Volkskrant Ochtend: Wiebes wil één loket voor aardbevingsschade | We gaan de burgemeester kiezen. Maar hoe?

Goedemorgen. De benoemde burgemeester verdwijnt uit de Grondwet. Dat maakt de weg vrij voor burgemeestersverkiezingen. Maar over de vraag hoe dat precies moet, bestaat onder de gevestigde partijen nog grote verdeeldheid. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: ook de toneelschool van Maastricht raakt in opspraak vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. Van versierpogingen op een studiereis, tot het betasten van geslachtsdelen: oud-studenten verklaren.

Beeld Margo Vlamings

Terwijl u sliep

We gaan straks onze burgemeester kiezen. Maar hoe?
Dertien jaar na de eerste mislukte poging verdwijnt de benoemde burgemeester dan toch uit de Grondwet. Dat maakt de weg vrij voor burgemeestersverkiezingen. Maar over de vraag hoe dat precies moet, bestaat onder de gevestigde partijen nog grote verdeeldheid.

Wiebes: één onafhankelijk loket waar Groningers aardbevingsschade kunnen verhalen
Er moet één loket komen waar Groningers, die schade hebben door de winning van aardgas, terecht kunnen om die schade te verhalen. Dat stelde minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat dinsdagavond voor tijdens een debat met de Tweede Kamer over de schadeafhandeling voor Groningers door aardbevingen die het gevolg zijn van de gaswinning.

Toneelacademie Maastricht wist al in 2005 van seksueel grensoverschrijdend gedrag
De Toneelacademie Maastricht was al in 2005 op het hoogste niveau bekend met klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag en een cultuur van intimidatie op school. De externe gezondheidszorgpsycholoog Ton van Keulen stuurde naar aanleiding van gesprekken met studenten een rapportage over deze praktijken naar het college van bestuur van de toneelschool. De correspondentie is in het bezit van de Volkskrant.

Franse vissers juist 'euforisch' over verbod elektrisch vistuig, reactie tekenend voor 'visoorlog' met Nederland
De vissers uit het Franse Boulogne-sur-Mer waren dinsdag 'meer dan euforisch', nu het Europees Parlement een verbod wil op de pulskorvisserij, zei hun voorman Stéphane Pinto.

De schoolleiding deed niets met de signalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.Beeld No Candy

Vandaag in het nieuws

Het nieuwe Catalaanse parlement komt voor het eerst bijeen, onder meer om een voorzitter te kiezen. Vijf in Nederland wonende Britten eisen in kort geding dat zij ook na de Brexit hun rechten behouden. De Tweede Kamer neemt afscheid van Emile Roemer, de sympathieke fractieleider van de SP.

Aanraders van de redactie

Douchen met de docent hoorde er gewoon bij
Na Amsterdam en Arnhem raakt ook de toneelschool van Maastricht in opspraak vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. Van versierpogingen op een studiereis, tot het betasten van geslachtsdelen: oud-studenten verklaren. (+)

Sheila zag wat er in Groningen gebeurde en begreep waar volkswoede en politicihaat vandaan komen

'De Groningers hebben alle excuusjes al een keer voorbij horen komen. In de bus opweg naar die vermaledijde Randstand was de frustratie dan ook groot ('Nog even en dan rijd ik met een trekker een gaslocatie kapot'). In de Tweede Kamer hielden ze het bij een formeel verboden applaus. En dus jokte een bleue nieuwkomer van de VVD mdat Groningen 'een heel belangrijke prioriteit in het Regeerakkoord' is.' Jammer, stelt columnist Sheila Sitalsing. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Buste van Johan Maurits verbannen naar het depot: slavernijdebat gaf de doorslag
Tot september stond in de ontvangsthal van het naar hem genoemde Mauritshuis een borstbeeld van Johan Maurits. Nu is het verbannen naar het depot. Wat zit daarachter? (+)

Hoe 'duokoop' de starter op weg kan helpen: 'Wel de stenen, niet de grond'
Het huis kopen en de grond pachten is goedkoper dan de volle mep betalen. Volgens De Hypotheekshop is dit iets voor starters, maar de Consumentenbond noemt het een dure constructie voor een beperkte doelgroep. (+)

Het Mauritshuis in Den HaagBeeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Trentemøller, Mø en Agnes Obel maak plaats: dit zijn de nieuwe Deense rijzende sterren
2018 begint pas echt met Eurosonic Noorderslag. Morgen dus. Met dit jaar Deense pop in de hoofdrol. Want de Deense pop staat in bloei. Hoe komt dat? Robert van Gijssel vraagt het na bij drie rijzende sterren in Kopenhagen. (+)

Iedereen een tiny house, maar in caravans mag je niet wonen
'Een klein huisje is supersexy en maximaal 50m2. Minder huis, meer leven is de slogan. Overgewaaid uit Amerika waar veel mensen wonen in tiny houses, ook al hadden ze het graag groter gehad.' Verslaggever Toine Heijmans wilde dat weleens van binnen zien. (+)

Een van de allermooiste Kopenhaagse bands van het moment is Iceage.Beeld Latoya van der Meeren
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden