VOLKSKRANT OCHTENDZondag 27 september

Volkskrant Ochtend: Vijf surfers kwamen om voor de kust van Scheveningen, vijf families doen voor het eerst hun verhaal | Waarom doet Joe Biden alsof hij over zijn stotteren is gegroeid?

Joe Biden. Beeld AFP
Joe Biden.Beeld AFP

Nieuws

Onderzoek: coronavirus veroorzaakt chaos in de hersenen
Corona blijkt hard toe te slaan in het brein, ontdekten Amsterdamse onderzoekers tot hun verbazing. Dat kan verklaren waarom patiënten hun smaak en reuk verliezen en ‘vergeten’ te ademen – maar ook waarom sommige patiënten langdurig last houden van concentratiestoornissen, hartkloppingen en geheugenverlies.

Ajax wint weer met tien man
Ajax – Vitesse (2-1) zorgde om tal van redenen voor opwinding, zoveel dat de omroeper het publiek vriendelijk vroeg om minder te zingen, juichen en joelen. Ja, het zijn vreemde tijden, ook in het voetbal.

Wielrenster Van der Breggen soleert naar tweede wereldtitel in drie dagen
Slechts twee dagen nadat ze de wereldtitel tijdrijden had veroverd mocht Anna van der Breggen zaterdag op het racecircuit van Imola opnieuw een regenboogtrui aantrekken.

Deskundigen: verkiezing lijsttrekker en bestuur Denk in strijd met de wet
De Algemene Ledenvergadering van Denk zaterdag was in strijd met de wet. Dat stellen experts verenigingsrecht tegenover de Volkskrant. Volgens hen ging Denk haar boekje te buiten door slechts een selectie van de partijleden te laten stemmen.

Aanraders

Vijf surfers kwamen om, vijf families vertellen hun verhaal
Voor de kust van Scheveningen kwamen op 11 mei vijf surfers om in het schuim. Voor het eerst vertellen de ouders, broers, zussen, vrienden en partners over wie Sander, Joost, Pim, Max en Mathijs waren. En wat hen naar het water dreef.

null Beeld Sébastien van Malleghem
Beeld Sébastien van Malleghem

Drama in nachtclub zit altijd in Voiculescu’s gedachten en daarom is hij nu verkiesbaar
Vijf jaar geleden kwamen bij een gruwelijke brand in een nachtclub in Boekarest 27 jongeren om het leven. In de weken erna stierven nog eens 38 mensen door een bewust fout geproduceerd desinfectiemiddel. Vlad Voiculescu (toen 33) werd ingevlogen om als minister de corruptie in de zorg aan te pakken. Zondag wil hij bij de lokale verkiezingen in Roemenië viceburgemeester van Boekarest worden.

Geen gewone Jom Kipoer: ‘Hardop kan natuurlijk niet, met corona’
Jom Kipoer, de belangrijkste Joodse feestdag, zal er dit jaar anders uitzien. ‘De gebeden moeten waarschijnlijk gefluisterd worden, in plaats van hardop uitgesproken.’

Nu, met corona, stemt de herfst misschien nóg weemoediger dan anders
Het is een ingewikkeld, contrastrijk seizoen dat geen ‘schoonheid volgens het boekje’ biedt. En corona maakt het er niet gemakkelijker op. Biedt de herfst toch nog troost?

Herfst in het Gelderse Batenburg. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Herfst in het Gelderse Batenburg.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dus Joe Biden stottert. Nou en?
Casper Luckerhof stottert en herkent in Joe Bidens toespraken de kenmerkende plotselinge zinswendingen en haperingen. Waarom doet de presidentskandidaat alsof hij eroverheen is gegroeid?

Matthijs van Nieuwkerk leest Stephen Fry en waadt door kilo’s junkieverdriet
Een tomeloze tijd van Stephen Fry is net in Nederlandse vertaling verschenen: ‘Dit logboek van zijn verslaving kent een eentonige horreur. Maar fraaie bijvangst is er ook.’

Wel geld voor kanker, geen geld voor psychische problemen. Hoe kan dat?
Eva Hoeke kan dit niet rijmen: Waarom wordt er 25 keer meer geïnvesteerd in kankeronderzoek, dan in onderzoek naar psychiatrische stoornissen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden