Volkskrant OchtendVrijdag 3 juli

Volkskrant Ochtend: ‘Ze zeiden: ga maar met ons in de auto mee. Als je bij hen in de auto stapt, dan ben je weg’ | Dit moet u weten voor u besluit wel of niet naar het buitenland te gaan

Yvonne Snitjer op Schiphol na haar vermissing in 2017. Beeld Marcel Wogram
Yvonne Snitjer op Schiphol na haar vermissing in 2017.Beeld Marcel Wogram

Terwijl u sliep

‘Ze zeiden: ga maar met ons in de auto mee. Als je bij hen in de auto stapt, dan ben je weg’
De Nederlandse hulpverlener Yvonne Snitjer is in Libië twee maanden vastgehouden door een militie. Over het waarom is veel onduidelijk. In haar cel was ‘helemaal niks, alleen mijn eigen hoofd’. Snitjer is inmiddels vrijgelaten en gedeporteerd naar Europa. In 2017 werd ze ook al het land uitgestuurd nadat ze twee weken vastzat.

Het nieuwe normaal: hier en daar een lokale lockdown
In Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland gebeurde het al: steden die net weer waren geopend, gingen opnieuw in lockdown. Een kwestie van tijd voordat we ook in Nederland te maken krijgen met het fenomeen ‘plaatselijke lockdown’?

Live: Kermissen mogen weer, aantal vakantiegangers in maart gehalveerd
Terwijl het aantal nieuwe besmettingen in de VS en Latijns-Amerika zorgwekkend hoog blijft, gaat Europa langzaam weer open. In Nederland zijn deze week flink wat coronamaatregelen versoepeld, zo gaan de eerste kermissen weer open. Volg het belangrijkste nieuws over de pandemie in dit liveblog.

Minister houdt vast aan voermaatregel, ondanks protest boze boeren bij Binnenhof
Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Zij protesteren luid toeterend tegen een maatregel die landbouwminister Carola Schouten wil treffen om de stikstofuitstoot door de veehouderij terug te dringen.

Vandaag in het nieuws

In Rotterdam gaat de gerenoveerde Maastunnel, een rijksmonument, weer open voor fietsers. Donald Trump begint de viering van Onafhankelijkheidsdag vandaag met een bezoek aan Mount Rushmore. En in de Brabantse dorpen Moergestel en Maashees beginnen de eerste kermissen van het zomerseizoen.

Nu Italië de lockdown versoepeld zijn de toeristen weer in Rome te vinden.  Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Nu Italië de lockdown versoepeld zijn de toeristen weer in Rome te vinden.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Aanraders van de redactie

Dit moet u weten voor u besluit wel of niet naar het buitenland te gaan
Met de schoolvakanties voor de deur en veel Europese landen die hun grenzen weer openen, staan vakantiegangers voor de vraag: gaan we wel of niet op reis naar het buitenland?

Column: Wat moet er gebeuren voor we in Nederland ook groen durven te gaan dromen?
Het Planbureau voor de Leefomgeving zegt het. Het SCP, CPB en RIVM ook. De SER en De Nederlandsche Bank. Regeringen van Duitsland, Frankrijk en zelfs het VK: gebruik de miljarden die nu worden ingezet om de economie weer aan te zwengelen ook voor nieuw klimaatbeleid. Maar ons kabinet wil er niet aan. Bert Wagendorp vraagt zich af wanneer we dan wel wakker worden.

Grootste operatie Britse politie ooit: flitsbommen in villa, honderden arrestaties en miljoenen aan contanten
Meer dan zevenhonderd gangsters, miljoenen aan contanten, een paar duizend kilo harddrugs en tientallen wapens. Dat was de opbrengst van de grootste operatie die de Britse politie ooit heeft uit mogen voeren. ‘In al hun brutaliteit dachten ze boven de wet te leven.’

Italiaanse minister van Europese Zaken Vincenzo Amendola. Beeld Kiki Groot
Italiaanse minister van Europese Zaken Vincenzo Amendola.Beeld Kiki Groot

‘Niemand kan het in zijn eentje redden’, zegt Italiaanse minister van Europese Zaken
Op de dag dat premier Rutte in de grootste krant van Italië, Corriere della Sera, zegt dat Italië zijn eigen broek moet leren ophouden bij een volgende economische crisis, spreekt de Italiaanse minister van Europese Zaken Vincenzo Amendola verzoenende woorden. ‘Wie inzette op de instorting van Europa, heeft compleet gefaald.’

Twee jaar wachten op de veerboot: eindelijk komt Willem Barentsz terug naar Terschelling
Twee jaar liet de nieuwe veerboot op zich wachten, maar vanaf vrijdag vaart rederij Doeksen eindelijk met de Willem Barentsz naar Vlieland en Terschelling. Net nu de coronabeperkingen zijn opgeheven en de vakantie begint.

Verslaggeverscolumn: Het einde van de bijstand: deze gemeente stelt vertrouwen boven bureaucratie
In de gemeente Oude IJsselstreek worden mensen gezien als mens en niet als data voor de bureaucratie, ziet Toine Heijmans. In plaats van een uitkering krijgen degenen die het nodig hebben een arbeidsovereenkomst met de gemeente. ‘Hoe en wat precies, en of het wel mag van het ministerie, moet nog blijken.’ In ieder geval waait er een nieuwe wind door de Achterhoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden