Volkskrant Ochtend: Zijlstra legde woorden Poetin verkeerd uit | 'Opleggen van huisverbod moet vaker en sneller'

Goedemorgen. De inhoud klopt, zei Halbe Zijlstra over zijn verzonnen ontmoeting met Vladimir Poetin. Maar nu blijkt uit een toelichting van zijn bron dat minister Zijlstra die inhoud verkeerd heeft geïnterpreteerd. Verder in de Volkskrant Ochtend: De Eerste Kamer stemt vandaag waarschijnlijk over de nieuwe donorwet. Experts over de voor- en nadelen van deze wet. En het was een gevecht van tien jaar. Maar nu ondergaan honderd zwangere vrouwen een MRI, om voor vroeggeborenen bruikbaar vergelijkingsmateriaal te hebben.

Halbe Zijlstra Beeld Jiri Buller
Halbe ZijlstraBeeld Jiri Buller

Terwijl u sliep

Zijlstra interpreteerde uitspraken Poetin verkeerd
Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft Poetins uitspraken over Groot-Rusland verkeerd geïnterpreteerd. De woorden van de Russische president waren in de eerste plaats 'historisch' bedoeld en duidden niet op een militair voornemen om het huidige Rusland uit te breiden. Dat blijkt uit een toelichting van de voormalige Shell-topman Jeroen van der Veer aan de Volkskrant.

Burgemeester Den Haag: 'Opleggen van huisverbod moet vaker en sneller'
Bij huiselijk geweld moet vaker een huisverbod worden opgelegd. Als slachtoffers zelf geen aangifte durven doen, moet de politie sneller 'ambtshalve' zaken doorspelen aan het Openbaar Ministerie (OM). Daarvoor pleit de Haagse burgemeester Pauline Krikke.

Vier gouden medailles bij vier Winterspelen - en weer moet Wüst op zoek naar een geldschieter
Ireen Wüst veroverde goud op vier Winterspelen. Maar anders dan bij Sven Kramer stonden sponsoren nooit voor haar in de rij. Want ze is een beetje timide, misschien wel een te fatsoenlijke vrouw, zonder scherp randje.

Bisschop erkent: genezing Moriau is officieel het 70ste wonder van Lourdes
De Franse non Bernadette Moriau (79) leed sinds de jaren zestig aan ernstige pijnen door een beknelling van zenuwen onder in haar rug. Ze gebruikte morfine en kon nauwelijks lopen. In 2008 ging ze op bedevaart naar Lourdes.

Ireen Wust, Carlijn Achtereekte en Antoinette de Jong op het podium na het winnen van de 3000 meter in de Gangneung Oval tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. Beeld anp
Ireen Wust, Carlijn Achtereekte en Antoinette de Jong op het podium na het winnen van de 3000 meter in de Gangneung Oval tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang.Beeld anp

Vandaag in het nieuws

Wordt het Britse arrestatiebevel tegen Assange, de oprichter van WikiLeaks, ingetrokken? De rechter beslist vandaag. In het proces-Holleeder wordt de verdachte vandaag uitvoerig ondervraagd over zijn eigen verklaringen. En een spannende dag voor Pia Dijkstra: gaat de stemming over de donorwet in de Eerste Kamer nog wel door?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Wat neuroloog Farid Abdo doet als de donorwens van nabestaanden haaks staat op die van de patiënt
Farid Abdo (39), neuroloog en intensivist aan het Radboud-umc, voert gesprekken met nabestaanden over orgaandonatie. Hoe gaat dat nu in zijn werk en hoe anders wordt het straks? (+)

Burgemeester van Den Haag Pauline Krikke pakt huiselijk geweld aan. 'Ik wil ook vrede en recht achter de voordeur'
Bijna een jaar is Pauline Krikke burgemeester van Den Haag. Ze houdt van de tak-tak-tak-humor in de stad. Ze wil huiselijk geweld hard aanpakken - en desnoods een keer 'nat gaan' bij de rechter. 'Ik vind het buitengewoon stoer als slachtoffers hulp durven te vragen.' (+)

Neuroloog Farid Abdo Beeld Pauline Niks
Neuroloog Farid AbdoBeeld Pauline Niks

Zijlstra verdraaide Poetins woorden, eerst om zichzelf groter te maken, nu om te overleven
Halbe Zijlstra's liegen en draaien ondermijnt het gezag van dit kabinet en erger nog het landsbelang. (+)

Zwangere vrouwen ondergaan eindelijk MRI-scan en zorgen zo voor belangrijke informatie bij vroeggeboorte
Het was een gevecht van tien jaar. Nu is het zover. Bij het UMC Utrecht ondergaan honderd zwangere vrouwen een MRI, om voor vroeggeborenen bruikbaar vergelijkingsmateriaal te hebben. (+)

Zwangere vrouw ondergaat in het UMC Utrecht een MRI-scan. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Zwangere vrouw ondergaat in het UMC Utrecht een MRI-scan.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Verslaggever en tv-recensent Haro Kraak (30): 'Ik wil mensen graag laten zien wat er buiten hun bubbel afspeelt'
Columnist Peter Buwalda schreef eens dat de Volkskrant eigenlijk de Volkskraak zou moeten heten of de Haro. Zo veel artikelen kwam hij tegen van jong talent Haro Kraak. Over media en cultuur. Televisierecensies. Maar ook verhalen die als uitgangspunt hebben: wat maakt iets populair? Of: hoe wordt onze culturele consumptie beïnvloed door technologie? 'Ik heb vorig jaar bijvoorbeeld een stuk geschreven over hoe Spotify door algoritmes onze smaak beïnvloedt', herinnert Kraak zich, 'en hoe we onbewust in die smaakfuik zwemmen. Ik vind dat soort tijdsgeest-onderwerpjes heel interessant.' (+)

Schaatser Anice Das: 'ik ben de eerste schaatser uit India die ooit aan de Winterspelen heeft meegedaan'
Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Schaatser Anice Das (32): 'Al mijn ploeggenoten zijn blank, maar het is nooit een onderwerp.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden