Volkskrant OchtendWoensdag 5 augustus

Volkskrant Ochtend: Zijn Rotterdam en Amsterdam klaar voor de mondkapjesplicht die vanaf vandaag op drukke plekken geldt? | Rapport over geestelijke en fysieke mishandeling (ex-)turnsters mocht niet naar buiten

Studenten uit Rotterdam delen flyers en mondkapjes uit om het bewustzijn van de bewoners te vergroten omtrent Covid-19.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Studenten uit Rotterdam delen flyers en mondkapjes uit om het bewustzijn van de bewoners te vergroten omtrent Covid-19.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Nieuws

Rotterdam en Amsterdam gaan mondkapje verplichten op drukke plekken, hoe gaat dat?
Vanaf woensdag geldt in drukke delen van Rotterdam en Amsterdam een mondkapjesplicht. Hoe gaat dat in z’n werk? Vijf vragen over het experiment.

Rapport over geestelijke en fysieke mishandeling (ex-)turnsters mocht niet naar buiten
De misstanden in de Nederlandse turnwereld zijn tussen 2013 en 2014 al scherp in kaart gebracht door een onderzoek van drie wetenschappers. Maar dit stuk werd intern gehouden. Onduidelijk is of het een doofpotactie betreft.

Mail ontlastend voor Peter R. de Vries: Breuk kroongetuige en anonieme advocaat kwam ‘onverwacht’
Blijkens een mail waarover de Volkskrant beschikt was Peter R. de Vries níet de aanleiding voor de breuk tussen Nabil B. – kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo – en diens voormalige, anonieme advocaat.

Zorgen over de ‘sleetse’ manier waarop Rotterdammers met de regels omspringen
Universiteiten en hogescholen hebben hun deuren nog niet geopend, of de eerste corona-uitbraken onder (aspirant-)studenten zijn een feit. De Rotterdamse burgemeester twijfelt of de introductieweek kan doorgaan.

Meer dan 78 doden en 4.000 gewonden bij enorme explosie in haven van Beiroet
De Libanese hoofdstad Beiroet is dinsdagmiddag rond half zes Nederlandse tijd getroffen door een enorme explosie in het havengebied.

Zomer 2018 zat Honcques Laus (18) 22 dagen in de gevangenis. Beeld Carlotta Cardana
Zomer 2018 zat Honcques Laus (18) 22 dagen in de gevangenis.Beeld Carlotta Cardana

Aanraders

Ooggetuigenverslag van explosie Beiroet: ‘De klap die volgt, bezorgt mij hoofdpijn en suizende oren’
De Libanese hoofdstad Beiroet is dinsdagmiddag getroffen door een enorme explosie in het havengebied. Verslaggeefster Ana van Es zat midden in de chaos. Een ooggetuigenverslag.

Vluchten naar Londen is laatste reddingsboei voor jonge activisten uit Hongkong
Een voorhoede van jonge activisten uit Hongkong is de afgelopen weken gevlucht naar het Verenigd Koninkrijk, nu zij gevaar lopen door de veiligheidswetten die China heeft opgelegd. Is ballingschap het lot van de protestgeneratie?

Column: Bij D66 zullen ze geen seconde wakker liggen van Ton Visser
Voor D66-leden moet het een verdrietige dag zijn geweest, stelt Elma Drayer. Konden zelfs CDA’ers onlangs kiezen uit vier kandidaten voor het lijsttrekkerschap, gisteren bleek dat er zich bij D66 welgeteld twéé hebben aangemeld. De verkiezingsstrijd zal slaapverwekkend verlopen.

Booking, een bedrijf zonder oorlogskas, ontslaat kwart van personeel
Dat heeft de topman van de hotelboekingssite Glenn Fogel dinsdagochtend gemeld in een videoboodschap aan zijn personeel.

Spelers van de New Orleans Pelicans en Utah Jazz met een knie op de grond tijdens het volkslied. 
 Beeld Getty Images
Spelers van de New Orleans Pelicans en Utah Jazz met een knie op de grond tijdens het volkslied.Beeld Getty Images

Amerikaanse basketballers laten geen moment onbenut om racisme aan de kaak te stellen
Het Amerikaanse basketbal werkt vanwege corona de competitie af in het afgeschermde Disneyworld in Orlando, Florida. Maar de buitenwereld, in de vorm van de Black Lives Matter-beweging, houdt de spelers meer dan ooit bezig.

Column: Hoe monsterlijk de gedaante van een dier ook kan zijn, we blijven als mens altijd verwantschap voelen
Het zoantropische stukje van Max Pam vorige week, over de vrouw die dacht dat zij een kip was, heeft veel reacties opgeleverd. Zo ook van schrijver René Appel die wees op de kleine roman Vrouw of vos van David Garnett, waarin een vrouw inderdaad verandert in een vos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden