Volkskrant Ochtend: Vader van Syriëgangers doorbreekt taboes en vertelt | Dit zijn de talenten van 2018

Goedemorgen. Hij durft als een van de weinigen te spreken over familie die naar Syrië vertrok. Houssein (56) vertelt over de dood van zijn zoon en de strijd voor terugkeer van zijn kleinkinderen. Verder in deze ochtendnieuwsbrief: uitvoerig onderzocht en onomstotelijk vastgesteld: dit zijn de mensen die komend jaar gaan doorbreken in pop, media, design, comedy, literatuur, theater & film.

Houssein, wiens ex-vrouw, zoon en dochter naar Syrië vertrokken: 'Ik ben sinds de dood van Ilyas alleen maar aan het overleven.' Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Houssein, wiens ex-vrouw, zoon en dochter naar Syrië vertrokken: 'Ik ben sinds de dood van Ilyas alleen maar aan het overleven.'Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Loonkloof bijna nergens zo groot als in Nederland: baas verdient liefst 171 keer modaal

Nederlandse bestuursvoorzitters hebben in vergelijking met hun collega's elders in de wereld niet te klagen over hun bezoldiging. De bazen van de beursgenoteerde bedrijven verdienen per jaar gemiddeld 8,2 miljoen dollar (6,9 miljoen euro) en behoren daarmee tot de topdrie van best betaalde bestuurders in de wereld. De Nederlanders steken daarmee hun collega's in Groot-Brittannië en Duitsland de loef af. Alleen de ceo's in de Verenigde Staten en Zwitserland krijgen nog beter betaald.

Economische paradox van 2017: stijgende huizenprijzen zijn goed nieuws, maar lang niet voor iedereen

In 2017 zijn Nederlandse huizenbezitters gemiddeld enkele tienduizenden euro's rijker geworden. Als hun huis in de Randstad staat, is die winst vaak nog groter. De gewonnen rijkdom is wel van papier. Leidt die duurdere woning in de praktijk tot een dikkere portemonnee?

Zeker twaalf doden bij ernstigste brand in New York in kwart eeuw

Bij een grote brand in New York zijn zeker twaalf doden gevallen, onder wie een 1-jarig kind. Ook zijn er meerdere zwaargewonden. Vier mensen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Het weer: echt winterweer op de valreep van 2017

Vandaag is het echt winters, op de valreep van 2017. Nadat de afgelopen dagen tamelijk koude lucht over het land is uitgestroomd, met afgelopen nacht ook lichte vorst, dringt nu zachte lucht op. De koudere lucht laat zich echter niet snel verdrijven en dat levert winterse neerslag op.

Vandaag in het nieuws

Het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof beslist of het parlement een afzettingsprocedure tegen president Jacob Zuma mag beginnen. Verder rijdt de Rotterdamse metro vannacht en morgennacht tot 1.30 uur, een proef die een jaar duurt. En Kjeld Nuis is wereldkampioen op de 1.000 meter, maar hij plaatste zich nog nooit voor de Spelen. Lukt het nu wel?

Aanraders van de redactie

Housseins ex, zoon en dochter vertrokken naar Syrië - hij is een van de weinige achterblijvers die durft te spreken

Hij durft als een van de weinige achterblijvers te spreken. Houssein over de dood van zijn zoon en de strijd voor zijn kleinkinderen, die hij nooit heeft ontmoet. 'IS heeft mijn halve gezin in beslag genomen' (+)

Welke talenten zetten komend jaar de toon in Nederland?

Om die vraag te beantwoorden raadpleegde V voor het zesde jaar op rij zo'n 250 boven elke twijfel verheven kenners, die ieder met een top drie kwamen voor hun eigen vakgebied (pop, media, design, comedy, literatuur, theater & film). De optelsom resulteerde in deze, mogen we wel zeggen, gezaghebbende lijst.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Zo ziet de achterkant van de veelgeroemde Turkijedeal eruit

'Dat ze in Griekenland al drie winters liggen naast overlopende wc's, heeft een hoop te maken met de Turkijedeal waar Europese politici in hun verwarmde Torentjes en hun glazen kantoortorens zo content mee zijn,' schrijft columnist Sheila Sitalsing. 'Liever gezinnen in de modder laten overwinteren dan elders in de wereld de indruk wekken dat het aangenaam toeven is bij ons.' (+)

Vier kunstknieën en drie kunstheupen: de spelers van Wartburgia 45+ laten elkaar niet los

Maten voor het leven zijn de spelers van Wartburgia 45+. Sommigen voetballen al 60 jaar met elkaar. Zaterdag verstrooien ze bij veld 2 de as van een teamgenoot. (+)

Wartburgia 45+ maakt zich klaar voor een potje voetbal. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Wartburgia 45+ maakt zich klaar voor een potje voetbal.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Hoe duurzaam zijn gourmetpakketten eigenlijk?

Gourmetten een stuk duurzamer dan een groot stuk vlees? Dat valt tegen. En wat moeten we eigenlijk vinden van biologische gourmetpakketten? Kies liever voor vis of vega.

Kerstreces in de VS: bij uitstek een gelegenheid om verhaal te halen bij politici thuis

'In Washington kun je als volksvertegenwoordiger het volk nog wel vergeten, thuis staat het gewoon bij je op de stoep', schrijft Michael Persson in de verslaggeverscolumn. Deze zaterdagavond trekken betogers naar het huis van Charles Schumer, fractieleider van de Democraten in de Senaat. 'Schumer, je kunt je niet verstoppen!' (+)

Charles Schumer, fractieleider van de Democraten. Beeld afp
Charles Schumer, fractieleider van de Democraten.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden