Volkskrant Ochtendwoensdag 18 december

Volkskrant Ochtend: Wederopbouw Sint Maarten vrijwel stilgevallen | Ouders Haga Lyceum betichten Halsema en wethouder Moorman van leugens

De toeristische sector heeft klappen gehad door Irma, maar is langzaam aan het herstellen. De meeste gebouwen zijn gerepareerd, maar aan sommige wordt nog steeds gewerkt. Beeld Guus Dubbelman /  de Volkskrant
De toeristische sector heeft klappen gehad door Irma, maar is langzaam aan het herstellen. De meeste gebouwen zijn gerepareerd, maar aan sommige wordt nog steeds gewerkt.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Wederopbouw Sint Maarten vrijwel stilgevallen
De wederopbouw van Sint Maarten is vrijwel stilgevallen. Ruim twee jaar na de verwoestende orkaan Irma is op het autonome Caribische eiland binnen het Nederlands koninkrijk nog maar zo’n 12 procent uitgegeven van de 470 miljoen euro die Nederland als schenking beschikbaar heeft.

Ambtenaren waarschuwden Hoekstra: aankoop aandelen Air France-KLM onrechtmatig
De stille aankoop van aandelen in Air France-KLM was onrechtmatig. Daarvoor waarschuwden ambtenaren van het ministerie van Financiën al vóór de aankoop van de aandelen in februari. Volgens de ambtenaren kon Wopke Hoekstra ook op een rechtmatige en openbare manier een deel van de luchtvaartmaatschappij kopen, maar dat advies sloegen de minister en het kabinet in de wind.

Ouders Haga Lyceum betichten Halsema en wethouder Moorman van leugens
Ouders van het Cornelius Haga Lyceum zijn boos op de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en onderwijswethouder Marjolein Moorman, omdat zij beweren dat de waarschuwingen van de veiligheidsdienst AIVD ook na stevige kritiek van de toezichthouder ‘overeind blijven’. Volgens de ouders moet de gemeente excuses maken.

ANWB verwacht drukke ochtendspits, boeren en bouwers voeren actie
Actievoerders uit de bouw hebben samen met boze boeren vandaag een protestactie op de wegen aangekondigd, die volgens de ANWB gaat leiden tot een ‘extreem drukke ochtendspits’. Op de snelwegen rijden inmiddels steeds meer boeren.

Vandaag in het nieuws

De aanklachten van de impeachment tegen president Trump komen in stemming in het Huis van Afgevaardigden. 3FM Serious Request: The Lifeline begint in Goes en staat in teken van ‘verborgen drama’ mensenhandel. Onder andere de Turkse en Iraanse presidenten wonen een meerdaagse top van moslimleiders in Maleisië bij.

Aanraders van de redactie

27 maanden na orkaan Irma wil Sint Maarten weten: wanneer begint het herstel?
Twee jaar en drie maanden na de orkaan Irma is nog maar een fractie van de beschadigde huizen en gebouwen op Sint Maarten opgeknapt. Waarom verloopt de wederopbouw zo traag?

Wie is ‘de boomer’?
Is een boomer iemand die een SUV rijdt, in een riante villa woont en zicht heeft op een goed pensioen? Die denkt dat het met de klimaatcrisis wel meevalt? Of maakt leeftijd niet uit en is ‘de boomer’ vooral iemand die conservatieve ideeën heeft?

Elodie Denis kijkt naar fietsen in fietsenwinkel BeastyBikes. Beeld Joris Van Gennip
Elodie Denis kijkt naar fietsen in fietsenwinkel BeastyBikes.Beeld Joris Van Gennip

Staking openbaar vervoer krijgt Parijzenaars massaal op de fiets
Onwennig halen Parijzenaars hun fietsen uit de berging. Slingerend en vallend zoeken ze hun weg naar hun werk, nu het openbaar vervoer in staking ligt. Met tegenzin, maar toch. Wat geen fietsvriendelijk overheidsbeleid lukte gebeurt nu gewoon: Parijs gaat met le vélo.

Onze beschamend hoge babysterfte moet omlaag
Nederland had ooit het laagste babysterftecijfer in Europa, maar maakte later een vrije val, stelt Frans Rampen.

Dit zijn de 40 beste albums van 2019
Het muzikale jaar zat vol magische pop, opgewekte dance, barokke pianoakkoorden en duistere, grommende elektronische tracks. En iets van eeuwigheid. Dit zijn de albums van 2019 die we willen blijven luisteren.

Podcast Backspace kietelt de nostalgiekwab ★★★★☆
V luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Deze keer: Backspace is meer dan nostalgie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden