Nieuwsbrief Volkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Zij houden de boel veilig tijdens deze droogte | Wie wordt de nieuwe leider van de Spaanse Volkspartij?

Goedemorgen. Kan de Spaanse conservatieve partij, de Volkspartij (PP), dankzij een nieuwe leider de neergang stoppen? Vandaag spreken de partijleden in een eerste stemronde hun voorkeur uit. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: we moeten af van het gas en aan de warmtepomp. Maar de elektriciteit daarvoor komt mogelijk, ironisch genoeg, van aardgas.

María Dolores de Cospedal (links) en Soraya Sáenz de Santamaría, de kandidaten voor het leiderschap van de Spaanse Volkspartij (PP). Beeld EPA

Terwijl u sliep:

De pragmaticus versus de conservatieve ijzervreter: welke vrouw gaat de Spaanse Volkspartij leiden? 
De Spaanse Volkspartij probeert de neergang te stoppen door een nieuwe leider te kiezen. De twee belangrijkste kandidaten belichamen de richtingenstrijd die woedt in de partij.

OM luisterde gesprek tussen journalist en bron af
Het Openbaar Ministerie is opnieuw in de fout gegaan met een afluisteroperatie van een journalist. Op 29 maart heeft een officier van justitie in strijd met de regels en zonder toestemming van hogerhand een bevel afgegeven aan de politie om een gesprek af te luisteren tussen een journalist en een bron. Dat meldt de NOS en wordt bevestigd door het OM zelf.

IND past ondervragingsmethoden homoseksuele asielzoekers aan
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) past de ondervragingsmethoden aan die worden gebruikt voor asielzoekers die zeggen hun land van herkomst te zijn ontvlucht vanwege hun seksuele voorkeur of hun geloofsovertuiging. Dat schreef staatssecretaris Mark Harbers van Veiligheid en Justitie woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Britse koppel volgens politie vergiftigd door zenuwgas novitsjok
De man en de vrouw die zaterdag bewusteloos zijn gevonden in het Britse Wiltshire zijn vergiftigd met novitsjok, een zenuwgas waarmee eerder dit jaar de overgelopen Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter werden besmet. Dat heeft de Britse politie woensdagavond bekendgemaakt.

Vandaag in het nieuws: 

Shurandy S., de verdachte van de liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. verschijnt voor de rechter. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo reist naar Noord-Korea om te praten over nucleaire ontwapening. En met de traditionele barbecue begint het zomerreces van de Tweede Kamer.

Aanraders van de redactie:

Bewakers van de droogte
Voorlopig gaat het niet regenen, zegt het KNMI. Dus neemt het brandgevaar toe. Dijken drogen uit, boeren moeten zich behelpen met grondwater. En ook dat dreigt schaars te worden. Op pad met een brandweerpiloot en een droogtecoördinator.

Brandweerpiloot in actie. Beeld Marcel van den Bergh

Tien dagen droog en het lijkt alsof er een plaag van bijbelse proporties dreigt
‘Terwijl het alleen maar eindelijk eens een keertje niet regent. Ik ben weleens in het buitenland geweest en daar was het zomaar vier weken achter elkaar droog. Niemand had het erover’, schrijft Bert Wagendorp.

De argwaan regeert bij Froome en ook concurrent Dumoulin is niet helemaal gerust
De toon wordt al gezet buiten de sporthal waar team Sky zich presenteert: daar staan twee gendarmes in kogelwerende vesten. Hoewel de UCI hem vrijsprak, zal Chris Froome in de Tour de France aartsvijand nummer 1 zijn.

Van het aardgas af met behulp van... aardgas? 
We moeten af van het Groningse gas, allemaal aan de warmtepomp! Maar waar gaat de benodigde elektriciteit vandaan komen? Een mogelijk antwoord is, ironisch genoeg, aardgas.

Waar moet een goede zeilfilm eigenlijk aan voldoen? 

Volkskrantverslaggever Toine Heijmans, zelf zeiler en schrijver van de zeilroman Op zee, vroeg zich af: wat maakt een zeilfilm zeeziekmakend sterk? 

Jolanta Umecka en Zygmunt Malanowicz in Knife in the Water (1962).

Tegen Rutte is geen kruid gewassen
Bijna acht jaar na zijn aantreden, en op de dag dat de Tweede Kamer met zomerreces gaat, mag het misschien nog wel eens gezegd worden: Mark Rutte is echt een voortreffelijke premier, schrijft Ariejan Korteweg. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.