Volkskrant ochtend: Welke oliedollar mag wel naar een moskee? | 50 jaar na het revolutiejaar 1968

Goedemorgen. De ophef over de duistere financiering van enkele tientallen moskeeën in Nederland leidt tot de vraag: moet het transparanter? Verder in uw ochtendnieuwsbrief: Het is 50 jaar na het revolutiejaar 1968. Wat is de erfenis van de revolte?

De Taqwa-moskee in Amsterdam, gisteren. Ook deze moskee staat op de lijst van Buitenlandse Zaken. Ten onrechte, aldus de voorzitter van de moskee. Beeld Guus Dubbelman

Terwijl u sliep

Nederlandse moskeeën en salafistische oliedollars: hoe houden we ze uit elkaar?
De ophef over de duistere financiering van enkele tientallen moskeeën in Nederland leidt tot de vraag: moet het transparanter? En zo ja, geldt dat dan ook voor christelijke en joodse gebedshuizen?

Trump prijst relatie met bondskanselier Merkel, maar president Macron lijkt vooralsnog zijn beste Europese vriend
In vergelijking met haar eerste bezoek was de sfeer tussen Angela Merkel en Donald Trump een stuk beter. Maar zo mooi als het is tussen Trump en de Franse president Macron zal het niet meer worden.

Republikeinen zien geen bewijs voor samenwerking Trump en Russen; Democraten woedend
Contacten die medewerkers van Trump met de Russen hadden zien de Republikeinen niet als bewijs voor samenwerking. De Democraten verwijten de Republikeinen dat ze als 'advocaat' van Trump optreden.

Plusteken achter een artikel? Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Vandaag in het nieuws

Vandaag vindt er in Amsterdam een solidariteitsdemonstratie plaats voor vluchtelingencollectief We Are Here. In Washington is het jaarlijkse galadiner van politieke verslaggevers in Washington, het Correspondents' Dinner. Opnieuw zal Donald Trump niet aanwezig zijn.

Aanraders van de redactie

1968: De erfenis van een revolutionair jaar
Wat is nu, 50 jaar later, de erfenis van de revolte? Waar waart de geest van '68 nog rond? Welke lessen kunnen hedendaagse actievoerders van hun Parijse voorgangers leren? Wat hou je over aan een antiautoritaire opvoeding? En waren die jaren zestig eigenlijk wel zo links? Antwoorden op deze vragen vind je hier, in onze special over het verzet van de jaren zestig. (+)

John van den Heuvel: 'In moeilijke situaties richt ik me tot God'
Ja, misdaadverslaggever John van den Heuvel bidt als het penibel wordt. En dat is het de laatste tijd vaker dan ooit. 'Niks is meer privé.' (+)

Waarom begint de Giro in Israël?
Dat de Ronde van Italië vrijdag begint in Jeruzalem is op z'n minst opmerkelijk. Israël staat niet bekend als een wielerland, eerder als een potentiële brandhaard. Onzin, zegt Sylvan Adams, de motor (ook financieel) achter de komst van de koers. Het wordt geweldig. (+)

Misdaadverslaggever John van den Heuvel.

Hoeveel transparantie kan een formatie verdragen?
Na een week vol ophef over vergeten herinneringen en de vage status van memo's zwelt de roep om meer politieke transparantie aan. Maar kan dat wel, in een land waar over alles onderhandeld moet worden? (+)

De realistische robotdieren zijn in opmars. Waar gaat dit heen?
Cyberhonden die de trap op lopen als echte honden, robotvogels die in de lucht amper van echte vogels te onderscheiden zijn. Wetenschappers slagen er steeds beter in realistische robotdieren te maken. Waar gaat dit heen? (+)

Hoe betrokkenen wegkomen met onbegrijpelijk dividendbelastingbesluit door zo onbegrijpelijk mogelijk te zijn
De Betrouwbare Mannetjes hadden het debat van woensdag maar even uitgeschreven. Gewoon, ter herinnering. Een soort memo. (+)

Kabinetsformatie. Emile Roemer SP. Bij informateur Tjeenk Willink. Achter de drie witte ramen in het midden vinden de gesprekken plaats. Journalisten bevragen Roemer na zijn gesprek.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden