Volkskrant Ochtend: VVD op 33 zetels na verkiezing die Nederland rechtser maakt - lees onze analyses en bekijk de uitslagen

Goedemorgen. De verkiezingsnacht ligt achter ons. De VVD wint (met 33 zetels), de PVV eindigt voorlopig als tweede (20) en de PvdA moet de grootste verkiezingsnederlaag uit de Nederlandse politieke geschiedenis incasseren. Inmiddels zijn 93 procent van de stemmen geteld, houd voor de definitieve uitslag onze website in de gaten. Verder in dit ochtendoverzicht: In Europa heerst opluchting over de verkiezingsuitslag, maar is dat terecht? Het kabinet is afgestraft en Nederland is rechtser geworden, schrijft Martin Sommer.

Mark Rutte houdt zijn toespraak op de verkiezingsavond van de VVD. Beeld Freek van den Bergh
Mark Rutte houdt zijn toespraak op de verkiezingsavond van de VVD.Beeld Freek van den Bergh

Terwijl u sliep

Live - Prognose: VVD 33, PVV tweede partij; definitieve uitslag laat op zich wachten
De definitieve uitslag laat nog even op zich wachten, maar de kaarten lijken geschud. Ondanks flink zetelverlies blijft de VVD de grootste partij van Nederland. De grootste winnaar is GroenLinks, de grote verliezer de PvdA. Volg alle uitslagen, reacties en ander verkiezingsnieuws in ons liveblog.

Nederland is bij deze verkiezingen rechtser geworden
In Europa heerst opluchting, maar in Nederland ziet het toneel er minder geruststellend uit. Het regeringsbeleid is keihard afgestraft en het land is rechtser geworden.

Ondanks historische afstraffing voor kabinet kan Rutte door als premier
Ondanks een historische afstraffing van zijn tweede kabinet, mag VVD-leider Mark Rutte waarschijnlijk door als minister-president. Na het tellen van ruim 93 procent van de stemmen verloor zijn VVD vannacht 8 zetels in de Tweede Kamer, maar overstijgt alle prognoses en torent hoog uit boven alle anderen. De vaak voorspelde opmars voor Geert Wilders' PVV blijft uit: hij werd nipt groter dan CDA en D66.

Wat u moet weten over de verkiezingsuitslag
Met 93,3 procent van de stemmen geteld, worden de prognoses over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2017 steeds sterker. Dit is wat we weten.

Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66) verlaten Nieuwspoort. Beeld anp
Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66) verlaten Nieuwspoort.Beeld anp

Vandaag in het nieuws

Om 14.00 vergadert kamervoorzitter Khadija Arib met de fractievoorzitters over de voorlopige verkiezingsuitslag.

Er is ook ander nieuws. Pauline Krikke (VVD) wordt geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van Den Haag. Ze volgt haar partijgenoot Jozias van Aartsen op.

Vanavond speelt Ajax in de Europa League tegen Kopenhagen. Ajax moet thuis een 2-1 nederlaag wegpoetsen voor een plek in de kwartfinale.

Kamervoorzitter Khadija Arib. Beeld anp
Kamervoorzitter Khadija Arib.Beeld anp

Aanraders van de redactie

Meer zetels voor de PVV, maar toch is het een nederlaag voor Wilders
De afwezigheidscampagne van Geert Wilders heeft zijn PVV in de prognose van de einduitslag 19 zetels opgeleverd. Dat zijn er weliswaar wat meer dan hij er nu heeft in de Kamer, maar veel minder dan de 35 die hij maandenlang in de peilingen kreeg toebedeeld. De voorspelde tweestrijd met de VVD, waarvan Wilders zich in 2004 afsplitste, is in een nederlaag geëindigd. (+)

Diplomatieke rel Erdogan was droomconfrontatie voor VVD
De eerste exitpoll wordt in het WTC in Den Haag, waar de VVD de uitslagen afwacht, met gepaste blijdschap begroet: de VVD opnieuw de grootste, daarover kan geen twijfel bestaan. Eric Wiebes, staatssecretaris van Financiën, doet daar niet aan mee. 'Hier word ik heel boos van', zegt hij. Een woede die niet de 31 zetels van de VVD geldt, maar de negen van coalitiepartner PvdA. 'Dit is een malus op het nemen van verantwoordelijkheid. We hebben en magistrale regeringsploeg. Dit verdienen ze niet.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4/week.

Fiasco voor PvdA: 'Asscher heeft ons nooit meegenomen'
'In gezondheid en politiek bestaat geen rechtvaardigheid.' William Moorlag kan na het horen van de exit poll alleen maar met zijn hoofd schudden. Als nummer negen op de lijst lijkt de Groninger nog net de Kamer te halen, maar al het bloed lijkt uit zijn gezicht weggetrokken. 'Dit is zo'n ongelooflijke klap.' (+)

GroenLinks noteert beste uitslag ooit: 'Maar links is nog nooit zo klein geweest'
Geen partij die beter de politieke cultuur beter illustreert dan GroenLinks. Bij de vorige verkiezingen klapwiekte de partij door ruzies, gedoe en een rampzalige campagne van tien naar drie zetels. Dankzij een restzetel werden het er toch nog vier en kwam jong talent Jesse Klaver alsnog in de Tweede Kamer. Nu schiet GroenLinks waarschijnlijk naar 16 zetels - zekerheid is er pas bij de definitieve uitslag. Vast staat dat GroenLinks de beste uitslag ooit noteert (+).

Lodewijk Asscher bedankt zijn partijgenoten voor hun inzet en beloofd dat de sociaaldemocraten terug zullen knokken. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Lodewijk Asscher bedankt zijn partijgenoten voor hun inzet en beloofd dat de sociaaldemocraten terug zullen knokken.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Geen torentje voor Pechtold, wel monsterzege voor D66
Het Torentje wordt het niet, zoals Alexander Pechtold zo vurig hoopte. Maar een monsterzege is het wel voor D66. Volgens de eerste prognoses hebben de Democraten 19 zetels in de Tweede Kamer binnengesleept. Dat zijn er 7 meer dan de huidige 12 zetels. Ze staan op een gedeelde tweede plek met CDA en PVV. (+)

Baudet snoert tegenstanders met zichtbaar genoegen de mond
Een praatjesmaker, een ijdeltuit, een pseudo-intellectueel. Zelden riep een lijsttrekker van een nieuwe politieke partij zoveel weerstand op als Thierry Baudet, de lijsttrekker van Forum voor Democratie. Op de elfde etage van de Zilveren Toren in Amsterdam, vlak naast het Centraal Station en met uitzicht op 't IJ, was hij het echter die gisteren een lange neus kon trekken. Baudet pakte twee zetels volgens de exitpoll en snoerde zijn tegenstanders in zijn overwinningsspeech met zichtbaar genoegen de mond. (+)

Uitzinnige D66 leden. Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Uitzinnige D66 leden.Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden