Volkskrant Ochtendnieuwsbrief

Volkskrant Ochtend: Weer gaat het OM de fout in met bronnen van journalisten | Vmbo-bestuurder André Postema: koel, hard en nu ook de boeman

Goedemorgen. Het OM blijkt in een derde geval geprobeerd te hebben de bronnen van een journalist te achterhalen. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: landbouw en veeteelt moeten anders, maar hoe? ‘Geen boer wil het land slechter achterlaten dan hij het aantrof.’

Overijssel. Beeld Harry Cock
Overijssel.Beeld Harry Cock

Terwijl u sliep

Het OM ging drie keer achter elkaar de fout in. Toeval, of toch niet?
Na de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. luisterde het Openbaar Ministerie met richtmicrofoons een journalist af. In korte tijd is het OM nu drie keer in de fout gegaan bij journalisten. Is dat toeval of is er sprake van een cultuur van opereren op het randje?

Omstreden baas Amerikaans milieuagentschap neemt ontslag
De baas van het Amerikaanse milieuagentschap EPA, Scott Pruitt, heeft donderdag ontslag genomen. Hij lag al maanden onder vuur wegens vriendjespolitiek en ander misbruik van belastinggeld.

Duiker komt om bij reddingsactie, moesson bedreigt Thaise grotjongens

Bij de reddingswerkzaamheden van de twaalf Thaise voetballertjes en hun trainer in een grottencomplex in het noorden van Thailand is een duiker om het leven gekomen. De reddingswerker, Samarn Poonan, was buiten bewustzijn geraakt toen hij zuurstoftanks aan het plaatsen was langs de potentiële vluchtroute.

Japan hangt sekteleider en zes aanhangers op voor zenuwgasaanval metro

De voormalige leider van de Japanse sekte Aum Shinrikyo en zes van zijn volgelingen zijn vrijdag opgehangen. Shoko Asahara en zijn aanhangers waren verantwoordelijk voor de aanslag met zenuwgas in de Tokiose metro in 1995, waarbij dertien doden vielen. Zo’n 5.800 anderen raakten gewond.

Vandaag in het nieuws

Engels op de universiteit? De rechter doet uitspraak in het kort geding tegen TU Twente en de Universiteit Maastricht. In Wenen probeert de rest van de wereld buiten de VS om een nucleaire deal met Iran te sluiten. Het is de laatste schooldag in de regio zuid. Vanmiddag begint daar de zomervakantie.

Aanraders van de redactie

Ons landbouwsysteem is failliet, maar ideeën genoeg over hoe het anders kan
Het platteland in Nederland is de afgelopen decennia ingericht om zo efficiënt en intensief mogelijk te produceren. Daar plukken we nu de wrange vruchten van: minder biodiversiteit, slechtere bodemkwaliteit, een vergrijzende plattelandsbevolking. Daarom schreef het College van Rijksadviseurs een prijsvraag uit: landbouw en veeteelt moeten anders, maar hoe? ‘Geen boer wil het land slechter achterlaten dan hij het aantrof.’

Je ziet het wel vaker bij mensen die te lang op het Binnenhof rondlopen: overschatting van de eigen navel
Uit de categorie ‘mensen die niet te benijden zijn’: de leden van de sollicitatiecommissie die de opdracht hebben een geschikte bewindvoerder te zoeken voor de Wereldbank, schrijft Sheila Sitalsing in haar nieuwste column.

Vmbo-bestuurder André Postema: koel, hard en nu ook de boeman
Zijn bestuursstijl is zakelijk en afstandelijk, zeggen ook zijn vrienden. Dat breekt de Limburgse vmbo-bestuurder en PvdA-senator André Postema nu op. ‘Lodewijk, we kunnen hem niet overend houden.’

Een workshop volgen bij Design Thinkers Academy: ‘het gaat om ontwerpen vanuit intuïtie en inlevingsvermogen
Design Thinking is een rage. Deze leer, die voortkomt uit het industrieel ontwerpen maar breed toepasbaar is, gaat uit van intuïtie en omarmt de chaos. We volgen een workshop.

Van gepest tot bij het clubje van populaire meiden: het coming of age verhaal van Jildou van der Bijl
De middelbareschooltijd van Linda-hoofdredacteur Jildou van der Bijl is klassieke coming of age. Belangrijkste gebeurtenis: de toelating tot het fietsenhok. Lees hier het hele artikel.

Zedepreken over de juiste leefstijl zet mensen tegen elkaar op
Hoeveel weegt een deskundige? Ik spreek Susanne Täuber aan de telefoon, ik weet nog niet hoe ze eruitziet. ‘Ik denk dat ik een BMI onder de 25 net niet haal’, zegt zij. De Body Mass Index voor de verhouding tussen lengte en gewicht. Bij een BMI boven 25 vindt het Voedingscentrum het verstandig af te vallen. Lees hier de verslaggeverscolumn van Margriet Oostveen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden