Volkskrant Ochtend: Waarom kon de minister de spoedeisende hulp niet redden? | Overal in Sint-Petersburg duikt dat verfoeide gebouw op

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.  Beeld null
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.

Terwijl u sliep

Waarom kon minister Bruins de spoedeisende hulp in Lelystad niet redden?
Tot verbazing van het kabinet zelf mislukten de verwoede pogingen van minister Bruins om de spoedeisende hulp van Lelystad open te houden. Welke lessen zijn er te trekken?

Amerikaanse opperrechter Roberts tikt Trump op de vingers
De Amerikaanse opperrechter John Roberts heeft president Trump woensdag terechtgewezen na diens aanval op een rechter die het niet eens was met Trumps besluit om geen asiel meer te verlenen aan mensen die illegaal over de grens zijn gekomen. De president zette de rechter weg als een ‘Obama-rechter’.

Marco Kroon: Ik werd verkracht tijdens ontvoering in Afghanistan
Marco Kroon, de met de Militaire Willems-Orde onderscheiden militair, is in Afghanistan verkracht tijdens een geheime missie. Dat vertelde hij woensdagavond aan tafel in de talkshow Pauw. 

Marco Kroon. Beeld null
Marco Kroon.

GroenLinks zet lokale opmars voort met monsterwinst in Groningen
GroenLinks heeft woensdag afgetekend de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen gewonnen. De partij groeit van vier naar elf zetels en lost als grootste partij een gehalveerd D66 af.

Vandaag in het nieuws

Op diverse plaatsen in het land organiseren politie, marechaussee en het OM een terrorisme-oefening met acteurs. Het Anne Frankhuis is vernieuwd. Koning Willem-Alexander komt naar Amsterdam om het te openen. De vastgoedman Rudy Stroink hoort vandaag of de rechter hem schuldig acht aan fraude.

Aanraders van de redactie

Overal in klassiek Sint-Petersburg duikt nu die verfoeide naald op
De Russische tsaar Peter de Grote liet Sint-Petersburg bouwen als een architectonisch kunstwerk. Vol spectaculaire vergezichten en harmonieuze lijnen. Het nieuwe Gazprom-hoofdkantoor maakt daaraan in één klap een eind.

De Lakhta-toren bepaalt de skyline van Sint-Petersburg. Beeld null
De Lakhta-toren bepaalt de skyline van Sint-Petersburg.

Geen spoedeisende hulp meer in MC Zuiderzee? ‘Dit gaat mensenlevens kosten’
Patiënten uit Lelystad en directe omgeving kunnen binnenkort niet meer voor spoedeisende hulp bij het MC Zuiderzee-ziekenhuis terecht. De reacties op dat nieuws liegen er niet om. ‘Dit brengt levensbedreigende situaties met zich.’ 

Ruim acht ton geëist van kippenboeren voor plegen van mestfraude: is dat te veel?
De sneeuwbal van de mestfraude is aan het rollen, nu justitie een inval heeft gedaan bij het grootste mestadviesbureau van Zuid-Nederland. Gisteren verklaarden enkele betrokken pluimveeboeren bij de rechtbank in Den Bosch zich vooral slachtoffer te voelen.

De fusieziekte is ooit als een storm over het land getrokken en heeft zelden iets beter gemaakt
Gisteren was het verkiezingsdag voor 700 duizend Nederlanders die in een gemeente wonen die per 1 januari gaat fuseren met een of meerdere andere. Van Bert Wagendorp hoeft al dat fuseren niet. ‘Het werd er zelden beter van. Het is mooi geweest, ik ben voor drastisch opsplitsen op alle fronten. Kleiner!’

Aarsman Collectie: We blijven thuis
Op een luchtfoto van een platgebrande wijk in Paradise, Californië staat geen huis meer overeind – op één woonwagen na. Hoe kan dat ene huis de vlammen hebben doorstaan?

De Volkskrant kantoortuinconcerten: blokfluitist Erik Bosgraaf met live-geluidskunstenaar Jorrit Tamminga
Erik Bosgraaf is de beste blokfluitist van Nederland – en een van de beste ter wereld. In ieder geval is hij de creatiefste: Bosgraaf speelt muziek uit de 17de eeuw, maar houdt de blokfluittraditie ook levend door nieuwe stukken voor hem te laten schrijven. En hij improviseert. Dat doet hij ook op de redactie van de Volkskrant, waar hij wordt bijgestaan door live-geluidskunstenaar Jorrit Tamminga. Wat hij ook speelt, altijd weet hij zijn publiek in trance te brengen en te verbazen: dat er zúlke klanken uit zo’n eenvoudig instrument kunnen komen…

Groninger Ton van Kesteren is Statenlid, senator én raadslid. Een gematigde PVV’er die graag wil besturen
Ton van Kesteren van de PVV bekleedt tegelijkertijd de functies van statenlid, raadslid en senator. ‘Hoe combineert hij al die petten?’ vroeg verslaggever Ariejan Korteweg zich af. Omdat een belletje naar Ton niets uithaalde, besloot Korteweg naar het Groninger verkiezingsdebat te gaan. Daar zag hij een ‘beheerste, ervaren lijsttrekker, die zegt graag te willen meedenken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden