Volkskrant Ochtend: Welke crisis pakt Nederland aan bij Veiligheidsraad? | Onze 7 populairste vega-recepten

Goedemorgen. Nederland is een maand lang voorzitter van de Veiligheidsraad van de VN. De vraag is: welke crisis zet je deze maand op de agenda? Verder in uw ochtendnieuwsbrief: volgende week is de Nationale Week Zonder Vlees. Maar wat maak je dan? De Volkskeuken presenteert haar vaakst aangeklikte vegetarische recepten.

Redactie
De leider van de Italiaanse sociaal-democraten, ex-premier Matteo Renzi, omringd door de pers op campagne in Napels. Beeld epa
De leider van de Italiaanse sociaal-democraten, ex-premier Matteo Renzi, omringd door de pers op campagne in Napels.Beeld epa

Terwijl u sliep

Nederland maand lang voorzitter VN-Veiligheidsraad en genoeg problemen om op te lossen
Er zijn slechtere maanden geweest om de wereld te redden. Sinds gisteren is Nederland een maand lang voorzitter van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en mag het proberen een van de tientallen bestaande of dreigende conflicten weg te hameren. (+)

Hoog slagingspercentage ex-rokers na Ik Stop Ermee blijkt afkomstig uit niet bestaand onderzoek
Stichting Ik Stop Ermee trekt naar eigen zeggen 20 duizend klanten per jaar met een vier uur durende zaalcursus die van rokers ex-rokers moet maken. Die klanten hebben succesverhalen gehoord van bekenden, zijn op de cursus gewezen door hun huisarts of komen af op het hoge slagingspercentage dat de stichting noemt: 81 procent stopt. Die claim is afkomstig uit een niet bestaand onderzoek, blijkt nu. (+)

Het ontbijt dat VN-ambassadeur Karel van Oosterom gisteren serveerde aan de andere leden van de Veiligheidsraad. Beeld
Het ontbijt dat VN-ambassadeur Karel van Oosterom gisteren serveerde aan de andere leden van de Veiligheidsraad.Beeld

Slowaakse politie arresteert zeven Italianen voor moord op journalist die maffia onderzocht
De Slowaakse politie heeft donderdag zeven mensen aangehouden in verband met de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde. Het gaat om Italianen die in Slowakije wonen. Ten minste een van hen onderhoudt nauwe contacten met de Slowaakse regering, aldus een internationaal netwerk van onderzoeksjournalisten.

Techblog - Twitterbaas wil verbeteren met hulp van gebruikers: 'we kunnen dit niet alleen'
Het moet beter op Twitter, vindt CEO Jack Dorsey. Beter wil zeggen: transparanter, vriendelijker, beschaafder en meer gestoeld op de waarheid in plaats van geruchten en onjuiste informatie. Dat laat Dosey weten in een serie tweets.

Vandaag in het nieuws

Mark Rutte houdt in Berlijn zijn langverwachte toespraak over de toekomst van Europa. Tv-evangelist Billy Graham wordt begraven in Asheville. Vanavond maakt Waylon in DWDD bekend met welk nummer hij naar het songfestival gaat.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Deze 'ijsvossen' zijn verslingerd aan Zweeds schaatsen, en bepalen zelf wel of ze waaghalzen zijn
Hun 'waaghalzerij' stuit vaak op onbegrip, maar de beoefenaars van het Zweedse schaatsen zeggen juist gericht te zijn op veiligheid. En op maximaal genieten, waarbij afstand van ondergeschikt belang is. (+)

Wat ging er mis met 'de Obama' van Italië?
De Italiaanse verkiezingen van zondag spelen zich af op de flanken van links en rechts populisme. De klappen vallen in het midden, bij oud-premier Matteo Renzi. Wat ging er mis met 'de Obama van Italië'? (+)

Aart Jan de Geus leidt Ruttes eerste Europaspeech in: 'Hij moet kleur bekennen qua Europa'
Vrijdag leidt hij de eerste internationale Europaspeech van premier Mark Rutte in. Aart Jan de Geus, voorzitter van de Bertelsmann Stiftung: 'Ik sta te popelen. Nederland kan in het debat over de toekomst van de EU geen alleingang van Frankrijk en Duitsland tolereren.' (+)

Wat je zonder vlees moet? Hier de zeven populairste vegetarische gerechten
Volgende week is uitgeroepen tot Nationale Week Zonder Vlees. Maar, eh, wat máák je dan? De Volkskeuken presenteert haar vaakst aangeklikte vegetarische recepten. (+)

Aart Jan de Geus Beeld Simon Lenskens
Aart Jan de GeusBeeld Simon Lenskens

Is de kritische Twan Huys geschikt als gastheer van een talkshow vol artiesten, acteurs en andere BN'ers?
Met Twan Huys zal RTL Late Night van karakter veranderen: journalistieker en serieuzer. Zit de RTL-kijker daarop te wachten? (+)

Voetballers met een hersenschudding kunnen nu op 'hersenspreekuur' bij de KNVB
Doktoren hebben weinig problemen met de behandeling van voetballers met een enkelblessure of polsbreuk. Bij hersenschuddingen ligt dat anders. De hersenpoli van de KNVB moet de kennis daarover nu 'objectiveren'. (+)

Twan Huys Beeld anp
Twan HuysBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden