Volkskrant OchtendWoensdag 15 april

Volkskrant Ochtend: VS zetten financiering WHO stop | Kun je meerdere keren corona krijgen?

Patiënten in de regio Haaglanden die vermoedelijk het coronavirus hebben worden gezien op één centrale Corona Huisartsenpost. Beeld Arie Kievit
Patiënten in de regio Haaglanden die vermoedelijk het coronavirus hebben worden gezien op één centrale Corona Huisartsenpost.Beeld Arie Kievit

Terwijl u sliep

80-plusser met corona minder vaak naar ziekenhuis
Nieuwe patiënten in het ziekenhuis zijn steeds jonger. Vooral 80-plussers met het coronavirus gaan de laatste weken in verhouding minder vaak naar het ziekenhuis. In het begin van de crisis was ruim een kwart van de ziekenhuispatiënten 80 jaar of ouder, bij de huidige patiënten is dat één op de vijf.

Studie Harvard: elk kwartaal een lockdown om virus te bedwingen
Het ‘nieuwe normaal’ is nog veel vreemder dan de meeste mensen denken. Zo lang er geen vaccin is tegen corona, zullen we drie tot vier keer per jaar op slot moeten om Italiaanse toestanden te voorkomen. Landen doen er goed aan hun extra intensivecarebedden paraat te houden.

Openbaar vervoer: ‘Verleng concessies zal tot verlies werkgelegenheid leiden’
Nederlandse busfabrikanten en branchevereniging RAI vrezen voor verlies van werkgelegenheid als door de coronacrisis bestaande concessies voor ov-bedrijven worden verlengd.

VS zetten financiering WHO stop
De Verenigde Staten zetten voorlopig de financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stop. Dat zei president Donald Trump dinsdag (lokale tijd) tijdens zijn dagelijkse persconferentie in het Witte Huis.

Voorbereidingen voor de verkiezingen in Zuid-Korea.  Beeld EPA
Voorbereidingen voor de verkiezingen in Zuid-Korea.Beeld EPA

Vandaag in het nieuws

Het is vandaag een jaar geleden dat er brand uitbrak in de Notre-Dame in Parijs. In Zuid-Korea wordt gestemd in de parlementsverkiezingen.

Aanraders van de redactie

Sinds de school dicht is, is Dina verdwenen
Het sluiten van de basisscholen raakt vooral kwetsbare leerlingen, die nu een grotere achterstand oplopen dan hun leeftijdgenoten. Sommige kinderen verdwijnen domweg van de radar. ‘Er dreigt een coronageneratie te ontstaan.’

Kun je meerdere keren corona krijgen?
Pfieuw, gelukkig. U heeft de infectie met het coronavirus gehad. Dus bent u er voortaan tegen beschermd. Toch? Was het maar zo simpel. De laatste tijd vinden wetenschappers steeds meer aanwijzingen dat je corona misschien meerdere keren kunt krijgen. Vier vragen over immuniteit.

Een jaar na de brand in de Notre-Dame: de wederopbouw wil niet vlotten
Woensdag is het precies een jaar geleden dat de Parijse Notre-Dame door een felle brand zwaar beschadigd raakte. De coronacrisis haalt een streep door de herdenking. En de wederopbouw loopt verder vertraging op.

De aartsbisschop van Parijs, Michel Aupetit, arriveert in een onaangetast deel van de kathedraal voor een ceremonie ter ere van Goede Vrijdag. Beeld AFP
De aartsbisschop van Parijs, Michel Aupetit, arriveert in een onaangetast deel van de kathedraal voor een ceremonie ter ere van Goede Vrijdag.Beeld AFP

Mijn Bevrijding – Geertje werd aangereden door een Canadese jeep
Het echtpaar Geertje Paul en Piet Mollema woonde niet ver van elkaar in Friesland, maar de herinneringen van het stel aan de oorlog en de bevrijding zijn bijna elkaars spiegelbeeld.

Lokaal luxe eten verkocht in een borreltas. Helpt dat leveranciers te overleven?
Culinair recensent Hiske Versprille maakt zich zorgen over favoriete leveranciers en begint een initiatief met lokaal lekkers. Dat voelt en smaakt uitstekend. Maar hélpt haar borreltas in crisistijd?

Floodlines laat zien: Katrina heeft New Orleans nooit verlaten ★★★★☆
De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: Floodlines biedt de nodige reflectie op orkaan Katrina.

null Beeld The Atlantic
Beeld The Atlantic
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden