Volkskrant Ochtend: Verdachten moeten verplicht aanwezig zijn in rechtszaal | Hoe Ficq de rookindustrie aanpakt

Goedemorgen. Het kabinet zet de trend door om de positie van het slachtoffer in het strafproces te versterken. Verdachten van zware gewelds- of zedendelicten worden verplicht in de rechtszaal te verschijnen op het moment dat een slachtoffer gebruikmaakt van het spreekrecht. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: een interview met Bénédicte Ficq over hoe zij de rookindustrie poogt aan te pakken. Het OM beslist vandaag over de vervolging van tabaksfabrikanten.

Advocate Bénédicte Louise Marie Ficq klaagt de tabaksindustrie aan wegens moord, doodslag, zware mishandeling en valsheid in geschrifte. Beeld null
Advocate Bénédicte Louise Marie Ficq klaagt de tabaksindustrie aan wegens moord, doodslag, zware mishandeling en valsheid in geschrifte.

Terwijl u sliep

Verdachten zware gewelds- of zedendelicten verplicht aanwezig in rechtszaal
Het kabinet zet de trend door om de positie van het slachtoffer in het strafproces te versterken. Verdachten van zware gewelds- of zedendelicten worden verplicht in de rechtszaal te verschijnen op het moment dat een slachtoffer gebruikmaakt van het spreekrecht. Ook worden slachtoffers voortaan gehoord voordat een tbs'er op proefverlof gaat.

Trump wil leraren bewapenen om schietpartijen te voorkomen
President Donald Trump heeft woensdag gezegd dat hij denkt dat het bewapenen van leraren ertoe kan bijdragen dat schietincidenten zoals op een school in Florida afgelopen week voorkomen kunnen worden. Daar schoot een oud-leerling vorige week zeventien mensen dood.

Wonen in Amsterdam inmiddels bijna onbetaalbaar - wie gaat het tij keren?
Er is snel landelijke wetgeving nodig om te voorkomen dat wonen in Amsterdam en andere populaire steden onbetaalbaar wordt voor middeninkomens.

Netflix moet Nederlandse producties aanbieden, adviseert Raad voor Cultuur
Amerikaanse streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime moeten voortaan een vast percentage Nederlandse producties aanbieden en een deel van hun inkomsten afstaan. Ook Google, Facebook en andere grote bedrijven moeten een heffing gaan betalen waarmee Nederlandse producties kunnen worden geproduceerd. Daarvoor pleit de Raad voor Cultuur in een sectoradvies dat donderdag wordt gepubliceerd.

Vandaag in het nieuws

De naar het kalifaat gereisde Saad Ch. (29) en Houssaine Z. (29) staan voor de rechter. En na Transavia is het nu de beurt aan Air France: de piloten staken er tot 23.59 uur.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Minister Sander Dekker: 'Alleen in de kroeg, als de rekening komt, ben ik een minister zonder portefeuille'
Rust en stabiliteit. Dat is wat het departement van Justitie volgens Sander Dekker nodig heeft. Toch zal de 'tweede minister' niet stilzitten. 'Rechtspraak moet problemen niet groter maken maar oplossen.' (+)

Bénédicte Ficq: 'Het is geen ingewikkelde strafzaak. Dat roken dodelijk is zetten ze zelf op het pakje'
Namens ruim dertig aangevers, van longkanker-patiënten tot ziekenhuizen en gemeenten, klaagt advocaat Bénédicte Ficq de tabaksindustrie aan wegens moord, doodslag, zware mishandeling en valsheid in geschrifte. Donderdag maakt het Openbaar Ministerie bekend of het de vier grote sigarettenfabrikanten strafrechtelijk gaat vervolgen. Dat zou een wereldwijde primeur zijn. (+)

Sander Dekker (VVD), minister voor Rechtsbescherming. Beeld null
Sander Dekker (VVD), minister voor Rechtsbescherming.

Vrijdag begint een financiële veldslag zoals Europa nog nooit heeft gezien
'Als iedereen z'n centen gaat tellen, eindigt het in een scheiding', zegt huidig EU-voorzitter Bulgarije. Toch is dát wat de 27 lidstaten die na de Brexit overblijven de komende maanden gaan doen. (+)

Als het verhaal van Tonya Harding iets benadrukt, dan is het wel dat de American Dream niet bestaat
Tonya Harding was de schurk in het kunstschaatsdrama waarbij haar rivaal Nancy Kerrigan werd aangevallen. De film I, Tonya is een poging haar te rehabiliteren. Maar Harding maakt het wel lastig. (+)

Margot Robbie als Tonya Harding in I, Tonya. Beeld null
Margot Robbie als Tonya Harding in I, Tonya.

Zuid-Korea is in de ban van curling, en dat komt vooral door de 'knoflookmeisjes' die allemaal Kim heten
Het Zuid-Koreaanse curlingteam heeft het olympisch toernooi op zijn kop gezet door van Zwitserland, Groot-Brittannië en Canada - hét curlingland - te winnen. Niet de mannen - nee, de vrouwen gaan als een van de favorieten de halve finales in. 'De populariteit heeft zeker ook te maken met de samenstelling van de ploeg', schrijft Jeroen Visser. Alle vijf de vrouwen heten Kim, vier van hen komen uit dezelfde plaats en op sociale media krijgen ze namen als Pancake, Steak and Chocho. (+)

PvdA'ers als Rabin Baldewsingh, ze worden niet veel meer gemaakt
Rabin Baldewsingh, de laatste rode wethouder, bezoekt zijn matties. En voor hij verdwijnt, mag Ariejan Korteweg een dagje met hem mee.

Kim-Eun-jung, de ster van het Zuid-Koreaanse curlingteam in actie tijdens de Spelen. Beeld null
Kim-Eun-jung, de ster van het Zuid-Koreaanse curlingteam in actie tijdens de Spelen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden