NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: VS stappen uit 'hypocriete' Mensenrechtenraad VN | De eerste Nederlandse Klimaatwet komt er: 95 procent minder CO2-uitstoot in 2050

Goedemorgen. De geboorte van de eerste Nederlandse Klimaatwet is aanstaande. Zeven fracties in de Tweede Kamer zijn het eens geworden over een definitief wetsvoorstel, waarmee we onszelf verplichten de landelijke CO2-uitstoot in 2050 met 95 procent te hebben verminderd ten opzichte van 1990. Ook in uw ochtendnieuwsbrief: op bezoek in Madeira, waar Cristiano Ronaldo - die vanmiddag weer in actie komt op het WK - leerde voetballen.

Cristiano Ronaldo in het aan de voetballer gewijde CR7-museum in Funchal op het Portugese eiland Madeira Beeld AFP
Cristiano Ronaldo in het aan de voetballer gewijde CR7-museum in Funchal op het Portugese eiland MadeiraBeeld AFP

Terwijl u sliep

Politiek monsterverbond schaart zich achter klimaatwet

De geboorte van de eerste Nederlandse Klimaatwet is aanstaande. Zeven fracties in de Tweede Kamer zijn het op hoofdlijnen eens geworden over een definitief wetsvoorstel, bevestigen ingewijden tegenover de Volkskrant. Met deze Klimaatwet verplicht Nederland zichzelf de landelijke CO2-uitstoot in de komende 32 jaar met minimaal 95 procent te verminderen ten opzichte van 1990.

VS stappen uit 'hypocriete' Mensenrechtenraad VN

De VS stappen uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley maakte dat dinsdag bekend. Ze noemde de raad 'een hypocriete en egoïstische organisatie die spot met de mensenrechten'.

Nederland moet gaan nadenken over bevolkingspolitiek

Bij het huidige migratiesaldo van jaarlijks plus 50 duizend telt Nederland in 2060 bijna 20 miljoen mensen. Alleen als het jaarlijkse saldo door restrictieve maatregelen of natuurlijke oorzaak zou zakken naar plus 10 duizend, komt de totale bevolking in dat jaar uit op het huidige niveau van ruim 17 miljoen.

De beste restaurants ter wereld

Osteria Francescana uit Modena is verkozen tot nummer één van The World’s 50 Best, de jaarlijkse verkiezing van de vijftig beste restaurants ter wereld. De lijst werd dinsdagavond bekendgemaakt in het Spaanse Bilbao.

Dit wordt vandaag nieuws

De Luchtverkeersleiding presenteert plannen voor de ‘verkeerstoren van de toekomst’ op Schiphol. Zaanstad houdt een referendum over het Cultuurcluster, een gebouw voor concerten, bieb en bioscoop. En welke barista maakt de perfecte kop koffie? In Amsterdam wordt gestreden om de wereldtitel.

Een creatie van een barista tijdens de Best Pour Latte Art-wedstrijd in Kuala Lumpur in 2017 Beeld AFP
Een creatie van een barista tijdens de Best Pour Latte Art-wedstrijd in Kuala Lumpur in 2017Beeld AFP

Aanraders van de redactie

Cristiano Ronaldo, de held van Madeira

De Portugese voetbalvedette Ronaldo is vele malen bekender dan zijn geboorteplaats: het eiland Madeira. Een bezoek aan de straten en pleintjes waar hij het spel leerde.

Column Sheila Sitalsing

'Eén van de vele voordelen van opvang in de regio is dat je de sadistische, inhumane en wel schrijnende zaken ook in de regio houdt'.

WK-video: knalt Suarez Krankl uit de boeken?

Gaat Luis Suarez vandaag een record verbreken? Een record dat (nu nog) op naam staat van Hans Krankl: die knalde er ooit zes goals in tijdens één WK-wedstrijd. Behoorlijk stevig aantal - maar als iemand het kan verbreken, is het Suarez wel, vooral tegen het onthutsend zwakke Saoedi-Arabië.

Les van mandolinehunk Avi Avital

Bij het woord ‘mandoline’ ziet u misschien een bluegrassband voor zich, ergens in de swamps van Alabama. Maar van oorsprong is het een barok­instrument, waar veel mee mogelijk is. Klassiek mandolinist Avi Avital geeft een cursus.

Avi Avital Beeld Christoph Neumann
Avi AvitalBeeld Christoph Neumann

Uitgelicht: fotoserie Wereldvluchtelingendag

Voor de expositie ‘Zachte ogen’ in het Humanity House in Den Haag selecteerde Joost van den Broek op verzoek van VluchtelingenWerk Nederland 16 foto’s uit de vele honderden die hij van 1992 tot 2015 van vluchtelingen maakte.

Verslaggeverscolumn: in Rotterdam en Bagdad

'We schenden het Kinderrechtenverdrag, maar we schenden het humaan.' Toine Heijmans vraagt zich af hoe humaan onze welvarende enclave wil zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden