Nieuwsbrief Volkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Versplinterd Zweden staat voor ‘lastigste kabinetsformatie in lange tijd’ | In Chemnitz strijden rechts en links om politiek midden

Goedemorgen. De onrust in Chemnitz gaat allang niet meer over de dodelijke steekpartij waarvan migranten worden verdacht. ‘Rechts’ en ‘links’ staan tegenover elkaar. Hoe reageert het politieke midden? Verder in de ochtendnieuwsbrief: nu zowel links als rechts geen meerderheid kan realiseren in het parlement, kan het grote puzzelen in het versplinterende Zweedse politieke landschap gaan beginnen. En moeten voetballers wel of geen helm op om hersenschade te voorkomen? Twee stromingen aan het woord.

Zweden brengen hun stem uit in Stockholm. Beeld EPA

Terwijl u sliep

De Sociaaldemocraten blijven de grootste partij in Zweden, maar rechts-radicaal boekt grootste winst
Ondanks een historisch lage winst van 26,2 procent van de stemmen lijken de Sociaaldemocraten nog steeds de grootste partij te worden bij de parlementaire verkiezingen in Zweden. De Zweden Democraten zijn met 19,2 procent van de stemmen als tweede partij geëindigd

Frankrijk laat Oranje spartelen, maar Oranje hervindt flair na rust (2-1)
Op het feest van de wereldkampioen fungeerde Oranje aanvankelijk als fletse figurant tussen de mannen die de blits maakten. Frankrijk dacht een heerlijk avondje te beleven, totdat het oranje muurbloempje loskwam en zijn plaats op de vloer opeistehad .

Topman CBS vertrekt na tweede reeks meldingen van seksueel wangedrag
Leslie Moonves, de topman van het Amerikaanse televisienetwerk CBS, is per direct uit zijn functie ontheven. Zijn vertrek volgt op nieuwe onthullingen van het tijdschrift The New Yorker over seksueel wangedrag. Eind juli publiceerden media ook al soortgelijke verhalen over Moonves, die geldt als een van de machtigste mannen in Hollywood.

Trouw: VVD lobbyde al jaren voor afschaffing dividendbelasting
De VVD dringt achter de schermen al jarenlang aan op het afschaffen van de dividendbelasting. Dat blijkt uit interne documenten van het ministerie van Financiën. Dagblad Trouw had om die stukken verzocht met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Vandaag in het nieuws 

Het stoffelijk overschot van oud-secretaris-generaal van de VN Kofi Annan komt in Ghana aan. Donderdag wordt hij begraven. Morgen begint een landelijke vaccinatiecampagne tegen de Meningokokkenziekte ACWY. En Dries Roelvink treedt op in een uitverkocht Paradiso, waar hij onder meer een medley met stukjes Prince, Bowie en Jagger ten gehore zal brengen – onderdeel van de gewenste imagowending waar hij eerder in het Volkskrant Magazine over vertelde.

Aanraders van de redactie

Wie is ‘het volk’ dat in Duitsland de straat opgaat?
De onrust in Chemnitz gaat al lang niet meer over de dodelijke steekpartij waarvan migranten worden verdacht. ‘Rechts’ en ‘links’ staan tegenover elkaar. Hoe reageert het politieke midden?

Een 'Pro Chemnitz' demonstratie in de straten van Chemnitz. Beeld REUTERS

Wel of geen helm in het voetbal? ‘Al heel vroeg gewaarschuwd voor het gevaar van hersenschuddingen’
Al vele jaren wordt er in de voetbalwereld hevig gediscussieerd over mogelijke hersenschade die voetballers kunnen oplopen. Die discussie is opnieuw opgelaaid nadat vorige week een 13-jarige amateurkeeper was overleden na een botsing met een speler. Onderzoeken spreken elkaar tegen, wetenschappers staan tegenover elkaar

‘Verdwalen is groeiend probleem’
De weg kwijtraken wordt een groeiend probleem in onze vergrijzende samenleving. Al komt er onverwachte hulp van navigatiesystemen op je mobiel. Dit zegt neurowetenschapper Ineke van der Ham (35) van de Universiteit Leiden.

Een ding is zeker, er wordt heel wat ‘stil werk’ verricht op het Binnenhof
‘De twittergemeenschap heeft blijkbaar veel moeite met werk dat in stilte wordt verricht. Tsja.’ tweette Kamerlid Pia Dijkstra verwijzend naar het feit dat Lili en Howick in Nederland mogen blijven. Bij Sheila Sitalsing schoot de tweet in het verkeerde keelgat: ‘Het werd niet duidelijk of met al het stille werk wordt bedoeld dat Dijkstra's partij Lili en Howick heeft geholpen met weglopen, want anders zaten ze nu toch echt in Jerevan, al het handenwringen in coalitiekringen ten spijt.’

‘Onze Zwolse bruggetjes hangen aan de Trump Tower’
De firma Altrex BV in Zwolle maakt ladders, steigers en ander klimmaterieel. Hun beweegbare hangbruggetjes voor glazenwassers en onderhoudspersoneel zijn wereldwijd een hit

Links ceo Jan Keizer, rechts hoofd ontwikkeling Maarten Hogervorst van de firma Altrex BV. Beeld Harry Cock

Na het machtsvertoon blijft de machteloosheid in ‘pauperparadijs’ Almelo
Almelo was heel even Baltimore. 450 agenten, militairen, douaniers, handhavers in alle kleuren: het was Amerikaans. Hier was een overheid aan het werk die wil laten zien wie de macht heeft. Maar nu wordt er gewoon weer geleefd in de huizen waar de politiemacht binnenviel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden