VK Ochtend8 april 2020

Volkskrant Ochtend: Zo ziet Nederland er na corona uit | Hoe zit het met de privacy van de ‘corona-apps’?

Redactie
Drie vrouwen zitten op gepaste afstand van elkaar in drie stoelen op het Neude in Utrecht. Beeld Hollandse Hoogte / Erik van 't Woud
Drie vrouwen zitten op gepaste afstand van elkaar in drie stoelen op het Neude in Utrecht.Beeld Hollandse Hoogte / Erik van 't Woud

Terwijl u sliep

Nederland na de lockdown: ‘Dit wordt het grootste experiment dat we ooit hebben gedaan’
Premier Rutte waarschuwt dat versoepeling van de lockdown stap voor stap zal gaan. Epidemiologen studeren hard op die stappen. Wat zij zeker weten: ‘Het wordt niet meer hetzelfde als in januari.’

Hoe ziet de anderhalvemetersamenleving eruit? De dilemma’s van de luchtvaart tot het onderwijs
Als Nederland weer op gang komt, dan zal dat in de anderhalvemetereconomie zijn, of zelfs in de anderhalvemeter­samenleving. Hoe kan die eruitzien, van luchtvaart via horeca tot onderwijs?

Hoe zit het met de privacy bij gebruik van apps die coronaverspreiding monitoren en melden?
Het RIVM wilde er kort geleden nog niet aan: apps die in de gaten houden met wie we recent in contact zijn geweest om zo de verspreiding van corona te beperken. Maar minister Hugo de Jonge is nu om: er moeten twee speciale corona-apps komen.

Oud-president Ecuador bij verstek veroordeeld tot 8 jaar cel wegens corruptie
Rafael Correa, voormalig president van Ecuador die in België verblijft, is bij verstek veroordeeld tot acht jaar cel wegens corruptie. Zeventien anderen kregen een vergelijkbare straf, onder wie voormalig vice-president Jorge Glas en ex-medewerkers van de president.

Vandaag in het nieuws

Vandaag begint de serie Empty Concertgebouw Sessions. Elke woensdag digitaal te zien, 12.30 uur. Een Syrische asielzoeker die in Ter Apel zat, wordt berecht voor deelname aan terreur in 2015. Het Gezicht van Nijmegen, een metershoog kunstwerk, vaart over de Waal naar standplaats Nijmegen.

Aanraders van de redactie

Wat voor man is RIVM-directeur Jaap van Dissel? ‘Op een prettige manier kritisch’ en ‘niet van zijn stuk te krijgen’
Opnieuw zijn woensdag alle ogen gericht op Jaap van Dissel als hij de Tweede Kamer weer bijpraat over de stand van de coronacrisis. Wie is de RIVM-directeur die naast premier Rutte uitgroeide tot het gezicht van de bestrijding van de pandemie?

Jaap van Dissel. Beeld Freek van den Bergh
Jaap van Dissel.Beeld Freek van den Bergh

Het virus staat neutraal tegenover ras, bankrekening, seksuele geaardheid, gender én macht
‘Het coronavirus is een ellendeling, maar één ding moet je het nageven: het discrimineert niet en staat neutraal tegenover ras, bankrekening, seksuele geaardheid en gender’, schrijft Bert Wagendorp. Hoewel de besmetting en opname van Johnson de wereld schokte, toont het ook aan dat het virus niemand ontziet.

In deze coronastrijd is oorlogspresident Trump op zijn sterkst
Ruim twee maanden bagatelliseerde Donald Trump het coronavirus. Op 16 maart ontpopte hij zich plots als oorlogsleider. Zoals hij ook vastgoed ontwikkelde: de eer is voor hem, de verantwoordelijkheid voor anderen.

Er is niet veel tijd om zich in het ziekenhuis zorgen te maken over besmetting
De komende weken doet verslaggever Willem Feenstra verslag vanuit ziekenhuis Amphia in Breda, waar hij ziet hoe de kamer van een coronapatiënt wordt schoongemaakt.

Schoonmaker Bridget Loos aan het werk in de 'besmette' kamer 5 van de spoedeisende hulp. Beeld Willem Feenstra
Schoonmaker Bridget Loos aan het werk in de 'besmette' kamer 5 van de spoedeisende hulp.Beeld Willem Feenstra

Einde winterslaap op het balkon van Caspar Janssen. Wat is er van overgebleven?
Caspar Janssen begon in het voorjaar van 2019 met het creëren van een vlinder- en bijenvriendelijk balkon. Na een seizoen van groei, was er een grote vraag: wat blijft er van over in de winter? Na de eerste zonnestralen is alles ontwaakt. Planten lopen uit en de gehoornde metselbij bouwt een kraamkamer.

Schiermonnikoog wil zijn oude bewoners ten koste van alles tegen corona beschermen
‘Op Schiermonnikoog, de kleinste gemeente van Nederland, is een harde, utilitaristische discussie over de aanpak van het virus kansloos’, schrijft Margriet Oostveen in haar verslaggeverscolumn. In plaats daarvan nemen ze dus des te méér maatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden