubbers nu veel beter dan tijdens de twaalf jaar dat hij premier was

Verslaggever Ariejan Korteweg ging langs bij de presentatie van het boek over Ruud Lubbers, waar hij spreekt met de vrouw van de voormalig minister-president en de auteurs van het boek. 'De familie moet nog wennen aan het vele positieve dat na het overlijden over Lubbers werd geschreven.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden