Volkskrant Ochtend: Zeker acht doden bij aanslag in New York | Kabinet-Rutte III beleeft vuurdoop in Kamer

Goedemorgen. Het kabinet-Rutte III beleeft vandaag zijn vuurdoop: in het debat over de regeringsverklaring zal de oppositie haar pijlen richten op de pas aangetreden ministersploeg. Wat wordt de strategie van de oppositiepartijen? We maken een rondje langs de troepen. Verder in dit nieuwsoverzicht: zeker acht doden bij aanslag in New York, en met cabaretier Tim Fransen op zoek naar filosoof Immanuel Kant. Kant? Jazeker.

Bij een aanslag in New York, waarbij een man in een vrachtwagen inreed op fietsers en voetgangers, zijn dinsdagmiddag zeker acht doden en elf gewonden gevallen. Beeld afp

Terwijl u sliep

Zeker acht doden bij aanslag in New York, waarbij man inreed op fietsers en voetgangers
Bij een aanslag in New York zijn dinsdagmiddag zeker acht doden en elf gewonden gevallen. Een man reed omstreeks 3 uur 's middags in een vrachtwagen zo'n anderhalve kilometer over een fiets- en wandelpad langs de rivier Hudson aan de westkant van Manhattan.

Kort geding dreigt voor toneelstuk Anne Frank: te vrije bewerking en verzonnen toevoegingen
Het Anne Frank Fonds in Bazel dreigt met een kort geding tegen theaterproducent Hummelinck Stuurman. Het fonds wil daarmee verhinderen dat het toneelstuk Achter het Huis van Ilja Leonard Pfeijffer gespeeld wordt. Achter het Huis is een nieuwe toneelbewerking van het dagboek van Anne Frank, in regie van Johan Doesburg.

Deze doodskistenbouwer omzeilde met behulp van de rechter het verbod op flitsfaillisementen
Het bedrijf Bogra in Enkhuizen stuurde deze zomer aan op een flitsfaillissement waarbij eenderde van het personeel op straat zou belanden. Net toen het zover was, verbood het Europese Hof die omstreden praktijk. Maar daar viel een mouw aan te passen, zo bleek bij de Nederlandse rechter.

Stadsbestuur wijst verwijt dat Van der Laan informatie verzweeg van de hand: er was geen geheime campagne
De gemeente Amsterdam heeft nooit een geheime antiradicaliseringscampagne gevoerd, schrijft het stadsbestuur in reactie op berichten van Elsevier en het Parool. Wel is onder leiding van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan onderzocht of een campagne met vloggers een bijdrage zou kunnen leveren aan het tegengaan van radicalisering.

Eén van de doodskisten uit de collectie van Bogra.

Vandaag in het nieuws

De Kiesraad maakt bekend of er een referendum komt over de 'sleepwet'. De bierfiets is niet meer toegestaan in de binnenstad van Amsterdam. De overlast werd te groot. En de uit Turkije naar Duitsland gevluchte journalist Can Dündar houdt de Vrijheidslezing in Amsterdam.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Aanraders van de redactie

Kabinet-Rutte III krijgt vandaag zijn vuurdoop. Wat wordt de strategie van de oppositie?
In het midden de coalitie met 76 zetels, links en rechts daarvan de overige 74 zetels. In het debat over de regeringsverklaring vandaag gaan de oppositiepartijen op zoek naar de zwakke plekken van Rutte III. Wat wordt hun strategie? (+)

Met cabaretier Tim Fransen op zoek naar de erfenis van Kant
Voor zijn tweede avondvullende show reisde cabaretier Tim Fransen naar Kaliningrad, op zoek naar de erfenis van filosoof Immanuel Kant. De Volkskrant mocht mee. En had erna nog geen benul van hoe de grote Verlichtingsdenker uiteindelijk in de voorstelling terechtkomt. (+)

Frankrijk danst nog altijd op een vulkaan, maar na twee jaar wordt de noodstoestand nu toch opgeheven
Ondanks een hele rij gepleegde en verijdelde aanslagen maakt president Macron vandaag een eind aan de noodtoestand die heerste sinds 'de Bataclan'. Hoe denkt hij zijn burgers te beschermen in een land dat nog altijd danst op een vulkaan? (+)

Voor zijn tweede avondvullende show reisde cabaretier Tim Fransen naar Kaliningrad, op zoek naar de erfenis van filosoof Immanuel Kant. De Volkskrant mocht mee. Beeld Daniel Cohen

Sheila Sitalsing: de weg naar een brede linkse coalitie bleef lang geplaveid met halfslachtigheid en lauwe kopjes koffie
En nu hebben ze elkaar weer eens gevonden. Geheel conform de Wet van Links: ze stellen numeriek niet zoveel voor en de bovenliggende partij is ditmaal GroenLinks, een club die van oudsher meer genegen is tot linkse coalitievorming, schrijft Sheila Sitalsing in haar column. (+)

In Zuid-Holland kunnen ze de smient wel schieten
De provincie Zuid-Holland wil 6.500 smienten laten afschieten. Akkerbouwers klagen over de eend met zijn roodbruine kop. 'Ze eten de gewassen op en schijten de boel onder.' (+)

'Politievrijwilligers zitten in de haarvaten van de samenleving'
Bij de vrijwillige politie - nauwelijks van de professionals te onderscheiden - overheerst de scepsis. Jarenlang werden beloften over een degelijke opleiding niet nagekomen. Op pad met Lijffijt en Boos. 'Politie. hier!' (+)

Op pad met Lijffijt en Boos van de vrijwillige politie - nauwelijks van de professionals te onderscheiden. 'Politie. Hier!' Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden