Volkskrant Ochtend: Wie komt er na Pechtold? | Het bange leven van de Roemeense homo

Goedemorgen. Wie wordt de nieuwe lijsttrekker van D66 na het opstappen van Alexander Pechtold? De zes grootste kanshebbers op een rij. Verder in deze nieuwsbrief: vandaag mogen de Roemenen zich uitspreken over een voorstel dat de deur naar het homohuwelijk met een klap dichtsmijt. En het leven is nu al zo lastig, voor mannen als Paul en Cristian. En prijswinnend schrijver Hillary Mantel vertelt over wat haar vormt als auteur.

Redactie
D66-leider Alexander Pechtold stapt op als fractievoorzitter. Beeld ANP
D66-leider Alexander Pechtold stapt op als fractievoorzitter.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Pechtold over zijn vertrek: ‘Ik wil ook weer eens even geen politicus zijn’
In een interview licht D66-leider Alexander Pechtold toe waarom hij juist nu opstapt. ‘Je moet je als politicus zo nu en dan bedenken: wat is mijn houdbaarheid, en: wat is mijn effectiviteit? Dat heeft er bij mij toe geleid dat ik voor de zomer dacht: het is tijd. Er staat een stabiel kabinet. Er staat een fractie die goed uit de startblokken is gekomen en ik ben heel trots op onze bewindslieden.’

Conservatieve rechter Kavanaugh na weken van onrust goedgekeurd
De conservatieve rechter Brett Kavanaugh is benoemd tot lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof. De goedkeuring door de Senaat – na weken van onrust, felle beschuldigingen en debatten die een dieptepunt markeren in de extreem gepolariseerde Amerikaanse politiek – kan worden gezien als een grote zege voor president Donald Trump.

Het bange leven van de Roemeense homo
Zondag mogen de Roemenen zich uitspreken over een voorstel dat de deur naar het homohuwelijk met een klap dichtsmijt. En het leven is nu al zo lastig, voor mannen als Paul en Cristian.

Wie komt er na Pechtold?
Dinsdag benoemt D66, na het vertrek van Alexander Pechtold, een nieuwe fractievoorzitter. Maar er moet ook een nieuwe lijsttrekker worden gekozen. Dit zijn de belangrijkste kandidaten

Vandaag in het nieuws

Als de peilingen gelijk krijgen, wint Jair Bolsonaro vandaag de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Roemenië stemt in een referendum over het in de grondwet expliciet vastleggen van het huwelijk als een verbintenis tussen man en vrouw. Zo willen de initiatiefnemers pogingen om het homohuwelijk in te voeren dwarsbomen. En de Amerikaanse minister Mike Pompeo bezoekt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un om over denuclearisatie te praten.

null Beeld

Aanraders van de redactie

De Secrid-portemonnee wordt op grote schaal nagemaakt, maar gelukkig zitten er ook positieve aspecten aan slechte copycats
De maker van de Secrid-portemonnee zag het niet aankomen: het gigasucces dat hij ermee zou krijgen. Ook een verrassing: de honderden neppers die er op de markt zouden komen. Maar René van Geer laat het er niet bij zitten.

Hilary Mantel over de geschiedenis van haar schrijverschap
In haar Van der Leeuw-lezing, 16 november in Groningen, zal Hilary Mantel vertellen over de curieuze manieren waarop een historisch personage met boek en schrijver op de loop kan gaan. Wat vormde haar als prijswinnend auteur?

Georgië als Alpenland, waar de bergen hoger en de prijzen lager zijn
Architectuur is voor het ambitieuze Georgië dé manier om zich een modern imago aan te meten. Zo werd Tbilisi een hippe plek, waar Ottomaans en futuristisch elkaar afwisselen, afgemaakt met een knotsgek Sovjetsausje.

Je clicks, swipes en tikgedrag kunnen een depressie voorspellen, zegt deze neuroloog
Decennialang zocht psychiater en neurowetenschapper Tom Insel naar de biologische oorzaken van depressies. Tevergeefs. Nu gooit hij het over een andere boeg: hij ontdekte dat de manier waarop smartphonegebruikers klikken en swipen van alles verraadt over hun geestelijk welzijn. Soms meer dan ze zelf weten.

Echte designklassiekers zijn niet kapot te krijgen. Wat goed is, blijft goed
Echte designklassiekers gaan mee van huis naar huis, van generatie op generatie. Deze eigenaren weten het zeker: wat goed is, blijft goed.

De tropische Trump die zijn land wil behoeden voor ‘de communisten’
Als de peilingen gelijk krijgen, wint Jair Bolsonaro zondag de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het feit dat hij werd neergestoken, heeft zijn status van rechtse messias alleen maar versterkt.

Een betoger met een T-shirt van presidentskandidaat Jair Bolsonaro. Beeld AP
Een betoger met een T-shirt van presidentskandidaat Jair Bolsonaro.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden