Volkskrant Ochtend Donderdag 26 september

Volkskrant Ochtend: Woningcorporaties zien overlast op alle vlakken toenemen | Adviseur Remkes: ‘Stikstofprobleem verdraagt geen pappen en nathouden’

Louis Dirks, hier aan het werk in Eemnes, is buurtbemiddelaar. Aan hem de taak burenruzies te sussen. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Woningcorporaties zien overlast op alle vlakken toenemen
Woningcorporaties hebben in de afgelopen twee jaar alle vormen van woonoverlast zien toenemen. Het gaat onder meer om geluidsoverlast, vervuiling en agressief gedrag tegen buren. Dit blijkt uit de donderdag gepubliceerde Corporatiemonitor Woningoverlast van Aedes.

Adviseur Remkes: ‘Stikstofprobleem verdraagt geen pappen en nathouden’
Na Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, springt nu een tweede prominente VVD’er op de bres voor het milieu. Oud-minister Johan Remkes (68) maant zijn partijgenoten in het kabinet de 130 kilometer-bordjes langs de snelwegen maar weer te verwijderen. Economische belangen kunnen niet meer altijd prevaleren boven natuurbescherming, vindt de voorzitter van het Adviescollege Stikstofproblematiek.

Aboutaleb laakt tijdens bezoek anti-drugsbeleid Curaçao: drugsscanners werken niet
Zowel op het vliegveld als in de haven zijn de meeste scanners al jaren kapot, aldus de Rotterdamse burgemeester, en dit maakt van Curaçao een open deur voor export van drugs naar Nederland.

Classic FM wordt Classic NL, en keert terug op de (digitale) radio
De klassieke radiozender wil een uithangbord worden voor het Nederlandse muziekleven.

Vandaag in het nieuws

Het personeel van ziekenhuizen voert actie. Op sommige plekken worden alleen spoedeisende gevallen behandeld om de cao-eisen kracht bij te zetten. De Amsterdamse raad voelt burgemeester Femke Halsema aan de tand over het wapen waarmee haar zoon werd gearresteerd. En de weduwe van Tob Cohen, die dood werd gevonden in Nairobi, staat in Kenia voor de rechter.

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, moet zich vandaag verantwoorden in de gemeenteraad. Beeld ANP

Aanraders van de redactie

Als woonoverlast uitmondt in een burenruzie, komt de buurtbemiddelaar in actie
Burenruzies: de gemiddelde tv-kijker smult ervan, maar in het echt kan een ruzie ziekmakend zijn. De buurtbemiddelaar probeert de boel te sussen. Vaak met succes, maar soms staat de bemiddelaar machteloos: vooral mensen met psychische problemen laten zich lastig helpen.

Wat deden Joe Biden en zijn zoon in Oekraïne?
Of de president van Oekraïne een corruptieonderzoek kan instellen naar de zoon van Joe Biden. Met dat verzoek heeft president Trump zich een afzettingsprocedure op de hals gehaald, met een hoofdrol voor Oekraïne. Wat is er bekend over de activiteiten van de familie Biden in het Oost-Europese land?

Hoe kunstenaar Hisko Hulsing, ‘een lulletje uit Amsterdam’, de leiding kreeg over de serie Undone, een megaproject van Amazon
Hisko Hulsing was een kunstenaar in Amsterdam die prijzen won met zijn eigenzinnige animaties. Tot Amazon hem vroeg voor de surrealistische animatieserie Undone.

Hisko Hulsing in zijn studio in Amsterdam. Beeld Daniel Cohen

Langzamer rijden is een aanslag op de manier van leven van de VVD
130 rijden mag niet meer, van een adviescommissie onder leiding van Johan Remkes, een liberaal. Dat is meestal wel anders, aldus Sheila Sitalsing. ‘De VVD kan doorgaans niet wachten tot er ergens keihard aangepakt kan worden, maar voor de vrijheid van de automobilist maakt ze graag een uitzondering.’ 

Wat zeiden Trump en Zelenski, en hoe moeten we dat duiden?
De meest pregnante passages uit het telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Zelenski, voorzien van tekst en uitleg.

Is Joker een potentieel levensgevaarlijke film?
Er is maar één ding dat Hollywood kan doen als het geweld, een van de paradepaardjes, in alle nuance wil blijven tonen: razendsnel een goed antwoord formuleren, aldus Floortje Smit. Maar Joker Joaquin Phoenix stond voorlopig met zijn mond vol tanden tijdens een interview. 

Joaquin Phoenix.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden