Volkskrant OchtendWoensdag 1 juli

Volkskrant Ochtend: Wijziging kiesstelsel: kiezer bepaalt straks de ranglijst | Met geboorteverlof geeft overheid ‘krachtig signaal’, maar gaat vader echt meer doen thuis?

Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66). Beeld ANP

Terwijl u sliep

Door een wijziging van het kiesstelsel kan de kiezer straks de ranglijst bepalen
Kandidaten van politieke partijen met een eigen specialisme of achterban krijgen meer kans om gekozen te worden. Door een wijziging van het kiesstelsel vervalt de voorkeursdrempel bij alle verkiezingen, met uitzondering van die voor de Eerste Kamer. De wetswijziging beoogt de kloof tussen kiezer en gekozene te dichten.

Vermogensongelijkheid in Nederland is nog groter dan gedacht
De vermogensongelijkheid in Nederland is nog groter dan gedacht. De rijkste 1 procent van de huishoudens bezit volgens nieuwe schattingen niet een kwart, maar een derde van al het private vermogen in Nederland, ongeveer 1.600 miljard euro. De top 0,1 procent (7.750 huishoudens) heeft daarvan niet een tiende, maar een zesde in handen.

Criminele hackers hebben bij tientallen Nederlandse organisaties toegang tot intern netwerk
Het lek in Citrix, dat een half jaar geleden tot een crisis leidde bij de Rijksoverheid, wordt actief misbruikt. Terwijl de aandacht voor de kwetsbaarheid is weggeëbd, blijken criminele hackers en spionagegroepen bij zeker 25 Nederlandse organisaties toegang te hebben tot het interne netwerk.

Elektrische auto na vier jaar al goedkoper dan benzinebroer 
Elektrische auto’s zijn nu al vaak goedkoper in het gebruik dan een vergelijkbare auto met een verbrandingsmotor. Hoewel de aanschafprijs fors hoger is, zijn andere kosten juist veel lager, waardoor soms al na vier jaar de totale kosten lager uitvallen. Dankzij een subsidie van vierduizend euro die vanaf woensdag geldt voor particulieren, wordt het gat met brandstofauto’s nog sneller gedicht.

Vandaag in het nieuws 

Met Duitsland vanaf vandaag als voorzitter van de EU zijn de ogen gericht op bondskanselier Merkel: komt er een snel akkoord over het herstelfonds na de coronacrisis? Ook met haar ervaring is dat allerminst verzekerd.

Laurens Delft met zijn zwangere vriendin in de kinderkamer. Beeld Jiri Büller

Aanraders van de redactie

Minister Ollongren: ‘Kiezer heeft straks met zijn ene stem meer keus’
Door een voorkeurstem meer gewicht te geven, hoopt het kabinet de kloof tussen kiezers en gekozenen te verkleinen. ‘Kandidaten komen sneller dan nu in de Kamer.’

Column: Het hypocriete moralisme van adverteerders is geen juiste methode om racisme te bestrijden
Steeds meer (Amerikaanse) bedrijven sluiten zich aan bij een advertentieboycot van Facebook. Omdat we in Nederland alles na-apen wat er in de VS gebeurt, is de actie momenteel al halverwege de oversteek naar deze kusten. Bert Wagendorp is het er mee eens dat racisme en haatzaaien moeten worden bestreden, maar bij voorkeur rechtstreeks. ‘Niet door een beroep te doen op het hypocriete moralisme van sponsors en adverteerders’, schrijft hij in zijn column.

Met geboorteverlof geeft overheid ‘krachtig signaal’, maar gaat vader echt meer doen thuis?
Vanaf woensdag kunnen partners vijf weken extra geboorteverlof opnemen. Het moet ertoe leiden dat de taken thuis eerlijker worden verdeeld en de arbeidsparticipatie van vrouwen toeneemt. Maar zal dat ook werken?

Middels uitgebreide grondwetswijziging wordt Poetin straks waarlijk een tsaar
De Russen mogen woensdag 1 juli naar de stembus. Beter gezegd: ze kunnen presentjes krijgen als ze gaan, en worden geacht ‘ja’ te zeggen tegen een uitgebreide grondwetswijziging. Uitkomst: Poetin wordt zo goed als almachtig.

Poetin recentelijk op bezoek bij een parachutefabriek, waar hij over het presidentschap zei: ‘U begrijpt natuurlijk dat iemand in mijn positie zijn functie niet ziet als een baan, maar als lot. Zo kijk ik er ook naar.’ Beeld Getty Images

Vanaf woensdag versoepelen de regels voor de cultuursector. Wat kunt u zien – en zijn de zalen er blij mee?
Vanaf woensdag mogen bioscopen, concertzalen en theaters meer bezoekers toelaten. Wat is daar de komende tijd te zien? En hoe hebben musea, die al sinds 1 juni veel meer bezoekers mochten ontvangen, hun heropening ervaren?

Column: Geluidsoverlast kan het nieuwe fijnstof worden
Als akoestisch ingenieur en directeur van de Stichting Geluidshinder heeft Erik Roelofsen altijd een geluidsmeter in zijn auto, Margriet Oostveen sprak hem in Heerde. Internationaal heb je ‘noise awareness day’ om mensen bewust te maken, ‘maar die valt eind april als we in Nederland net luidruchtig Koningsdag vieren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden