Volkskrant OchtendWoensdag 15 januari

Volkskrant Ochtend: WRR: geen uitkeringen, maar baan voor iedereen als vangnet | Handelsakkoord tussen China en de VS: doorbraak of wapenstilstand?

Zoulikha Zerouali aan het werk bij Stichting Eykenburg in Den Haag. Zerouali werkt daar als huiskamerbegeleider via STiP, een initiatief dat basisbanen faciliteert voor mensen die al geruime tijd een uitkering krijgen.  Beeld null
Zoulikha Zerouali aan het werk bij Stichting Eykenburg in Den Haag. Zerouali werkt daar als huiskamerbegeleider via STiP, een initiatief dat basisbanen faciliteert voor mensen die al geruime tijd een uitkering krijgen.

Terwijl u sliep

WRR: geen uitkeringen, maar baan voor iedereen als vangnet
Niet een uitkering, maar een basisbaan zou het vangnet van de verzorgingsstaat moeten worden. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) in een advies aan de overheid. Werk is te belangrijk voor de samenleving om mensen onnodig langdurig aan de kant te houden.

Advies Remkes: Schiphol mag pas groeien als stikstofuitstoot daalt
De groei van Schiphol en openstelling van Lelystad Airport kunnen alleen doorgaan als ook de luchtvaart bijdraagt aan het neerslaan van stikstofhoudende verbindingen die de natuur schaden. Dat stelt het Adviescollege Stikstofproblematiek (commissie-Remkes) in een tussentijds advies aan het kabinet.

IS eist aanslag Niger op en onderstreept daarmee noodzaak Sahel-missie van Macron
Islamitische Staat heeft de aanslag op een militaire basis in Niger opgeëist waarbij afgelopen donderdag zeker 89 slachtoffers zijn gevallen. Het is de dodelijkste aanslag ooit in Niger, dat in toenemende mate wordt meegesleurd door de oplaaiende terreur in de Sahel.

Politie: misdaadcijfers voor het eerst in jaren gestegen
Aan de jarenlange daling van het aantal misdrijven is een einde gekomen. Vorig jaar werden ruim 800.000 misdrijven geregistreerd, een stijging met 4 procent in vergelijking met 2018. Vooral jongeren plegen steeds vaker misdrijven, constateert de politie bij de presentatie van de jaarcijfers.

Vandaag in het nieuws 

Er vindt een eerste zitting plaats in de zaak van een verdachte van betrokkenheid bij de moord op advocaat Wiersum. Op de Dam in Amsterdam is een demonstratie om solidariteit te betonen met het Iraanse volk. Koning Abdullah II van Jordanië spreekt het Europees Parlement toe.

De buurtbus maakt zijn ronde tussen Bokhoven en Den Bosch. Vervoerder Arriva rijdt alleen in de spits met gewone bussen op de route. Beeld null
De buurtbus maakt zijn ronde tussen Bokhoven en Den Bosch. Vervoerder Arriva rijdt alleen in de spits met gewone bussen op de route.

Aanraders van de redactie 

WRR: geen uitkeringen, maar baan voor iedereen als vangnet
Niet een uitkering, maar een basisbaan zou het vangnet van de verzorgingsstaat moeten worden. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) in een advies aan de overheid. Werk is te belangrijk voor de samenleving om mensen onnodig langdurig aan de kant te houden.

Is de buurtbus met vrijwillige chauffeurs broodroof? ‘Wat een onzin’
De FNV wil af van de buurtbussen die worden bestuurd door vrijwilligers. Er zouden beroepschauffeurs moeten rijden. In de ‘buurtbusdichtste provincie’ Noord-Brabant blijken de bussen ook ‘een sociaal gebeuren’. ‘Afschaffen zou een ramp zijn.’

Column: Is millennial als startende huizenkoper wel zo slecht af?
De huizenkopende millennial moet de boomers en generatie X benijden, zo lijkt het. De boomers die in 1982 op de markt kwamen, moeten in een heilstaat hebben vertoefd. Maar ook toen was het voor iemand even onmogelijk de woningmarkt te betreden, ontdekte Peter de Waard.

null Beeld null

Zo Berbers, zo Batavier: aan de grenzen van de Klassieke Oudheid
Niet alleen ‘onze’ Renaissance, maar ook de middeleeuwse Arabische cultuur (Duizend-en-een-nacht!) is in één vloeiende lijn verbonden met de Klassieke Oudheid. We delen in West-Europa dan ook meer dan we denken met Marokkanen, Turken en Syriërs.

Het gebakken ei van Tjalf Sparnaay is een metafoor voor van alles
Voedsel speelt een grote rol in ons leven. In een serie artikelen onderzoekt Nell Westerlaken in hoeverre eten een deel is van onze identiteit. Beeldend kunstenaar Tjalf Sparnaay is dagelijks bezig met voedsel, maar ‘ik heb helemaal niks met koken’.

Handelsakkoord tussen China en de VS: doorbraak of wapenstilstand?
China en de Verenigde Staten ondertekenen naar verwachting woensdag een akkoord dat een voorlopig einde moet maken aan de handelsoorlog. Meer dan anderhalf jaar sloegen Beijing en Washington elkaar met importtarieven op elkaars producten om de oren, tot op 13 december de Amerikaanse president Donald Trump in hoofdletters een ‘hele grote deal’ met China aankondigde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden