Volkskrant OchtendMaandag 21 oktober

Volkskrant Ochtend: Vader gezin Ruinerwold schreef web vol met wonderbaarlijke eigen religie | Boa’s krijgen uitrusting om zich mee te verdedigen

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Terwijl u sliep

In zijn boerderij in Ruinerwold schreef Gerrit Jan van D. aan zijn eigen evangelie op internet
Vanuit de boerderij in Ruinerwold waar Gerrit Jan van D. zich met zijn kinderen jarenlang terugtrok, ontwikkelde hij zijn eigen evangelie. Als John Eagles schreef Van D., die vandaag wordt voorgeleid, er duizenden artikelen over op internet.

Boa’s krijgen middelen om zich te verdedigen
Buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) zijn zo vaak slachtoffer van lichamelijk geweld dat ze toegerust moeten worden met verdedigingsmiddelen, zoals pepperspray en eventueel een wapenstok. Nog dit jaar wordt onder leiding van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) een landelijke regeling ‘voor de uitrusting en bewapening’ van boa’s opgesteld. Ook de politietop, die tot voor kort dwarslag tegen bewapening van boa’s, is daarbij betrokken.

Bijna kwart jeugdzorginstellingen draait met verlies
Bijna een kwart van de instellingen voor jeugdzorg draait met verlies. De totale omzet in de sector is wel gestegen, en het aantal cliënten neemt toe, maar tegelijkertijd dreigen tientallen instellingen failliet te gaan.

Na de boeren staat het Malieveld straks vol met bouwers die te hoop lopen tegen het stikstofbeleid
Ook de bouwwereld gaat actievoeren tegen het stikstofbeleid van de overheid. Een nieuwe actiegroep Grond in Verzet houdt woensdag 30 oktober een actiedag op het Malieveld in Den Haag. Volgens de initiatiefnemers hebben al 1.300 deelnemers zich gemeld via hun Facebookpagina.

Vandaag in het nieuws

In Canada worden parlementsverkiezingen gehouden. Ook begint de rechtszaak tegen drie vrouwen die worden verdacht van de financiering van terrorisme. En vandaag is de uiterste datum voor de Spaanse regering om het lichaam van dictator Franco op te graven.

Boa's houden op de Wallen een Oost-Europese man aan wegens openbare dronkenschap. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Boa's houden op de Wallen een Oost-Europese man aan wegens openbare dronkenschap.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

‘Meisjes van 18 kunnen schoppen en slaan! Ongelooflijk!’
Je moet letterlijk tegen een stootje kunnen, als buitengewoon opsporingsambtenaar tussen het ongeregelde zootje op en rond de Amsterdamse Wallen. Een betere uitrusting om zich te verdedigen zou veel helpen.

Column: ‘Nieuwe deal: Brexit gaat door, alles blijft bij het oude’
Voor columnist Jean-Pierre Geelen leest het laatste over Brexit als een kinderboek met belhamel Boris Brexit in de hoofdrol. ‘Het was deeltje 137: Boris Brexit en de brief. De verhaallijn wordt met elke editie onwaarschijnlijker, de wendingen doen geforceerd aan, maar voor de liefhebbers was het toch weer smullen met die dekselse Boris.’

Nederlandse bedrijven verdienden miljoenen aan wapenhandel met Turkije
Met het opschorten van de wapenexport naar Turkije verdwijnt voorlopig een lucratieve afzetmarkt voor de wapenindustrie. Nederlandse bedrijven verdienen er miljoenen aan.

De Chinese ijzeren slang trekt dwars door Nairobi National Park
Als een grauwe streep snijdt 6 kilometer spoor uit China door het groen van het oudste reservaat van Oost-Afrika, pal naast Nairobi. Het einde van ‘Gods ontwerp’?

null Beeld Sven Torfinn
Beeld Sven Torfinn

Tijdens ADE is het symposium het avontuurlijkste onderdeel
Is het nu een enorm festival? Een netwerkvoorziening voor de muziekindustrie? Of een podium voor opkomende artiesten en beginnende festival- of cluborganisatoren? Het Amsterdam Dance Event (ADE) is de laatste jaren zó groot en veelkoppig geworden dat er weleens verwarring ontstaat over de ware aard van het evenement.

Column: Hoe een ultra-katholiek clubje een concertzaal vol met aanhang krijgt
Voor de entree van de Philharmonie in Haarlem staan bezorgde burgers in de rij voor ‘Cultuur onder vuur’, een congres met conservatieve sprekers en een brandende molen als logo. ‘Religieuze fanatici die slim marketing bedrijven met de thema’s van het moment: haakjes om handig de oude jassen aan te hangen van een intolerante zelotenschool.

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden