NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Veroordeling Bouterse is overwinning voor de rechtsorde | Deze steden dreigen de strijd met de stijgende zeespiegel te verliezen

Redactie

Terwijl u sliep

Veroordeling Bouterse is overwinning voor de rechtsorde: ‘Vrouwe Justitia is rechtop komen te staan’
Natuurlijk heerst er bij nabestaanden een gevoel van genoegdoening, nu de Surinaamse president Desi Bouterse is veroordeeld tot 20 jaar cel voor betrokkenheid bij de Decembermoorden in 1982. Maar belangrijker is het herstel van de rechtsorde in het land. De vraag is nu wat de politiek gaat doen.

China beschuldigt VN-commissaris van ‘ongepaste inmenging’ in kwestie-Hongkong
China heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Michelle Bachelet zaterdag beschuldigd van ‘ongepaste inmenging’ in de binnenlandse aangelegenheden van Beijing. Het verwijt is een reactie op een oproep van Bachelet om een onderzoek in te stellen naar mogelijk buitensporig politiegeweld in Hongkong.

Oranje speelt tijdens het EK tegen Oekraïne, Oostenrijk en de grote onbekende
Het Nederlands elftal voetbalt tijdens het Europees kampioenschap van 2020 op 14 juni tegen Oekraïne en vier dagen later tegen Oostenrijk, allebei in de Johan Cruijff Arena.

Een bonte stoet van strijders in het cultureel verzet, verenigd rond Baudet
Op het partijcongres van Forum voor Democratie trekt zaterdag een bonte parade van rechts-conservatieven voorbij. De sprekers, van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra tot rapper Lange Frans, bevechten een gezamenlijke vijand: ‘cultuurzwakte’. De interne strijd blijkt ondertussen gestreden.

Thierry Baudet begeleidt rapper Lange Frans op piano. Beeld Guus Dubbelman
Thierry Baudet begeleidt rapper Lange Frans op piano.Beeld Guus Dubbelman

Vandaag in het nieuws

Max Verstappen rijdt de Grand Prix van Abu Dhabi. De nieuwe eurocommissarissen beginnen vandaag officieel onder leiding van Ursula von der Leyen. Ook EU-president Charles Michel begint aan zijn nieuwe baan. En België stopt vanaf vandaag met het gebruik van 1 en 2 eurocenten.

Aanraders van de redactie

Anoek Nuyens maakte een voorstelling over haar gesprekken met Jan Pronk. ‘Waren zijn dromen uitgekomen, wilde ik weten’
Theatermaker Anoek Nuyens is soms ‘in de war over de wereld’. Soelaas kwam uit een onverwachte hoek: oud-politicus Jan Pronk. Over de diepgaande gesprekken die de twee voerden, maakte ze een voorstelling.

Deze steden dreigen de strijd met de stijgende zeespiegel te verliezen
Miljoenen liters zeewater zetten deze maand wederom het beroemde San Marcoplein in Venetië onder water. De stad is de strijd tegen de stijgende zeespiegel aan het verliezen. En de Italianen zijn niet de enigen die vechten tegen het toenemende gevaar van overstroming.

Lhbti-vriendelijk Songfestival is strijdtoneel in de cultuurclash tussen West- en Oost-Europa
Steeds meer voormalige Oostbloklanden bedanken voor het Eurovisiesongfestival. Het ‘homo-festijn’ strookt niet met de conservatieve, christelijke waarden. Het past in een klimaat waarin lhbti’ers als een plaag worden behandeld.

Het internet is stuk, maar nog niet verloren
Denkers in binnen- en buitenland zijn klaar met de constatering dat het dertig jaar oude world wide web hartstikke stuk is. Het is nu hoog tijd voor oplossingen, vindt ook Marleen Stikker. En die zijn er ook.

Marleen Stikker. Beeld Daniel Cohen
Marleen Stikker.Beeld Daniel Cohen

Hoe wildbioloog Amy Dickman de leeuw geliefd probeert te maken
Hoe redden we de leeuw van de ondergang? Met die vraag houdt wildbioloog Amy Dickman, die op 11 december in Rotterdam de Hobokenlezing uitspreekt, zich bezig. Haar opvallendste suggestie? Hem door rijke westerlingen laten doodschieten als trofee.

Wie durft de Zwarte Piet-vraag te stellen in het Dorp? Eva?
Nu Eva Hoeke na twintig jaar was teruggekeerd naar haar geboortegrond búiten Amsterdam en zag dat de Zwarte Pieten er nog altijd in winkeletalages hangen, voelde ze dat het tijd was om een standpunt in te nemen. ‘Ik kon net zo goed meteen een sticker op mijn voorhoofd plakken met stomme rotyup.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden