Volkskrant OchtendZondag 12 juli

Volkskrant Ochtend: VN-Veiligheidsraad akkoord met hervatting humanitaire hulp aan Syrië | De hoop van liberaal Polen maakt serieus kans president te worden: wie is hij?

Een Syrische jongen in een vluchtelingenkamp bij de stad Maaret Misrin in de noordwestelijke Syrische provincie Idlip. De VN-Veiligheidsraad heeft zaterdag ingestemd met het hervatten van de humanitaire hulp aan Syrië. Er is een compromis bereikt door de noodhulp via slechts één grensovergang te laten verlopen. Beeld AFP
Een Syrische jongen in een vluchtelingenkamp bij de stad Maaret Misrin in de noordwestelijke Syrische provincie Idlip. De VN-Veiligheidsraad heeft zaterdag ingestemd met het hervatten van de humanitaire hulp aan Syrië. Er is een compromis bereikt door de noodhulp via slechts één grensovergang te laten verlopen.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Hoge functionarissen Frans videogame-bedrijf weg na seksueel wangedrag
Het Franse videogamebedrijf Ubisoft, bekend van spellen als Assassin’s Creed en Watch Dogs, heeft in de nacht van zaterdag op zondag het vertrek aangekondigd van diverse hoge functionarissen. Onder anderen de nummer twee van het bedrijf en het hoofd personeelszaken gaan weg. De stap komt nadat diverse leidinggevenden van het softwarebedrijf eerder waren beschuldigd van aanranding en seksuele intimidatie.

Bulgaarse president wil ontslag regering, maar premier weigert op te stappen
De centrumrechtse regering van de Bulgaarse premier Boyko Borissov weigert op te stappen, ondanks dagenlange demonstraties en oproepen van onder meer de president om te vertrekken. ‘Niets houdt ons in de regering, behalve verantwoordelijkheid’, zei Borissov zaterdagavond in een video op Facebook. Want, zo zegt de minister-president: ‘Als de socialisten de macht in Sofia overnemen, breken ze de staat af.’

Veiligheidsraad akkoord met hervatting humanitaire hulp aan Syrië
De VN-Veiligheidsraad heeft zaterdag ingestemd met het hervatten van de humanitaire hulp aan Syrië. Er is een compromis bereikt door de noodhulp via slechts één grensovergang te laten verlopen, dat waren er eerst twee.

Live: Trump draagt voor het eerst mondkapje in het openbaar | Zorgen om derde coronagolf Hongkong
De Amerikaanse president Donald Trump droeg voor het eerst een gezichtsmasker in het openbaar, tijdens een bezoek aan het militaire ziekenhuis Walter Reed, net buiten hoofdstad Washington.

Vandaag in het nieuws

De Nederlandse Publieke Omroep staat op tegen racisme tijdens een gezamenlijke themadag. De tweede ronde van de presidentsverkiezingen wordt gehouden in Polen. En in Brussel vindt er een virtueel topoverleg tussen Servië en Kosovo plaats over normalisering van de relatie.

Aanraders van de redactie

De hoop van liberaal Polen maakt serieus kans president te worden: wie is hij?
Vandaag gaan de Polen naar de stembus, om in de tweede ronde een nieuwe president te kiezen. Tegenover Duda, de rechts-populistische zittende president, staat Trzaskowski, de hoop van liberaal Polen. Te elitair volgens sommigen, maar hij maakt serieus kans. Wie is deze man, die meerdere talen spreekt en die afstapte van het mantra: de huidige regering is een ramp, stem op ons.

Wat de natuur zelf kan doen tegen de droogte
De buien mogen anders doen denken, het is structureel te droog in Nederland. Het goede nieuws is dat daar iets tegen te doen is. Ook door de natuur zelf – met een beetje hulp.

Heeft slow tourism de toekomst? Journalist Jeroen van Bergeijk fietst naar Rome en zoekt het uit
Wat heeft corona betekend voor onze manier van reizen? Heeft slow tourism de toekomst? Journalist Jeroen van Bergeijk fietst de komende weken naar Rome om dat uit te zoeken. Eerste bestemming: Maastricht.

Column Peter Giesen: Het ongelukkige jaar 2020 is van een verrassende redelijkheid
Terwijl aan de randen de hysterie steeds uitzinniger wordt, is in het centrum de stemming juist gematigder dan zij in lange tijd is geweest, merkt Peter Giesen op. ‘De meeste Nederlanders verlangen naar rust, stabiliteit, zekerheid. Daarom accepteren zij dat de regering ingrijpt in hun persoonlijke vrijheid op een manier die zij vijf maanden geleden nog voor onmogelijk hadden gehouden.’

Het verband tussen bruinkool in Hongarije en Japanse slagregens
Als een ramp maar groot genoeg is, ontstaat er op foto’s die ervan getuigen vaak een vorm van abstractie en absurdisme, zag Arno Haijtema deze week in Japan en Hongarije.

Schade na overstromingen in Kumamura, Japan, 8 juli 2020. Beeld REUTERS
Schade na overstromingen in Kumamura, Japan, 8 juli 2020.Beeld REUTERS

Column Cindy Hoetmer: Na een tijdje in isolatie begon ik me af te vragen wat er eigenlijk zo leuk is aan al dat gezuip en geouwehoer
‘O nee’, zei ik, ‘twéé weken zonder horeca, dat ga ik niet overleven.’ Dat was een beetje dramatisch, vooral nu is gebleken dat Cindy Hoetmer drie maanden zonder horeca ook vrij goed heeft overleefd; en zich zelfs begon af te vragen wat er nou eigenlijk zo leuk is aan dat gezuip.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden