Volkskrant Ochtend: 'Zeer grote materiële schade' op Sint Maarten na Irma | Buitenlandse student woont noodgedwongen in AZC

Goedemorgen. Op Sint Maarten is 'grote materiële schade' nadat orkaan Irma er heeft huisgehouden. Het eiland is vrijwel als afgesloten van de buitenwereld. Verder in dit ochtendoverzicht: buitenlandse studenten wonen noodgedwongen op campings, in hostels en zelfs in azc's: er is te weinig woonruimte in de grote steden. En waarom de Rotterdamse kunstinstelling Witte de With zijn naam wil veranderen.

Een foto op het Twitter-account RCI Guadeloupe. Een straat op Sint-Maarten staat volledig blank. Beeld ANP
Een foto op het Twitter-account RCI Guadeloupe. Een straat op Sint-Maarten staat volledig blank.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Marine ziet vanuit de lucht 'zeer grote materiële schade' op Sint Maarten
Een helikopter van de Nederlandse marine is woensdagnacht teruggekeerd van een vlucht boven de door orkaan Irma getroffen eilanden in het Caribisch gebied. Commandant Andre van der Kamp meldt op Twitter dat de schade op Saba en Sint Eustasius relatief meevalt. Op Sint Maarten zagen de militairen echter 'zeer grote materiële schade'.

'Gemeenten delen informatie over verbeteringen in zorg niet goed met elkaar'
De wetenschappelijke onderbouwing van hoe gemeenten zorg en hulp bieden aan hun inwoners staat onder druk. De kennis over gezondheidszorgvraagstukken dreigt versnipperd te raken, nu de gemeenten sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor onder meer jeugdhulp en ondersteuning en begeleiding van hulpbehoevenden.

Geen onderdak voor buitenlandse studenten: 'Ik woon in een zolderkamer en voel me net Harry Potter'
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt zich zorgen over het grote aantal internationale studenten dat nog steeds geen woonruimte heeft gevonden in Nederland. Noodgedwongen slapen zij op campings, in hostels of in auto's. Sommigen zijn zelfs al teruggekeerd naar hun thuisland omdat ze geen huisvesting konden vinden.

In de maak: supergoedkope MRI-scanner van 'koelkastmagneten' voor ontwikkelingslanden
MRI-scanners zijn vaak onbetaalbaar voor ziekenhuizen in ontwikkelings landen. De Leidse hoogleraar Andrew Webb (53) wil daarom een scanner bouwen die spectaculair goedkoper is. Lees hier het interview met Webb.

null Beeld .
Beeld .

Vandaag in het nieuws

Milieudefensie eist van het kabinet dat het meer maatregelen neemt voor schone lucht. De rechter doet uitspraak in de zaak die de organisatie tegen het kabinet aanspande. In Colombia viert paus Franciscus het vredesverdrag dat guerrillabeweging FARC sloot met de Colombiaanse regering. En Donald Trump jr. (de zoon van) verschijnt vandaag voor de Senaatscommissie die de beschuldigingen over Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van vorig jaar onderzoekt.

Aanraders van de redactie

Kunstencentrum Witte de With in Rotterdam wil af van naam van 'foute zeeheld'
Wat 27 jaar geleden een neutrale naam leek, leidde deze zomer tot een openbare brief die de Rotterdamse kunstinstelling Witte de With anti-zwartheid verweet. Reden tot een radicale naamswijziging en afstand van een 'roekeloze plunderaar'. (+)

Bert Wagendorp - Wie staakt bezorgt overlast. Daar moet je niet bang voor zijn, overlast is juist de bedoeling
Er wordt in Nederland zo weinig gestaakt dat we bijna zijn vergeten hoe het ook alweer moet, aldus Bert Wagendorp. Gelukkig bracht de Leeuwarder Courant gisteren de handleiding 'Staken, hoe doe je dat?' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Deze Korea-veteraan is niet onder de indruk van Kim Jong-Un
Herman van der Leelie was onlangs voor het eerst terug in Zuid-Korea. Hoe kijkt hij naar het conflict van toen en nu? (+)

Javier Bardem: 'Ik wilde niet als Escobar wakker worden'
Ook na Narcos en Killing Pablo zijn we nog niet uitgekeken op Pablo Escobar. Echtpaar Javier Bardem en Penélope Cruz over hun rollen in Loving Pablo als de grootste drugsbaron en zijn geliefde. (+)

Javier Bardem en Penélope Cruz in Loving Pablo. Beeld
Javier Bardem en Penélope Cruz in Loving Pablo.Beeld

Filmen in oorlogsland: de nieuwe generatie Syrische filmmakers in EYE
Het bijzondere in de documentaires van Syrische filmmakers over hun land in oorlog, nu te zien in filmmuseum Eye, schuilt in het gewone. En dat verontrust. (+)

Strijd om 'the next big thing' augmented reality is losgebarsten
Het nieuwe strijdtoneel van Google en Apple is augmented reality (toegevoegde werkelijkheid). AR zal eindelijk een groot publiek bereiken, is de verwachting. Voor Apple-baas Tim Cook is het zelfs the next big thing. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden