Volkskrant Ochtend: Wat doet morfine met het kinderbrein | Is dood van Anne Faber schuld van het systeem?

Goedemorgen. Donald Trump heeft vrijdag niet de vereiste driemaandelijke presidentiële handtekening gezet onder het nucleaire akkoord met Iran. De Amerikaanse president eiste dat het akkoord wordt aangescherpt. Verder in de Volkskrant Ochtend: een interview met feministisch kopstuk Ariel Levy die na het verlies van kind en vrouw ook haar geloof in de maakbaarheid verloor. En nog even over die sleepwet: iedereen heeft iets te verbergen.

Een vrouw legt rozen bij de ingang van natuurgebied Horsterwold bij Zeewolde, waar het lichaam van Anne Faber donderdag werd gevonden Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een vrouw legt rozen bij de ingang van natuurgebied Horsterwold bij Zeewolde, waar het lichaam van Anne Faber donderdag werd gevondenBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Is de dood van Anne Faber de schuld van het systeem?
Hoe kan het dat een man die trots zegt te zijn op de verkrachting van minderjarige meisjes geen tbs krijgt? Die vraag gonst door het land sinds Michael P. verdacht wordt van het doden van Anne Faber.

Argos: Medisch onderzoekfinancier ZonMw kende miljoenen euro's aan subsidie onwettig toe
Medisch onderzoeksfinancier ZonMw heeft ook na 2015 nog verscheidene aanvragen voor subsidies gehonoreerd, terwijl leden van de beoordelende commissies zelf aanvragen bij ZonMw hadden ingediend. Dat meldt het onderzoeksprogramma Argos van de VPRO vanmiddag op NPOradio1.

Trump eist aanscherping van nucleair akkoord met Iran
Donald Trump heeft vrijdag niet de vereiste driemaandelijke presidentiële handtekening gezet onder het nucleaire akkoord met Iran. In een toespraak hekelde hij de deal, maar schrapte hij die niet. De bal ligt nu bij het Amerikaanse Congres. (+)

President Nederlandsche Bank: geldpers Europese Centrale Bank loopt op laatste benen
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank ziet het einde naderen van het omstreden monetaire stimuleringsprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft de afgelopen jaren meer dan 2,1 biljoen (2100 miljard) euro in de economie gepompt, in een poging de eurocrisis te bestrijden en de inflatie op te jagen.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Vandaag in het nieuws

Alle Amsterdamse bussen, metro's, trams en veerponten staan zaterdag, op de dag van de uitvaart van burgemeester Eberhard van der Laan, om 13.00 uur één minuut stil. En in Leeuwarden wordt de honderdste sterfdag van Mata Hari herdacht.

Aanraders van de redactie

'Wunderwuzzi' Sebastian Kurz stevent af op kanselierschap Oostenrijk
De politieke tovenaar Sebastian Kurz is hard op weg zijn conservatieve ÖVP een glorieuze overwinning te bezorgen en zichzelf het kanselierschap van Oostenrijk. (+)

Als baby's morfine krijgen voor de pijn: vragen, risico's en bemoedigend nieuws
Dertig jaar geleden werden baby's nog onverdoofd geopereerd. Ze voelen immers geen pijn. Sinds artsen beter weten, krijgen de baby's morfine. En nu vragen Rotterdamse onderzoekers zich af: wat doet die zware pijnstiller met het kinderbrein? (+)

Nog even over die sleepwet: iedereen heeft iets te verbergen
Wie beseft dat alles wordt gezien, gehoord en geanalyseerd, gaat uitsluitend gewenst gedrag vertonen, stelt cultureel ondernemer Rob van den Hove. (+)

Het leven begint bij 40 (met al z'n luxedilemma's)
40 worden, columnist Aaf Brandt Corstius vond het niet erg, schrijft ze in haar boek Eindelijk 40. Ze ziet eigenlijk vooral voordelen. (+)

De yup in de buurtwinkel
Eva Hoeke gaat verhuizen en op weg naar de buurtwinkel voor een rol vuilniszakken zag ze een kennis van wie ze zich hardop afvroeg wat ze te zoeken had in een buurt als Betondorp. (+)

Feministisch kopstuk Ariel Levy had alles, verloor alles en leerde: je hebt niets in de hand
Het feminisme leek vrouwen te beloven dat ze alles in eigen hand hadden: liefde, gezin, carrière. Maar feministisch kopstuk Ariel Levy verloor haar geloof in die maakbaarheid, met het plotselinge verlies van haar kind, vrouw en huis. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden