Volkskrant Ochtend: Voor zware beroepen komt pensioen te laat | Hoe geluidsoverlast in Hengelo ontspoorde tot een jarenlang conflict

Goedemorgen. Nederlanders met zware beroepen halen steeds vaker hun pensioen niet. Ze melden zich ziek worden arbeidsongeschikt verklaard ruim voor de pensioenleeftijd. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: hoe geluidsoverlast in Hengelo ontspoorde tot een jarenlang 'zeldzaam hardnekkig' conflict.

Donald Trump Jr. met de hand op z'n vaders schouder. Beeld AFP
Donald Trump Jr. met de hand op z'n vaders schouder.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Zware beroepen halen pensioen niet meer na verhoging leeftijd
Nederlanders met zware beroepen halen steeds vaker hun pensioen niet. Ze melden zich voortijdig ziek en krijgen een arbeidsongeschiktheidsuitkering om de periode tot hun pensioen te overbruggen. Het pensioenfonds voor de metaal (PMT) ziet een verdubbeling van het aantal nieuwe arbeidsongeschikten sinds de pensioenleeftijd in stappen omhoog gaat van 65 naar 67 jaar. Ook bij het pensioenfonds Zorg & Welzijn worden ouderen vaker (plus 20 procent) arbeidsongeschikt verklaard.

Kring rond Trump wist al sinds juni 2016 dat de Russen hen wilden helpen
Leden van de Trump-clan wisten sinds juni vorig jaar dat de Russische regering hen wilde helpen met de verkiezing van Donald Trump tot president van Amerika. Dat blijkt uit een e-mailwisseling van Donald Trump jr. met een tussenpersoon die de Kremlinsteun aanbood.

Burgemeester Hengelo wil zich ook na tussenkomst minister Plasterk niet met geluidsoverlast bemoeien
Zelfs een brief van minister Plasterk kan de Hengelose burgemeester Schelberg niet over de streep trekken: hij wil geen oplossing zoeken in een slepend conflict tussen de gemeente en twee inwoners. Gemeenteraadsleden zijn verontwaardigd dat de burgemeester hun niets heeft verteld over deze brief uit Den Haag.

Leerling-koks krijgen telefoontje: toch niet geslaagd
Tien leerling-koks moeten opnieuw examen doen omdat hun opleiding een verandering in het reglement over het hoofd had gezien.

Vandaag in het nieuws

In Burgers' Zoo opent vandaag een nieuwe attractie. Het park krijgt het grootste overdekte vloedbos ter wereld. De gemeenteraad van Manchester behandelt de vraag of Ariana Grande ereburger van de stad moet worden. En Noord-Ierse protestanten lopen de controversiële jaarlijkse Oranjemars in Belfast.

Aanraders van de redactie

De herdenking van de mislukte coup in Turkije: bij vlagen emotioneel en duizend lege plekken
In Apeldoorn herdachten Turkse Nederlanders vanavond de mislukte coup in Turkije van vorig jaar. 'Lekker rustig, zo zonder politiek', merkt de organisator op. Want vicepremier Tugrul Türkes mocht er niet bijzijn. In en rond het theater Orpheus in Apeldoorn zijn vele ogen gericht op een kleine groep Nederlandse Turken. Er zijn vlaggen, er is gezang en er is een tv-scherm met Erdogan die spreekt. (+)

Column Aleid Truijens: Wat ben ik blij dat ons kind niet kon beslissen over zijn chemokuren
Hij werd er doodziek van en kaal. Ook hij had de bijwerkingen die de 12-jarige David nu noemt als onoverkomelijk - een verlaagde immuniteit en gevoelloze vingertoppen - maar die waren wél tijdelijk. De rottige, giftige kuren redden het leven van mijn zoon (nu 26). (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Schapenfluisteraars van over de hele wereld komen naar Nederland voor het WK schapendrijven
Een beetje vreemd is het en vooral heel erg Brits: schapendrijven als sport. Maar vergis je niet, Nederland spreekt een geducht woordje mee. Zozeer, dat het WK voor het eerst in Nederland wordt gehouden. (+)

Golf van depressie in overvol opvangkamp Moria
Duizenden migranten zijn gestrand in het opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. De uitzichtloosheid van hun situatie heeft geleid tot een epidemie van zelfmoordpogingen en verslaving aan pijnstillers en alcohol. (+)

Schaapherder Serge van der Zweep. Beeld Marcel van den Bergh
Schaapherder Serge van der Zweep.Beeld Marcel van den Bergh

Hoe geluidsoverlast in Hengelo ontspoorde tot een jarenlang conflict
Het begon met geluidsoverlast, het ontspoorde in een conflict waarin zelfs de minister de burgemeester oproept de kwestie eens op te lossen. Het 'zeldzaam hardnekkig beroerde verhaal' van een echtpaar uit Hengelo dat een opvang voor zwaar gehandicapte kinderen naast zich kreeg. (+)

Verslaggeverscolumn Margriet Oostveen: Het is de kunst het schreeuwen om te buigen
Miep Smith-Wessel (85) is al dik vijftig jaar Feyenoordsupporter. Haar vader David werd in 1942 door de Duitsers opgepakt en kwam in Auschwitz om het leven. Samen met kleindochter Anouk Smith is zij de campagne 'Loze leuzen' gestart om het schreeuwen van verschrikkelijk domme leuzen om zeep te helpen. 'Hamas, Hamas, hou jij m'n tassie even vast.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden