Volkskrant OchtendMaandag 6 juli

Volkskrant Ochtend: Woningbouw Schipholregio bedreigd door nieuwe geluidsnormen | Onrust door blokkeerboeren eindigt voorlopig bij Aldi in Groenlo

Redactie
Een vliegtuig scheert laag over de huizen bij Schiphol.
 Beeld Hollandse Hoogte / ANP
Een vliegtuig scheert laag over de huizen bij Schiphol.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Terwijl u sliep

Niet luchtvaart, maar woningbouw Schipholregio bedreigd door nieuwe geluidsnormen
Schiphol wil groeien, omwonenden willen af van de hinder, de woningnood moet worden aangepakt, maar het bouwen van nieuwe huizen wordt steeds moeilijker: iedereen blij maken lijkt onmogelijk. En het wordt nog moeilijker als de nieuwe geluidsnormen van minister Ollongren worden ingevoerd.

Onrustig weekend door blokkeerboeren eindigt voorlopig bij Aldi in Groenlo
Tweehonderd boeren hebben zondagavond actie gevoerd bij een distributiecentrum van de Aldi in Groenlo. De actie volgt op een weekend van protest: eerder deze zondag werd een distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam geblokkeerd.

Trump houdt zaterdag weer grote verkiezingsbijeenkomst
De rally in New Hampshire zal dit keer wel plaatsvinden in de open lucht. De vorige in Tulsa (Oklahoma) kreeg veel kritiek omdat er geen rekening werd gehouden met de coronapandemie.

Britse tv-historicus Starkey struikelt over zijn onverbloemde racisme
David Starkey had het niet botter kunnen zeggen: ‘Als slavernij genocide was geweest, waren er niet zoveel verdomde zwarten geweest in Afrika en Groot-Brittannië.’ Dat is hem duur komen te staan.

Vandaag in het nieuws

Twaalf scholieren gaan voor de Young Solar Challenge proberen om in vijf dagen langs alle Friese Elfsteden te varen met drie zonneboten. De wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag buigt zich over het bezwaar van de actiegroep Viruswaanzin. Het Louvre in Parijs gaat weer open: naar de Mona Lisa met mondkapjes op

Ali Kammyte gaat sinds zijn zesde bijna elk jaar met de auto naar Marokko. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Ali Kammyte gaat sinds zijn zesde bijna elk jaar met de auto naar Marokko.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Werkstraffen weer opgepakt na coronastop: ‘Even mijn openstaande uren afmaken’
Door de coronacrisis lag ook de uitvoering van werkstraffen stil. Deze week zijn ze weer hervat. Al is Reclassering Nederland naarstig op zoek naar extra projecten om de opgelopen achterstanden weg te werken.

Dit jaar geen familiereünie voor tienduizenden Nederlandse Marokkanen
Dit jaar zullen tienduizenden Nederlandse Marokkanen de jaarlijkse reis naar hun land van afkomst niet maken. Ali Kammyte zit dit jaar ‘lekker op de Veluwe’. Toch knaagt het dat hij zijn rituele roadtrip naar Tanger, Rabat, Meknes en Taza moet missen.

Geen beter land om een pandemie door te maken dan Nederland, vinden deze expatfamilies
Veel Nederlanders vieren dit jaar noodgedwongen vakantie in eigen land. Hoe bevalt dat? De Volkskrant doet de komende weken verslag vanaf campings en vakantieparken. Deze week: camping De Pekelinge in Zeeland. ‘Zijn jullie dronken?’

Kinderen spelen op camping De Pekelinge. Beeld Aurélie Geurts
Kinderen spelen op camping De Pekelinge.Beeld Aurélie Geurts

Gaat de hausse aan kritische boeken Trump zijn herverkiezing kosten?
Ter voorbereiding op de Amerikaanse presidentsverkiezingen leest Bert Wagendorp deze vakantie over de VS. Keuze genoeg, want ‘iedereen die wel eens een paar minuten met de president heeft doorgebracht komt met een boek.’ Trump lijkt daarmee uit te groeien tot de redder van de uitgeversbranche. En dat zonder zelf al te veel te lezen.

Niets zomerreces: deze theaters gooien de deuren wagenwijd open
Gewoonlijk zouden theaters nu hun deuren sluiten voor het zomerreces, maar deze drie directeuren besloten van de nood een deugd te maken.

Waarom het stil blijft rond de mishandeling van een demonstrant door Baudets beveiligers
Een maand geleden werd er in Den Bosch een demonstrant mishandeld door beveiligers van Thierry Baudet, omdat hij in de weg stond bij het maken van een promotiefilmpje. Maar daarna hoorden we er niks meer over. Toine Heijmans doet wat de meeste journalisten blijkbaar hebben gemeden: vragen stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden