Volkskrant Ochtend: Zo wil kabinet ggz-wachtlijsten verkorten | Zuckerberg weet niet wat er met data is gebeurd

Goedemorgen. Zorgverzekeraars krijgen boetes als ze niet meer doen om de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg te verkorten, patiënten moeten mondiger worden en behandelaars riskeren verscherpt toezicht als wachttijden te lang blijven. Met deze maatregelen wil staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) de impasse rond de ggz-wachtlijsten doorbreken. Ook in uw ochtendnieuwsbrief: de bouw ligt weer stil, maar nu door te veel vraag.

Paul BlokhuisBeeld Aurélie Geurts

Terwijl u sliep

Kabinet dreigt zorgverzekeraars met boetes tegen wachtlijsten GGZ
Het kabinet dreigt de zorgverzekeraars met boetes als zij zich niet harder gaan inspannen om de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg te verkorten. Het roept intussen patiënten op om zelf mondiger te worden en over te stappen naar een andere behandelaar als de hulp niet snel genoeg op gang komt. De behandelaars riskeren verscherpt toezicht als hun wachttijden te lang blijven.

EU-landen willen kiesdrempel om extremistische splinterpartijen in te perken
De EU-landen willen de komst van extremistische splinterpartijen in het Europees Parlement blokkeren met een kiesdrempel. Vanwege de politieke gevoeligheid is gekozen voor een kiesdrempel van minimaal 2 procent die vooralsnog alleen de grote lidstaten treft. Den Haag heeft bedongen dat deze electorale hindernis nooit de Nederlandse zetelverdeling in het Europees Parlement zal raken.

Zuckerberg heeft kennelijk nog steeds geen idee wat er met zijn data is gebeurd
Het is 'zeer wel mogelijk' dat er grote overlap is tussen de 87 miljoen Facebook-gebruikers die Cambridge Analytica bemachtigde en de 126 miljoen die door het Russische Internet Research Agency met propaganda werden bestookt, zei Mark Zuckerberg dinsdag tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat. 'Dat zijn we nu aan het uitzoeken.'

FD: verkoop Hema verloopt moeizaam, potentiële kopers vinden prijs te hoog
De verkoop van Hema verloopt moeizaam. De overgebleven potentiële kopers vinden dat de verkoper van het bedrijf te rooskleurige prognoses geeft en daardoor een te hoge prijs vraagt. Dit meldt het Financieele Dagblad woensdag.

Vandaag belangrijk

Minister van Defensie Bijleveld bezoekt haar Amerikaanse collega Mattis. Thema: de defensie-uitgaven. Het Noord-Koreaanse parlement praat over de komende ontmoeting tussen Trump en Kim Jung-un. En hoe gaat het met het onderwijs? De Inspectie presenteert in Utrecht haar jaarlijkse verslag.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Aanraders van de redactie

Staatssecretaris Blokhuis: 'Het is onbestaanbaar dat mensen in geestelijke nood maanden op hulp moeten wachten'
Het terugdringen van de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg wordt het speerpunt van het beleid van staatssecretaris Paul Blokhuis. Verzekeraars en hulpverleners zijn gewaarschuwd. (+)

Sheila Sitalsing over ons eigen nationale sleepnet en de kracht van het referendum
Na het referendum-nee zal spoedig een nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten volgen. Sheila Sitalsing vat de verwachte ontwikkelingen samen en bespreekt de kracht van het referendum. (+)

Komt D66 weg met de aanpassingen van de inlichtingenwet en het afschaffen van het referendum?
Het kabinet heeft de inlichtingenwet aangepast na het 'nee' bij het referendum. 'Een wassen neus', oordeelt een deel van de oppositie, maar minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren gaf geen krimp.

Kasja Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken.Beeld Freek van den Bergh

'De betekenis van promoveren moet niet alleen binnen de universitaire wereld worden gezocht'
Promovendi zijn mensen die worden opgeleid voor de wetenschap. Toch zoeken ze vaak hun heil buiten de universiteit. (+)

De bouw kan aan de vraag niet voldoen - sommige bedrijven gaan zelfs aan hun succes ten onder
Het gaat zo goed met de bouw dat materiaal duurder wordt en in de crisis ontslagen vaklui nu als zzp'er 'de gekste' tarieven vragen. Zo heeft de hoogconjunctuur al zijn eerste slachtoffer geëist. (+)

Kopzorgen voor gelovigen: de teloorgang van het gezin
In de moderne samenleving lijkt het gezin steeds meer te worden weggecijferd. Toine Heijmans bezocht het Pro Family Platform, de start-up voor christenen die zich inzetten voor het behouden van het klassieke gezin. (+)

Afdeling zonnecellen van Universiteit Utrecht waar onderzoek wordt gedaan.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden