Volkskrant Ochtend: VS laten 15 Guantánamo-gevangenen vrij en succesvolle dag voor Nederland op de Spelen

Goedemorgen. De Amerikaanse regering heeft vijftien Guantánamo-gevangenen overgedragen aan de Verenigde Arabische Emiraten. Verder in dit ochtendoverzicht: een vruchtbare dag voor Nederland op de Spelen en de oppositie wil een einde aan 'het lapwerk' bij de beveiliging van Schiphol.

Redactie
Omheining rondom het omstreden detentiecentrum Guántanamo Bay. Beeld reuters
Omheining rondom het omstreden detentiecentrum Guántanamo Bay.Beeld reuters

Terwijl u sliep

VS laten vijftien Guantánamo-gevangenen vrij
De Amerikaanse regering heeft vijftien gevangenen vrijgelaten uit het omstreden detentiecentrum in Guantánamo Bay. Twaalf Jemenieten en drie Afghanen zijn maandag overgedragen aan de Verenigde Arabische Emiraten.

Verdachte moord imam aangeklaagd om doodslag
De 35-jarige Oscar Morel die ervan verdacht wordt in New York een imam en diens assistent neergeschoten te hebben, wordt aangeklaagd voor doodslag. Dat maakte de politie bekend, kort na de herdenkingsdienst voor beide slachtoffers. Ook wordt hij aangeklaagd voor het bezit van een vuurwapen, met het doel er schade mee aan te richten.

Turnster Sanne Wevers (rechts) en zwemster Sharon van Rouwendaal (links) worden in het Holland Heineken House gehuldigd voor hun gouden medailles. Beeld anp
Turnster Sanne Wevers (rechts) en zwemster Sharon van Rouwendaal (links) worden in het Holland Heineken House gehuldigd voor hun gouden medailles.Beeld anp

Succesvolle dag voor Nederland op de Spelen
Zwemster Sharon van Rouwendaal pakte als eerste Nederlandse vrouw goud op de 10 kilometer open water, turnster Sanne Wevers leverde die prestatie op de balk. Dafne Schippers won eenvoudig haar serie op de 200 meter sprint, de hockeysters versloegen topland Argentinië met 3-2 in de kwartfinale.

Oppositie wil einde aan 'lapwerk' bij beveiliging Schiphol
De assistentie van de landmacht op en rond Schiphol roept op het Binnenhof nieuw debat op over de capaciteitsproblemen bij de Koninklijke Marechaussee. Oppositiepartijen zien in de noodsituatie rond de luchthaven het bewijs dat het kabinet nog te weinig doet om de marechaussee uit de brand te helpen.

Sportzomer live

Dit heeft u vannacht gemist
Een overzicht van de belangrijkste sportmomenten uit de nacht.

Hockeysters na zege op aartsrivaal Argentinië naar halve finale
Evenals de mannen moesten ook de hockeysters al in de kwartfinales van de Spelen afrekenen met dé ploeg, die zo vaak een kwelgeest is geweest. Het vrouwenteam deed het met moeite door Argentinië na een flitsende start (3-0) tot 3-2 te laten terugkomen. Maar na drie gele kaarten met zeven veldspeelsters en een keepster overleven, voelde voor de hockeysters als een dubbele overwinning.

Nederlandse hokeysters omhelzen elkaar. Beeld getty
Nederlandse hokeysters omhelzen elkaar.Beeld getty

Vandaag in het nieuws

Dag elf van de Olympische Spelen. Dat betekent dat Ferry Weertman 10 kilometer zwemt en Churandy Martine 200 meter sprint. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn de ogen gericht op Epke Zonderland (finale rekstok), Dafne Schippers (halve finale 200 meter) en Sifan Hassan (finale 1500 meter). Nog meer sport: Ajax speelt in de voorronde van de Champions League tegen het Russische FK Rostov. Verder wordt in Polen vandaag mogelijk een nazitrein opgegraven die vol zou zitten met goud. Experts zetten vraagtekens bij het bestaan van de trein.

Aanraders van de redactie

'Prima die controles, maar doe ze dan overal' (+)
De controles op de weg naar Schiphol zijn verlengd, nu zelfs met militairen erbij. Hoe beveilig je een luchthaven? 'Er is nooit een absolute garantie tegen aanslagen.'

De dubieuze klanten van Trumps campagneleider (+)
De chef van Trumps team staat voor 11 miljoen euro in de boeken van de verdreven Oekraïense president Janoekovitsj. Bij Republikeinse kopstukken is hij ook geliefd.

De vlucht waar je niet op wil zitten (+)
Zwemster Ranomi Kromowidjojo zei na haar mislukte Olympische Spelen 'sorry' tegen alle Nederlanders die speciaal voor haar de wekker hadden gezet. Wie wilde nu midden in de nacht naar een verliezer kijken?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Paul Manafort bij de Republikeinse conventie Beeld reuters
Paul Manafort bij de Republikeinse conventieBeeld reuters

'Je weet nooit wanneer ze beginnen met schieten' (+)
Tijdens de Spelen gaan de dagelijkse vuurgevechten tussen drugbendes en de politie in de sloppen door. Een paar jaar geleden leek het geweld even bedwongen. 'We dachten echt dat het leven hier beter zou worden.'

Hassan Bahara: Andere kinderdagverblijven waren lang niet zo mooi, en ehm... niet zo wit (+)
'Een Marokkaan die achter iedere kliko een witte supremacist vreest.' Zo noemde GeenStijl mij vorige week. Best geestig, maar feitelijk klopt er weinig van. Sterker nog, ze moesten eens weten hoe het echt zit.

Gewelddadige visioenen, maar genegeerd door de GGZ (+)
Hij stond voor de rechter wegens bedreigingen bij de Tourstart in Utrecht. Maar eigenlijk had Paul G. willen waarschuwen.

Het uitgestrekte Complexo do Alemão, vijftien sloppenwijken of favela's aan de noordkant van Rio de Janeiro. De kabelbaan staat vaak stil wegens rondvliegende kogels Beeld Cedric Gerbehaye
Het uitgestrekte Complexo do Alemão, vijftien sloppenwijken of favela's aan de noordkant van Rio de Janeiro. De kabelbaan staat vaak stil wegens rondvliegende kogelsBeeld Cedric Gerbehaye

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden