Volkskracht Ochtend Zondag 25 november

Volkskrant Ochtend: Waarom is de EU zo eensgezind over de Brexit? | Max Verstappen over vier jaar Formule 1

De leiders van de EU dineren tijdens een EU-top in Salzburg, september dit jaar. Beeld Dario Pignatell

Terwijl u sliep

May vraagt Britse bevolking in open brief om verzet tegen brexit te staken
Ze schrijft dat voor- en tegenstanders van de brexit hun strijd moeten staken en het vertrek uit de EU moeten gebruiken als een periode voor ‘vernieuwing en verzoening’.

FvD jaagt op partijcongres op VVD: ‘Wij gaan het kabinet vleugellam maken’
‘Ik hoorde zojuist dat er zo’n vijfhonderd bezoekers zijn bij het VVD-congres van vandaag’, zei partijleider Thierry Baudet spottend. ‘Dat is een kwart van ons.’

Hoe hield de EU de rijen gesloten tegenover Londen?
De EU-lidstaten zijn opvallend eensgezind als het gaat over de Brexitonderhandelingen. Waar komt die eenheid vandaan?

Waar komt lactose-intolerantie vandaan?
Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: Waar komt lactose-intolerantie vandaan?

Vandaag in het nieuws

In Brussel komen de regeringsleiders van de 27 landen van de EU samen om het Brexit-akkoord goed te keuren. In Den Haag demonstreren burgers en organisaties voor vrede in Jemen. Tijdens tv-programma Podium Witteman wordt de nieuwe componist des Vaderlands geïnstalleerd.

Aanraders van de redactie

De hang naar Zwarte Piet en andere oude symbolen vraagt om meer dialoog
Een grote groep landgenoten voelt zich onzeker, miskend en machteloos. Het wegvallen van Zwarte Piet is het zoveelste verlies. Als de bovenlaag voor deze gevoelens geen oog heeft, dreigen gevaarlijke conflicten.

Historicus Fintan O’Toole: ‘Voor sommige brexiteers is de EU in zekere zin nog bedreigender dan de nazi’s’
De Brexit-campagne had iets van een kwajongensstreek, zegt de Ierse historicus Fintan O’Toole, maar dat hield op zodra de gevolgen duidelijk werden. De overwinning van de brexiteers was meteen ook hun nederlaag. Ze hadden helemaal geen plan.

Fintan O'Toole. Beeld The Irish Times / Frank Miller

Waar staat Max Verstappen in zijn carrière? ‘In de Formule 1 kun je nou eenmaal niet precies weten wie de beste van het veld is’
Max Verstappen (21) staat aan de vooravond van een nieuwe fase in zijn Formule 1-bestaan. Zondag rijdt hij in Abu Dhabi zijn laatste race met een Renault-motor. Daarna gloren onbekende wateren met ­Honda-aandrijving. Waar staat hij in zijn carrière?

De mooiste en leukste cadeaus voor de feestdagen, geselecteerd door de redactie van De Volkskrant
Ook dit jaar werkelijk geen idee wat je moet kopen? Geen paniek! Onze redacteuren hebben speciaal voor jou een hele rits topcadeaus uitgezocht. Laat je hier inspireren.

De Volkskrant Kantoortuin Concerten - Woensdag 28 november: Jungle by Night
In een decor van waterkoeler en kamerplant, geeft Jungle by Night woensdag op onze redactie een concert. Ken je de band nog niet? ‘Speels en swingend’, dekt de lading wel. Maar eigenlijk moet je zelf op onze redactie komen luisteren. Meld je aan via deze link!

Eva Hoeke: Mijn beeld van chemo was een nooit geüpdate schrikbeeld uit de tijd dat mijn vader kanker kreeg
Eva Hoeke ging met haar vriendin mee naar een chemo-behandeling, maar moest daarbij ook heel erg aan haar eigen vader denken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.