NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Waarom de luchtvaart opnieuw buiten schot blijft tijdens klimaattop in Katowice | Nederlandse bewerking van The Addams Family is geniaal

Condensstrepen, deels verwaaid in de lucht bij Almere Hout. Beeld Raymond Rutting / de VolkskrantBeeld raymond rutting

Terwijl u sliep

Hoe kan het dat deze grote vervuiler bij alle internationale klimaatakkoorden altijd buiten schot blijft?Ook op de klimaattop in Katowice zullen geen dwingende afspraken worden gemaakt om de CO2-uitstoot van de luchtvaart te beperken. Hoe kan het dat deze grote vervuiler bij alle internationale klimaatakkoorden altijd buiten schot blijft?

Hoe Google zijn strijd tegen de mug hoopt te winnen met een kanon
Het ‘muggenkanon’ van Google heeft zijn eerste veldslag gewonnen in de oorlog tegen ’s werelds dodelijkste dier, de mug. Door in het Californische Fresno 15 miljoen onvruchtbare mannetjesmuggen af te vuren vanuit rondrijdende bestelbussen wist het kanon het aantal vrouwelijke Aedes aegypti-muggen in de stad met 95 procent terug te dringen. De vrouwtjes van deze soort – mannetjesmuggen bijten niet – dragen virusziektes over als dengue, gele koorts en Zika.

Brexit-debat nadert een hoogtepunt, maar de Britten zijn ‘bored’
De Britse premier Theresa May kan tijdens haar tour als reizende verkoper van de Brexit-deal het stadje Harlow beter links laten liggen. Niet zozeer omdat deze naoorlogse slaapstad boven Londen, waarvan de bewoners op 23 juni 2016 voor het verlaten van de Europese Unie hebben gestemd, zelfs op zonnige dagen de sfeer heeft van een rouwcentrum. Maar vooral omdat vrijwel niemand iets lijkt te weten van het door haar bereikte akkoord.

OM pleit voor opheffing briefgeheim op pakketten om drugs op te sporen
Justitie wil in de strijd tegen de drugshandel verdachte pakketten meteen kunnen openen. Het briefgeheim op postpakketten moet daarom worden afgeschaft. Hiervoor pleitte het Openbaar Ministerie (OM) maandag in Nieuwsuur.

Vandaag in het nieuws

Het Britse parlement begint vandaag aan een vijfdaags debat over het Brexit-plan van premier May. De nominaties voor de Edison Pop 2019 worden bekendgemaakt. En Duitse autobazen praten in het Witte Huis over de dreigende importheffingen op Europese auto’s.

Aanraders van de redactie

Steeds minder Nederlanders verwachten in de toekomst een beroep te kunnen doen op eigen netwerk
Hulpbehoevenden moeten vaker hun familie, vrienden en buren inschakelen, vindt de overheid. Maar de maatschappij beweegt zich juist een andere kant op: steeds meer Nederlanders verwachten in de toekomst geen beroep te kunnen doen op een eigen netwerk als zij hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld het huishouden, de administratie of vervoer.

Opec staat voor grote verandering nu Qatar eruit stapt. Gaat de VS proberen het oliekartel te verbieden?
Oliekartel Opec vergadert vanaf donderdag in Wenen over een mogelijke verlaging van de olieproductie, in een vertwijfelde poging de val van de olieprijs tot staan te brengen. Maar inmiddels wordt het ooit zo machtige oliekartel van tenminste drie kanten belaagd.

Qatar trekt zich per 1 januari terug uit de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (Opec).Beeld EPA

Een groene waterkant aan Waal en Rijn: Arnhem en Nijmegen nemen hun rivierkades onder handen
Arnhem heeft de Rijnkade, Nijmegen de Waalkade. In beide steden krijgen de kades een nieuw, groener gezicht. ‘Je moet hier van de ­rivier kunnen genieten terwijl je tussen de middag een boterhammetje eet.’ 

Als 17-jarige werd Yes-R beroemd met Leipe Mocro Flavour, maar zo Marokkaans is hij niet (en zeker niet tijdens het WK voetbal)
Rapper Yes-R ( 32 ) brak door met Leipe Mocro Flavour. Maar op het WK voetbal zat hij aan tafel bij Henry Schut als Egyptenaar. Hoe zit dat nou?

Yes-R.Beeld Casper Kofi

Met perfect komediespel en verbluffende theatrale effecten stijgt The Addams Family naar grote hoogten (vijf sterren)
Dé grote verrassing is de werkelijk geniale Nederlandse bewerking van Jon van Eerd. Onze recensent geeft vijf sterren.

Wat El Abbes Ouali zag in bijna dertig jaar in een achterstandswijk
Verslaggever Margriet Oostveen ging naar de voormalige Vogelaarwijk Malburgen in Arnhem, dat 120 nationaliteiten kent. Ze sprak met onderwijsmedewerker El Abbes Ouali, die al 28 jaar eerste rang zit bij steeds weer nieuwe beleidsmodes en rapporten. ‘En de ouders van de kinderen zijn nog steeds werkeloos.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden