Nieuwsbrief Ochtend

Volkskrant Ochtend: Verslaafd aan de smartphone? ‘Onzin, we moeten ermee leren omgaan’ | Welkom in Nederland ontwikkelingsland

Schrijver Nir Eyal ziet geen kwaad in de verslavende werking van techproducten. We moeten simpelweg leren omgaan met onze nieuwe digitale gewoontes. ‘We zoeken gewoon afleiding. Van een saaie echtgenoot, kinderen die ons gek maken, van onszelf. Dus checken we onze mail.’ Verder in deze nieuwsbrief: de toekomst volgens de machtigste man in het Britse boekenvak en waarom een toenemend aantal ontwikkelingsorganisaties in Nederland actief wordt.

Nir Eyal: ‘Het eerste wat je je moet afvragen, is welke interne prikkel er achter je gedrag zit. Welk ongemak probeert je brein te ontvluchten?’ Beeld Jay Watson

Terwijl u sliep

Handelsoorlog
De Verenigde Staten hebben nog enkele dagen de tijd om een handelsoorlog met hun bondgenoten te voorkomen. Dat zei de Franse minister Bruno Le Maire (Financiën) na een bijeenkomst van ministers uit de zeven grootste industrielanden, de G7, in Canada.

Onnodige nederlaag Bertens
Het vrouwentennis kent geen zekerheden meer en dus werd ook de speelster met de meeste overwinningen op gravel uitgeschakeld op Roland Garros. 

Piloot
Een Russische piloot die 31 jaar geleden boven Afghanistan werd neergeschoten en al die tijd dood is gewaand, blijkt nog te leven en wil terug naar huis. ‘Het is ongelofelijk’, zegt Valery Vostrotin van een Russische veteranenorganisatie tegen staatspersbureau RIA Novosti. ‘Hij heeft nu hulp nodig.’

Vandaag in het nieuws

Slovenië gaat vandaag naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. De astronauten uit ruimtestation ISS keren naar verwachting terug op aarde. En de Partij voor de Dieren houdt vandaag haar voorjaarscongres. 

Aanraders van de redactie

Waarom een toenemend aantal ontwikkelingsorganisaties het werkveld naar Nederland verlegt

Ontwikkelingshulp, dat is toch iets voor verre streken? Een toenemend aantal hulporganisaties verlegt het terrein naar eigen land. Want ook Nederland kent problemen als armoede en ongelijkheid, en daarbij komt die internationale ervaring goed van pas.

Na Halbe bereikt ook Klaas het lul-schap

‘Halbe Zijlstra werd als minister van Buitenlandse Zaken ingehaald door zijn lul-schap. Met Klaas Dijkhoff diende zich heel even een kans aan op een aardige, eerlijke VVD-politicus. Maar ook hij lijkt met het aannemen van het VVD-fractievoorzitterschap, zijn persoonlijkheid ingeleverd te hebben,’ zo stelt columnist Peter Middendorp.

Illustratie Claudie de Cleen, prent door Jaap Veenendaal

We hoeven geen slaaf te zijn van onze smartphone, als we maar leren omgaan met de prikkels

Schrijver Nir Eyal ziet geen kwaad in de verslavende werking van techproducten. We moeten simpelweg leren omgaan met onze nieuwe digitale gewoontes.

Richt Italië de euro te gronde?

De nieuwe Italiaanse regering zal zich niets aantrekken van de Europese begrotingsnormen, zo klinkt het in Rome. Er zijn vele miljarden nodig om de traag groeiende Italiaanse economie op gang te trekken. Wat roekeloos begrotingsbeleid kan doen, liet Griekenland al zien. Betekent dit het einde van de euro?

‘Het verdwijnen van boekwinkels uit het straatbeeld is een ramp’

In het afgelopen decennium is de boekverkoop in Nederland met 20 procent gedaald. Wie zijn de boekverkopers die het tij moeten keren, hoe zien zij de toekomst van het boek en hoe doen boekverkopers in andere landen het? In deel 2 van deze (onregelmatige) serie: David Shelley, ceo van het grootste boekenconcern van het Verenigd Koninkrijk.

Pfff. Daar ging ons laatste restje vertrouwen in de journalistiek

In Oekraïne stond een Russische journalist op uit de dood, de Korea-top ging alsnog door en Bas Heijne kondigde aan te stoppen met zijn wekelijkse column in NRC Handelsblad. ‘Iets wat waar is, blijkt niet waar en daarna toch weer wel en andersom,’ zo klagen de Betrouwbare Mannetjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.