Volkskrant Ochtend: Zijlstra's ode aan EU en mensenrechten | TU Delft staat geen promotie in piratenpak toe

Goedemorgen. Gekleed in een 17de-eeuws piratenpak. Zo wil Michael Afanasyev zijn proefschrift verdedigen aan de TU Delft, maar de universiteit heeft hem dat verboden. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: VVD-minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken debuteert met een ode aan de EU en mensenrechten. En TU Delft staat geen promotie in piratenpak toehet is niet landelijk ingevoerd, toch heeft bijna elk ziekenhuis een elektronisch patiëntendossier - hoe het epd er toch kwam.

inister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken (VVD) voorafgaand aan het debat over de begroting van Buitenlandse Zaken. Beeld anp

Terwijl u sliep

Promovendus: matje vaak boosdoener bij pijn na liesbreukoperatie
Jaarlijks hebben een paar honderd patiënten na een liesbreukoperatie zo veel pijn dat ze er niet meer door kunnen werken. Chirurg in opleiding Willem Zwaans ontdekte dat het matje waarmee de liesbreuk wordt verholpen vaak de boosdoener is. Door dat matje weg te halen vermindert of verdwijnt de pijn bij tweederde van de patiënten.

Zijlstra brengt ode aan EU en mensenrechten alsof hij nooit anders heeft gedaan
VVD-minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken is zijn debuut in de Tweede Kamer woensdagavond begonnen met een ode aan de EU en mensenrechten. Alsof hij nooit iets anders heeft gevonden zei Zijlstra: 'Juist nu hebben we behoefte aan een sterke Europese Unie'.

Michael wil promoveren in een piratenpak. De TU Delft heeft hem dat verboden
Gekleed in een 17de-eeuws piratenpak. Zo wil Michael Afanasyev zijn proefschrift verdedigen aan de TU Delft, maar de universiteit heeft hem dat verboden.

Nooit eerder werd een schilderij voor zoveel geveild als dit van Da Vinci
Het schilderij Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci is woensdagnacht bij Christie's in New York verkocht voor 450 miljoen dollar (380 miljoen euro). Het is het hoogste bedrag dat ooit bij een veiling voor een schilderij is betaald.

Beeld anp

Vandaag in het nieuws

Vandaag begint de strafzaak over de aanbesteding van het spoor in Limburg. Welke rol had de NS? Vorig jaar verscheen 'Fernweh', het eerste deel van de cyclus 'Odyssee' van Jan Cremer. Vandaag komt deel twee uit, 'Sirenen'. En lukt het Angela Merkel haar 'Jamaica-coalitie' rond te krijgen? Ze wil een doorbraak forceren.

Aanraders van de redactie

Arnhem brengt de Jansbeek terug en ontdekt tijdens het graven een begraafplaats met zeshonderd skeletten
Steden herontdekken hun riviertjes: het terugbrengen van 'oud water' is hot. Binnenkort kabbelt in Arnhem de Jansbeek weer. Er zijn vergeten oude leidingen voor uitgegraven en een kerkhof met zeshonderd skeletten. (+)

Zoeken naar buitenaards leven houdt de mensheid nog wel even bezig
De ontdekking van een nieuwe 'bewoonbare' planeet roept oude vragen op bij Bert Wagendorp. 'Óf wij zijn tóch uniek en dan is er iets heel erg vreemds aan de hand. Óf we zijn niet uniek en dan is alles normaal. Het is dus alleen nog even een kwestie van goed zoeken.' (+)

De Jansbeek in Arnhem wordt uitgegraven. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dit zijn de haken en ogen van de moeizame Duitse 'Jamaica-coalitie'
De formatiegesprekken in Berlijn verlopen stroperig. Angela Merkel (CDU) moet niet alleen de uiteenlopende ideeën van Groenen en FDP zien te verenigen, ze kampt ook met de rechtse dwarsliggers van de Beierse CSU. (+)

UMC Groningen voert met elektronisch patiëntendossier 'grootste operatie ooit' uit
Sinds het landelijk elektronisch patiëntendossier sneuvelde in de Eerste Kamer heeft bijna elk ziekenhuis een eigen epd ingevoerd. Het UMC Groningen begint er binnenkort mee. En alle verloven zijn ingetrokken. 'Dit is onze grootste operatie ooit.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Volgens deze zangeres behoren jazz en reggae tot dezelfde familie
De Engelse zangeres Zara McFarlane komt uit een rasecht reggaenest en maakt naam in de Londense jazzscene, en daarbuiten. Pin haar niet vast op een genre. 'Jazz en reggae zijn in de basis hetzelfde.' (+)

De metamorfose van de leider van de PvdA
Ariejan Korteweg is verrast door de politieke metamorfose van Lodewijk Asscher: 'Rond de verkiezingen was dat een vermoeide, vroegoude kerel in kreukelpak die een boodschap verkondigde waar hij zelf nauwelijks in leek te geloven. En moet je nu eens zien: Asscher is dezelfde en toch helemaal anders. Een vent van wie je denkt: daar gaan we als parlementaire pers nog veel plezier aan beleven.' (+)

Zangeres Zara McFarlane.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden