Volkskrant Ochtend: Wereldwijde hack treft nu ook Nederland | 'Ibiza aan de Grevelingen', kan dat?

Goedemorgen. Koud een maand nadat WannaCry grote schade veroorzaakte bij bedrijven en individuele computergebruikers, treft een nieuwe wereldwijde hack ook Nederland. Verder in de Volkskrant Ochtend: Republikeinen schrikken terug voor de 22 miljoen onverzekerden onder Trumpcare en wordt 'Ibiza aan de Grevelingen' een nieuwe toeristische trekpleister of is dat te hoog gegrepen?

Redactie
Een demonstrant houdt een bordje omhoog met 'Trumpcare is nepzorg' op een bijeenkomst eerder dit jaar. Beeld AFP
Een demonstrant houdt een bordje omhoog met 'Trumpcare is nepzorg' op een bijeenkomst eerder dit jaar.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Republikeinen schrikken terug voor de 22 miljoen onverzekerden onder Trumpcare
De nieuwe zorgwet van de Republikeinen hangt aan een zijden draadje, nadat de Rekenkamer maandag voorspelde dat die voor miljoenen Amerikanen slecht zal uitpakken. Het al dan niet vervullen van de jarenlange belofte om Obamacare te verwerpen zal grote invloed hebben op de richting van de regering-Trump.

Tsjernobyl, de haven van Rotterdam, maar ook uw pakketbezorger getroffen door wereldwijde hack
Koud een maand nadat WannaCry grote schade veroorzaakte bij bedrijven, instellingen en individuele computergebruikers, werd de wereld dinsdag opnieuw getroffen door gijzelingsoftware die computers onbruikbaar maakt. Waar Nederland WannaCry relatief ongeschonden doorstond, was de schade nu groter.

Corruptie-rapport Fifa: bijna voltallige top liet zich paaien voor toewijzing WK Rusland en Qatar
Een onderonsje met Obama in het Witte Huis, Poetin die rondleidt door het Kremlin. En vooral: veel giften en privileges. Bijna de voltallige top van de Fifa liet zich paaien voor de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). Dat blijkt uit het Garcia-rapport, dat onderzocht wat er aan die stemming is voorafgegaan.

Op schepen meeliftende organismen mogelijk schadelijk voor milieu en economie
Uitheemse organismen die als verstekeling met schepen meekomen, kunnen zich hier vestigen. En dat kan schade veroorzaken, aan het milieu én aan de economie.

Vandaag in het nieuws

Het proces tegen onder anderen Desi Bouterse over de moord op 15 tegenstanders wordt vandaag voortgezet. De Franse premier Édouard Philippe presenteert zijn plannen voor de arbeidsmarkt. En de eerste Burger King in België gaat open. Koning Filip laakt het motto: 'Twee koningen, maak uw keuze.'

Aanraders van de redactie

Wordt 'Ibiza aan de Grevelingen' toeristische trekpleister, of is het project te hoog gegrepen?

Dertien kunstmatige eilandjes met daarop 325 luxe vakantievilla's van minstens zes ton moeten Schouwen-Duiveland steviger op de recreatiekaart zetten. Of is dit project te hoog gegrepen? (+)

Sheila Sitalsing - Het landsbelang kent zichzelf niet meer terug

Sheila Sitalsing heeft te doen met 'het landsbelang'. De godganse dag gaat het over hem, landsbelang zus, landsbelang zo, iedereen schijnt alles over hem te weten. Een mens zou voor minder bij de psycholoog aankloppen. (+)

Een plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Puzzeltijdschriften: een gouden idee met trouwe klanten

De nieuwe eigenaar van de Telegraaf Media Groep doet de Keesing-puzzeltijdschriften in de verkoop. Bladen als Denksport zijn al sinds 1930 een Hollands cultuurverschijnsel. Met (nog?) weinig last van internet. Lees hier het artikel, met speciale Volkskrant-puzzel. (+)

Willem Vissers - Boosheid op Samuel is vooral uit machteloosheid, of uit ongeduld

Natuurlijk zijn we weleens boos op Samuel. Er is genoeg irritants in zijn gedrag. Maar of het zin heeft er kwaad om te worden? (+)

De grootste kruiswoordpuzzel ter wereld. Beeld AFP
De grootste kruiswoordpuzzel ter wereld.Beeld AFP

Ria Bremer: 'Als je het in vijf woorden kunt zeggen, moet je er niet tien gebruiken'

Haar kennis wordt geroemd en met haar snelheid is echt niets mis. Tv-presentator Ria Bremer is helemaal terug. Lees het interview hier. (+)

Verslaggeverscolomn - Bij juf Tilly, gedumpt in het flitsfaillissement van Estro

Margriet Oostveen ging langs bij Tilly Kaisiëpo die te kennen had gegeven aan haar manager dat ze de laatste twee jaar tot haar pensioen heel graag wilde uitdienen. Kort daarna stond ze op straat. Twee jaar leefde ze van 800 euro per maand. (+)

Ria Bremer. Beeld Frank Ruiter / de Volkskrant
Ria Bremer.Beeld Frank Ruiter / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden