Volkskrant Ochtend: Van de nieuwe agenten heeft nu al een kwart een migratieachtergrond - Vlekkeloze carrière Hennis geknakt door Mali

Goedemorgen. De Nationale Politie wordt steeds diverser. Van de nieuwe aanwas van zevenhonderd aspirant-agenten op de Politieacademie heeft dit jaar 25 procent een migratieachtergrond. Verder in de Volkskrant Ochtend: Veel vragen over de Bijlmerramp zijn nog altijd onbeantwoord en Catalonië staakt, alleen de parallelle werkelijkheid van de toeristen draait door.

Voormalig minister Jeanine Hennis van Defensie tijdens het debat over het fatale ongeluk met Nederlandse militairen in Mali.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Van de nieuwe agenten heeft nu een kwart een migratieachtergrond, hoe kan dat zo snel?
Het eerste succes in het bevorderen van de diversiteit bij de Nationale Politie is behaald. Van de nieuwe aanwas van zevenhonderd aspirant-agenten op de Politieacademie heeft dit jaar 25 procent een migratieachtergrond - een verdubbeling ten opzichte van 2015. Dat zegt Peter Slort (58), portefeuillehouder diversiteit bij de Nationale Politie, in een interview met de Volkskrant.

Minister Hennis van Defensie vertrekt: 'Het stopt hier vandaag'
Minister Hennis van Defensie is afgetreden. In de Tweede Kamer nam zij vanavond na urenlang debat de politieke verantwoordelijkheid voor de nalatigheden in de Defensie-organisatie die vorig jaar leidden tot de dood van twee militairen in Mali. Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp neemt ook ontslag.

Opportunity viert vandaag de vijfduizendste dag van zijn missie op Mars
Negentig dagen, zo lang had hij het moeten uithouden. Vandaag viert Marsverkenner Opportunity de vijfduizendste dag van zijn missie op de rode planeet. Het kleine wagentje dat sinds 2004 op Mars rondscharrelt, blijkt onverwoestbaar en het einde is nog niet in zicht: Nasa, dat eerder euthanasie wilde plegen op het karretje, bereidt een nieuwe verlenging van de missie voor.

Wapenhandel doet na aanslag Las Vegas opnieuw goede zaken
Wat leren Amerikanen van de bloedige aanslag zondag in Las Vegas? De wapenwetten staan weer ter discussie. Maar tegelijkertijd doet de wapenhandel voor het sinds sinds het aantreden van Donald Trump goede zaken.

Opportunity.Beeld NASA

Vandaag in het nieuws

Het is precies 25 jaar geleden dat een Israëlische Boeing 747 in de Bijlmermeer neerstortte, waarbij 43 mensen omkwamen. De ramp wordt vandaag in Amsterdam Zuidoost herdacht. Trump bezoekt Las Vegas, waar de 64-jarige Stephen Paddock zondag een bloedbad aanrichtte. De veelbekritiseerde Britse premier May houdt de slotrede van het Conservatieven-congres.

Aanraders van de redactie

Vlekkeloze carrière Hennis geknakt door Mali'
Minister Jeanine Hennis van Defensie treedt af naar aanleiding van het fatale mortierongeval in Mali. 'Ik neem ten volle de politieke verantwoordelijkheid. Ik stop als minister', zei ze na een middag en avond debat met de Tweede Kamer. Voor Hennis is de Mali-affaire een kras op een verder vrijwel vlekkeloze carrière. (+)

Peter Slort boekte succes als spilfiguur in het diversiteitsbeleid bij de politie, maar er moet nog veel gebeuren
Sinds een half jaar probeert de politie diverser te worden. Een eerste succes is er al: een kwart van de nieuwe aspirant-agenten heeft een migratieachtergrond. In het korps klinkt gemor. Hoe gaat Peter Slort, spilfiguur in het beleid, daarmee om? (+)

Tweede Kamerleden bespreken het Mali-debat. Hennis op de achtergrond.Beeld ANP

Betrokkenen zijn er 'klaar' mee, maar 'klaar' is de Bijlmerramp nooit
25 jaar geleden stortte een vrachttoestel van het Israëlische El Al neer op twee flats in de Amsterdamse Bijlmer. Nog altijd zijn veel vragen onbeantwoord. (+)

Regisseur Blade Runner: 'Ik weet niet of de film jullie zal bevallen, maar we namen sciencefiction wel serieus'
Een fantastisch groots, gestoord en slecht idee: dat vond de Canadees Denis Villeneuve, toen hij hoorde van een mogelijk vervolg op de sf-cultklassieker Blade Runner. En toen vroegen ze hem voor de regie. Hij legt uit waarom hij toch overstag ging. Het oordeel van de Volkskrant: missie ruim geslaagd. (*****) (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

'We roepen eenzijdig de onafhankelijkheid uit, en tot ziens'
Veel Catalanen die ja hebben gestemd wilden vooral Spanje onder druk houden. Maar het politiegeweld van zondag heeft ook gematigden in beweging gebracht. (+)

De woordenpap van Jeanine Hennis had een functie: het op afstand houden van kernvragen
Voor het avondeten zou ze haar aftreden bekend maken, wisten Binnenhofwatchers te vertellen, ruim op tijd voor het Journaal van 8 uur. Twee jonge mannen die een nodeloze dood stierven, een derde die zwaargewond raakte en een gloeiend heet rapport waaruit tamelijk eenvoudig te destilleren valt onder wiens verantwoordelijkheid dat geschaard kan worden: kat in het bakkie, schrijft Sheila Sitalsing in haar column. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden