Volkskrant OchtendVrijdag 5 juni

Volkskrant Ochtend: Zo raakt de coronacrisis de arbeidsmarkt in uw gemeente | De maat is vol, Obama keert zich tegen zijn opvolger Trump

Lege fluisterboten door het wegblijven van toeristen in Giethoorn.  Beeld EPA
Lege fluisterboten door het wegblijven van toeristen in Giethoorn.Beeld EPA

Terwijl u sliep

Zo raakt de coronacrisis de arbeidsmarkt in uw gemeente
De gevolgen voor werkloosheid en opdrachten voor zzp’ers door de coronacrisis verschillen sterk per regio, blijkt uit cijfers van het UWV en een analyse van de Volkskrant. Met name in Groot-Amsterdam en Zuid-Oost Nederland vallen harde klappen.

Suriname is klaar met tellen: Bouterse heeft verloren
President Desi Bouterse van Suriname heeft de verkiezingen verloren. Dat blijkt nu ook uit de officieuze volledige uitslag, die donderdag bekend is gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Chan Santokhi haalde met zijn oppositiepartij VHP de meeste zetels en is de beoogde nieuwe president.

Hoe Trump zich verschanst achter een muur van militairen
Het centrum van Washington is tot vesting omgebouwd. Terwijl militairen voor het eerst in decennia recht tegenover demonstranten staan, krijgt president Trump ook uit eigen gelederen steeds meer kritiek.

Premier Rutte is van mening veranderd over Zwarte Piet
Premier Mark Rutte is van gedachten veranderd over Zwarte Piet. Verklaarde hij in 2013 nog onbekommerd dat ‘Zwarte Piet nu eenmaal zwart’ is, inmiddels heeft hij ‘een grote verandering doorgemaakt’.

Vandaag in het nieuws

Ook vandaag zijn er weer protesten tegen racisme, onder meer in Utrecht en Nijmegen. Ondertussen opent Tsjechië de grenzen met Duitsland en Oostenrijk. Eerder ging al de grens met Hongarije open. En het Betuwse kersenseizoen gaat van start, met het eerste kistje kersen voor de burgemeester van Tiel.

Aanraders van de redactie

Barack Obama spreekt jongeren woensdag toe via Zoom. Beeld AFP
Barack Obama spreekt jongeren woensdag toe via Zoom.Beeld AFP

De maat is vol, Obama keert zich tegen zijn opvolger Trump
Na jaren aan de zijlijn keert ­Barack Obama zich alsnog tegen zijn opvolger Donald Trump. De coronacrisis, protesten tegen ­racisme en mogelijk ook de ­komende verkiezingen zetten de oud-president aan tot zijn ‘hoogst ongebruikelijke’ kritiek.

Appjes tonen harde botsing tussen Halsema en Grapperhaus over demonstratie op de Dam
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam voelde al vroeg nattigheid over de uit de hand gelopen demonstratie op de Dam. Dat blijkt uit vrijgegeven appverkeer tussen haar en minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Column: Op het kerkhof begon ik mezelf te haten, met mijn brave anderhalvemetergedrag en aanrakingsvrees
Dat de hoofdvraag van de persconferentie van dinsdag was of we op vakantie kunnen, vond Bert Wagendorp veelbetekenend. ‘Dat Europa nu weer opengaat komt niet doordat het virus onder controle is, maar doordat de gezamenlijke druk van miljoenen mensen - wij willen ons leven terug - voor politici en beleidsmakers niet langer is te weerstaan.’

‘Wij zijn de niet-vertegenwoordigers van kroongetuige Nabil B.’
Kroongetuige Nabil B. van het liquidatieproces Marengo heeft Peter R. de Vries gevraagd zijn belangen te behartigen. Maar het Openbaar Ministerie dwarsboomt dat, stelt de misdaadjournalist. Wat is het probleem?

Een vrouw passeert de grens tussen Frankrijk en Italië.  Beeld AFP
Een vrouw passeert de grens tussen Frankrijk en Italië.Beeld AFP

Nabij de grens tussen Frankrijk en Italië worden bestaande breuklijnen pijnlijk herbevestigd
Deze lente reist Volkskrant-journalist Remco Andersen langs de binnengrenzen van Europa. Onder Italianen nabij de Franse grens groeit de woede. Volg zijn reis hier.

Racisme kreeg in twintig jaar steeds meer publieke ruimte
Echt debat over racisme is er niet in Nederland, schrijft Toine Heijmans. ‘Het debat gaat meestal over wat je wel of niet racisme mag noemen. Onderwijl wordt het vergoelijkt door politici die maatschappelijke problemen bewust verwarren met afkomst, vaak uit angst de kiezer te verliezen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden