Volkskrant Ochtend: Waarom u vandaag niet vrij bent | Hoe verlopen de laatste testen van de Noord-Zuidlijn?

Goedemorgen. Het Rode Plein in Moskou stroomt vandaag weer vol mensen en in Istanbul gaan Turken het Taksimplein op, maar u gaat deze 1 mei waarschijnlijk gewoon aan het werk. Lees waarom u niet vrij bent op de Dag van de Arbeid (en driekwart van de wereld wel). Verder in de Volkskrant Ochtend: we maakten een testrit met de Noord-Zuidlijn: 'Het is een soort ondergrondse kathedraal met een strakke vormgeving. Maar ja, dat mag ook wel voor drie miljard euro.'

Personeel in het primair onderwijs legt het werk neer voor betere lerarensalarissen Beeld anp

Terwijl u sliep

Werknemer durft weer te staken: sinds 1989 werd niet zo vaak het werk neergelegd als in 2017
Nederlanders hebben vorig jaar voor een stakingspiek gezorgd. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds 1989 werd niet zo vaak het werk neergelegd als in 2017: 32 keer. In totaal gingen 306 duizend arbeidsdagen 'verloren', een jaar eerder waren dat slechts 19 duizend dagen.

Dag van de Arbeid was niks en wordt niks in Nederland
Buiten Nederland staat 1 mei fier overeind. Maar hier kennen we geen 1 mei-traditie en die zal er ook niet snel komen.

Ik weet het even niet, zegt ict Schiphol
Voor de tweede keer in korte tijd verstoorde een stroomstoring de normale gang van zaken op Schiphol. Hoort zo'n zogeheten brown-out er gewoon bij? Of heeft de nationale luchthaven ondeugdelijke systemen?

Israël: Iran loog over programma om kernwapens te ontwikkelen
Iran heeft volgens Israël in het geheim wel degelijk gewerkt aan de ontwikkeling van kernwapens, ondanks alle eerdere ontkenningen. Teheran beloofde in 2015 in een akkoord met de Verenigde Staten en vijf andere landen zijn nucleaire activiteiten te beperken, ook al ontkende het dat het ooit aan kernwapens heeft gewerkt. Maar volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu was dat een leugen.

Vandaag in het nieuws

Het is vandaag de Dag van de Arbeid, bijna overal in Europa is dat een nationale feestdag. In Nederland viert de FNV 1 mei in Den Haag. Geert Wilders en andere rechtse kopstukken uit Europa komen samen in Nice voor het Fête de Nations. En het Armeense parlement kiest een nieuwe premier na massale demonstraties.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Aanraders van de redactie

Duitse arts ontketent beweging met verzet tegen (nazi)wet die 'reclame' voor abortus verbiedt
De Duitse huisarts en gynaecoloog Kristina Hänel kreeg een boete van 6.000 euro omdat zij op haar website had gemeld dat zij abortussen verrichtte. Na de verbazing volgde strijdlust - en nu heeft ze een beweging ontketend waarbij steeds meer artsen zich aansluiten. (+)

Waarom staan er nog steeds passagiers in het station? 'Dit slaat nergens op'
Er klinken zacht een alarm en een totaal onverstaanbare vrouwenstem in Station Vijzelgracht. Er is een calamiteit in het nieuwe metrostation van de Noord-Zuidlijn, dat moet worden ontruimd. Dat duurt meer dan een half uur. (+)

De moordlustige dictator vs. de maffe twitterkampioen: wie krijgt de Nobelprijs voor de vrede?
Kim Jong-un en Donald Trump als de grote kanshebbers voor de Nobelprijs voor de vrede. Beter kan het razende tempo van de mondiale politieke ontwikkelingen niet worden geïllustreerd, aldus columnist Bert Wagendorp.

Testreizigers wachten op instructies voor de rampoefening op het station Vijzelgracht. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

'Ik ben altijd een beetje the odd man out geweest'
Hoofdredacteur van de Volkskrant Philippe Remarque over zijn dilemma's, fascinaties en drijfveer om meer te weten. 'In een tijd waarin nieuwsmedia als nu.nl en NOS het nieuws gratis weggeven, is het een soort kraanwater geworden. En wij zitten in de wijn, we leveren geen kort standaardnieuws maar verdieping, goed geschreven analyse en onderzoeksjournalistiek.'

De vernieuwde collectie-opstelling van het Frans Hals Museum biedt een afwisselend maar ook wisselvallig geheel
Ook het Frans Hals Museum is overgegaan op een paardenmiddel: oud en nieuw combineren. In Rendez-vous met Frans Hals vraagt dat veel van de kijker.

Olcay Gulsen lacht vanaf de posters naar ons met de ogen van een vrouw die verlaten is
Gulsen probeerde de maatschappelijke ladder te beklimmen, maar faalde. 'Ik heb veel gebluft, een beetje gelogen en mezelf beter voorgedaan dan ik was,' aldus Gulsen. Erdal Balci over de klassenstrijd die altijd woedt. (+)

Het Frans Hals Hof Beeld GJ van Rooij
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden