NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Waarom zouden mensen niet gewoon griep mogen hebben? | De haat tegen ‘de ander’ ligt altijd op de loer

Goedemorgen. Het CDA is de stille motor van Rutte III, maar de regeringsdeelname lijkt toch zijn tol te eisen. Op het partijcongres was de partij zaterdag dan ook op zoek naar het eigen verhaal binnen de coalitie. Verder in deze nieuwsbrief: De antisemitische aanslag in Pittsburgh en de verkiezing van een homofobe president in Brazilië het lijken losse voorvallen. Maar, waarschuwt Maurits de Bruijn, ze komen voort uit een gevaarlijke voedingsbodem waarover veel te weinig wordt gesproken.

De haat tegen de ander ligt altijd op de loer, betoogt Maurits de Bruijn. Beeld Jenna Arts
De haat tegen de ander ligt altijd op de loer, betoogt Maurits de Bruijn.Beeld Jenna Arts

CDA zoekt op partijcongres naar eigen verhaal binnen coalitiekeurslijf
Het CDA is de stille motor van Rutte III, maar de regeringsdeelname lijkt toch zijn tol te eisen. Op het partijcongres in Groningen was de partij zaterdag dan ook op zoek naar het eigen verhaal binnen de coalitie.

Zonderland hernieuwt in Doha zijn wereldmacht aan de rekstok
Vier jaar wachten is lang, maar het was het waard. Turnfenomeen Epke Zonderland hernieuwde in Doha zijn wereldmacht aan de rekstok. Na 2014, met zijn wereldtitel in China in een explosie vol superioriteit, raakte de Friese gymnast zijn overmacht kwijt. Tegenvallers, vooral op fysiek gebied, deden hem afwijken van de route naar succes.

Voormalig advocaat: Trump bezigde regelmatig racistische taal
‘Zwarte mensen zijn te stom om op mij te stemmen.’ Dat zou Donald Trump volgens zijn vroegere advocaat Michael Cohen hebben gezegd, toen Cohen ooit opmerkte dat Trumps gehoor bij een van zijn campagne-optredens voornamelijk uit blanken bestond.

Politie bekeurt tientallen bestuurders bij ongeval op A58 wegens filmen van andermans leed
De politie heeft vrijdag 45 bestuurders bekeurd die foto’s en filmopnames maakten van een verkeersongeval op de A58. Ter hoogte van Etten-Leur reed een vrachtwagen door de middenvangrail en kwam terecht op zijn zijkant. Het verkeer kon enige tijd alleen over de vluchtstrook passeren. Omdat veel bestuurders hun smartphone tevoorschijn haalden om het ongeval te filmen, besloot de politie kentekens te noteren.

Sybrand Buma tijdens het partijcongres van het CDA.  Beeld ANP
Sybrand Buma tijdens het partijcongres van het CDA.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Nieuw-Caledonië, een gebiedsdeel van Frankrijk in de Stille Oceaan, houdt een onafhankelijkheidsreferendum. Zo’n 50 duizend hardlopers rennen vandaag de marathon van New York. En een werknemer van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam organiseert een protestactie tegen sluiting van ziekenhuizen naar aanleiding van het snelle faillissement van het MC Slotervaart.

Aanraders van de redactie

‘Met Donald Trump hebben we het conservatisme gekregen waarop de Republikeinen al die jaren hebben gewacht’
De dag nadat Donald Trump de verkiezingen had gewonnen stapte hij uit de Republikeinse partij. Max Boot noemt zich een politieke dakloze en waarschuwt tegen het Trumpiaanse conservatisme.

Max Boot Beeld RV
Max BootBeeld RV

Speech, proost en roast tijdens het 21-diner
Onder studenten is het ‘21-diner’ in zwang: gezellig met je vrienden de balans opmaken. Thuis, waar paps en mams de horde mogen ontvangen.

Geschiedenis doceren in een tijd van fake news
Ze geven al heel lang het vak geschiedenis, maar de regels van het spel zijn wel sterk veranderd sinds hun vakkennis moet wedijveren met ‘de alternatieve feiten’ die hun leerlingen links en rechts vergaren.

Een griepprik halen tegen betaling?
Waarom zouden gezonde mensen niet gewoon griep mogen hebben en uitzieken? Vraagt Aleid Truijens zich af.

De haat tegen ‘de ander’ ligt altijd op de loer
De antisemitische aanslag in Pittsburgh en de verkiezing van een homofobe president in Brazilië – het lijken losse voorvallen. Maar, waarschuwt Maurits de Bruijn, ze komen voort uit een gevaarlijke voedingsbodem waarover veel te weinig wordt gesproken.

‘Ik wil benadrukken dat je niet vreemd, gek of ziek bent als je suïcidale gedachten hebt’
Zie suïcidale gedachten liever als onderdeel van het mens-zijn dan als indicatie van een ernstige psychiatrische stoornis. Dat zegt de Amerikaanse psycholoog Jesse Bering, die zich erin verdiepte om zijn eigen doodsverlangen te bezweren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden