NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Wat stelt het klimaatakkoord eigenlijk voor | De Tour de France gaat weer beginnen

Goedemorgen. De Tour de France gaat vandaag van start en wie er naast de veelbesproken Froome meedoet is Dylan Groenewegen, sprinter bij Lotto-Jumbo. Hij hoopt zaterdag in de eerste rit toe te slaan. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: hoe twee jongens uit Amersfoort met hun zelfgemaakte software meer dan duizend slachtoffers afpersten. En lees vooral ook het interview met Seth Meyers, over satire in tijden van Donald Trump: ‘Het is lopendebandwerk.’

De Tour de France gaat vandaag weer van start. Beeld ANP
De Tour de France gaat vandaag weer van start.Beeld ANP

Theresa May krijgt fiat kabinet voor een zachtere Brexit

De Britse premier Theresa May heeft toestemming gekregen van haar kabinet om af te koersen op een zachtere Brexit. Ze wil een vrijhandelsakkoord met de EU waarbij de Britten beloven alle Europese handelsregels nauwgezet te volgen. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is zeer ongelukkig met dit voorstel, maar besloot niet op te stappen.

'Uitzendbureaus strijken miljoenen aan onderwijsgeld op'

Overheidsgeld dat bestemd is voor onderwijs, komt terecht bij commerciële uitzendbureaus. Vanwege het lerarentekort voelen vooral basisscholen en scholen voor middelbaar onderwijs in de Randstad zich genoodzaakt via dure bureaus leerkrachten in te huren.

België ontluikt en stuurt Brazilië en vedette Neymar naar huis

De Rode Duivels verjoegen vrijdag de Goddelijke Kanaries van het WK, met voetbal dat voor rust bij vlagen aan het spel van engelen deed denken. De Belgische Brazilianen Eden Hazard en Kevin De Bruyne ontloken op het daartoe geëigende podium en overvleugelden de echte Brazilianen, in de eerste helft superieur gebruik makend van de zeeën van ruimte die ze aangeboden kregen.

Troepen van Assad krijgen rebellenbolwerk Deraa grotendeels in handen

Syrische regeringstroepen hebben met steun van Rusland en de Libanese Hezbollah-militie een van de laatste bolwerken van de rebellen onder de voet gelopen. Onder druk van het offensief hebben de rebellen ingestemd met een regeling waarbij zij een vrijgeleide krijgen naar het noorden van het land.

Vandaag in het nieuws

In Tokio ontmoeten de buitenlandministers van de Verenigde Staten, Japan en Noord-Korea elkaar. Ze gaan het hebben over de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. Het Turkse parlement heeft vandaag zijn eerste sessie. En er wordt natuurlijk gesport. De tweede etappe van de Tour de France wordt gereden van Mouilleron-Saint-Germain naar La Roche-sur-Yon.

Aanraders van de redactie

Planbureau voor de Leefomgeving heeft een sleutelrol in de vorming van het Klimaatakkoord, maar wat houdt dat eigenlijk in? Wat stelt het Klimaatakkoord, dat dinsdag verschijnt, eigenlijk voor?
Die vraag moet het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) beantwoorden. Vanaf nu zit het instituut met al zijn klimaatexperts in het centrum van het debat.

null Beeld Illustratie: Gees Voorhees
Beeld Illustratie: Gees Voorhees

‘In de finale komt de arrogante klootzak in mij naar boven’
In 2017 won hij de slotsprint op de Champs-­Elysées en sindsdien telt hij mee. Dylan Groenewegen, sprinter bij Lotto-Jumbo, hoopt zaterdag in de eerste rit van de Tour de France toe te slaan. Wie wint is zeker van het geel.

Na negen maanden is het ‘praatkabinet’ Rutte III nog steeds een groot raadsel
Na negen maanden Rutte III is het duidelijk dat het zelfs voor de oppositie lastig is om greep te krijgen op dit kabinet. Het praat veel, maar waar staat het voor? Een zoektocht, nu het zomerreces is begonnen, naar de oorzaken van de fletsheid van een ploeg die nog op gang moet komen.

Tv-komiek Seth Meyers over satire in tijden van Donald Trump: ‘Het is lopendebandwerk’
‘Komieken zijn beter in staat om de regering-Trump van repliek te dienen dan journalisten’, zegt Seth Meyers. ‘Journalisten proberen zich aan allerlei omgangsvormen te houden die ooit door politici werden nageleefd, maar waarvan Trump en de zijnen zich hoegenaamd niets aantrekken. Komieken hebben veel lagere normen over hun eigen doen en laten. Daardoor zijn ze effectiever in de omgang met Trump.’

Het was een prachtig, Andere Tijden-achtig verhaal dat ik niet ging checken
'Bleh', pruttelde Eva Hoeke nog toen de Man een speciale aflevering van Andere Tijden aanzette. Maar dankzij de prachtige Polygoons valt ze van de ene in de andere Aha-erlebnis. Ineens snap je waarom de wereld draait zoals-ie draait en dat in 30 minuten, dat red je niet hoor, met een boek.

Van de zolderkamer naar de rechtszaal
Hoe twee jongens uit Amersfoort met hun zelfgemaakte software meer dan duizend slachtoffers afpersten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden