Volkskrant OchtendWoensdag 3 juni

Volkskrant Ochtend: Waarom werd Femke Halsema ‘overdonderd’ door duizenden demonstranten op de Dam? | Sparen of juist beleggen, en nog vijf prangende geldkwesties in coronatijd

Redactie
De mensenmassa tijdens de demonstratie op de Dam Beeld ANP / Robin Utrecht
De mensenmassa tijdens de demonstratie op de DamBeeld ANP / Robin Utrecht

Terwijl u sliep

Waarom werd Femke Halsema ‘overdonderd’ door duizenden demonstranten op de Dam?
De burgemeester van Amsterdam ligt zwaar onder vuur omdat ze maandag niet ingreep bij een onverwacht grote demonstratie tegen racisme. Zelfs de organisatie ervan werd verrast door de massale deelname. Een reconstructie.

Trump maakt een symbolische wandeling met een dreigende boodschap
Zelf vond de president het wel een mooi gebaar, want het Witte Huis zette het zelf al online: Trumps wandeling waar kort daarvoor nog demonstranten stonden, de makkersvuist naar zijn troepen, en de opgehouden bijbel. Voor zijn tegenstanders was het iets om woedend op te reageren, en zich tegelijk ook af te vragen of Trump straks echt het leger erop af zou sturen.

Tienduizenden in Parijs de straat op tegen racisme vanwege dood die lijkt op zaak-Floyd
Bij de rechtbank van Parijs hebben dinsdagavond meer dan 20 duizend mensen gedemonstreerd tegen institutioneel racisme en politiegeweld. De politie had de demonstratie op voorhand - slechts vier uur voor aanvang - verboden. Niet alleen wegens het risico op verspreiding van het coronavirus, maar ook omdat men vreesde voor rellen. Ondanks dat verbod was de opkomst vele malen groter dan verwacht.

Goedkope citytrip vanaf Schiphol is terug van weggeweest
Het lijkt gedaan met de rust voor de omwonenden van Schiphol. EasyJet begint vanaf 1 juli weer te vliegen vanaf Amsterdam. Tegelijk breidt KLM het aantal bestemmingen verder uit, vooral naar Zuid-Europa.

Vandaag in het nieuws

Aanraders van de redactie

Roulatiesystemen, looproutes en kleedkamer-examens: middelbaar onderwijs draait weer
Je oplader in de klas laten liggen? Omkeren mag niet, via de witte pijlen moet je weer terug naar het lokaal. De scholieren van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar gedragen zich opvallend gedisciplineerd op de eerste schooldag na tweeënhalve maand afstandsonderwijs.

In Alkmaar in het Murmellius krijgen de brugklassers en hogere klassen voor het eerst weer les.  Beeld Rebecca Fertinel
In Alkmaar in het Murmellius krijgen de brugklassers en hogere klassen voor het eerst weer les.Beeld Rebecca Fertinel

Sparen of juist beleggen, en nog vijf prangende geldkwesties in coronatijd
De coronacrisis leidt tot zorgen en buikpijn over persoonlijke geldzaken zoals rondom het pensioen en de eigen woning. Gevraagd naar de prangendste geldkwesties, kwam de Volkskrantlezer tot de volgende vragen. Reinout van der Heijden, auteur van de wekelijkse Geldvraag, heeft de antwoorden.

De schimmenrijkjes in de Waddenzee werden een voor een bevrijd. ‘De Duitsers waren opgefokt’
Net als de andere Waddeneilanden leefde Ameland na de capitulatie van Nazi-Duitsland nog een maand in een schemertijd. ‘Zij hadden de wapens en speelden de baas, maar hadden eigenlijk niets meer te vertellen.’

Voor verdovende middelen blijft Spanje gewoon open
Volkskrant-journalist Remco Andersen rijdt langs de (gesloten) binnengrenzen van Europa en beschrijft de gevolgen van twee maanden lockdown. Volg zijn reis hier.

Hoe het virus een uithoek van de wereld bereikt: in Dagestan tel je de doden niet
Bij een corona-uitbraak denk je al snel aan grote groepen mensen in dichtbevolkte gebieden. Maar het virus heeft ook de onherbergzame dorpen in Dagestan bereikt. En het heeft er veel slachtoffers gemaakt, ook al houdt Rusland dat liever stil. ‘We hebben helemaal zelf moeten uitzoeken hoe we met dit virus moeten omgaan.

null Beeld Yuri Kozyrev
Beeld Yuri Kozyrev

Het getuigt van ongelukkige timing wanneer een burgemeester zegt dat de mensen zelf verantwoordelijk zijn
Oorzaak en gevolg vormen een keten met onvoorspelbare uitkomst, van het een komt het ander en voor je het weet staat er dankzij een gewelddadige agent ergens ver weg opeens een verhuiswagen voor je ambtswoning, stelt Bert Wagendorp. ‘Niet alleen vanwege die agent, ook door een paar niet al te slimme opmerkingen onderweg of een verkeerde inschatting.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden