Volkskrant Ochtend: Uw cv-ketel gaat over 3 jaar in de ban | Kim Jong-un bespreekt denuclearisatie met China

Goedemorgen. Het uitsterven van uw cv-ketel is op de agenda gezet: op donderdag 31 december 2020 wordt de allerlaatste in Nederland geplaatst. Per 2021 al wordt de standaard cv-ketel verboden. Ook in uw ochtendnieuwsbrief: Nederlanders willen graag groenere tuinen, maar hoe doen we dat eigenlijk? Op naar het tuincentrum.

Een warmtepompsysteem op het dak.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Kim Jong-un bespreekt denuclearisatie met Chinese president Xi
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een onofficeel bezoek aan China gebracht. Daar heeft hij een ontmoeting gehad met de Chinese president Xi Jinping. Dat hebben het Chinese staatspersbureau Xinhua en het Noord-Koreaanse persbureau KCNA bevestigd.

Kim Jong-un en Xi Jinping in Peking.Beeld REUTERS

Het doodsvonnis van de cv-ketel is geveld: over drie jaar praktisch verboden
Het uitsterven van de cv-ketel is op de agenda gezet: op donderdag 31 december 2020 wordt de allerlaatste in Nederland geplaatst. Per 2021, dus al over twee jaar en acht maanden, wordt de standaard cv-ketel verboden. Eenmaal aan het eind van zijn levensduur kan hij dan alleen nog worden vervangen door een warmtepomp, zonnewarmte, stadsverwarming of een hybride systeem (half cv-ketel, half warmtepomp).

Dit lab in Eindhoven kan temperaturen zo hoog als de zon aan. Dat is een belangrijke stap vooruit voor kernfusie
Wie kernfusie wil - en wie wil dat nou niet - moet weten om te gaan met bizar hoge temperaturen. In Eindhoven is nu een methode ontwikkeld om dat echt goed te doen. Een belangrijke stap vooruit.

Servische ministers trekken zich terug uit parlement Kosovo
De partij die in het parlement van Kosovo de Servische minderheid vertegenwoordigt, heeft zich teruggetrokken. In totaal deden vier Servische ministers een stap terug uit protest tegen 'aanvallen op Serviërs'. De politie in Kosovo had een dag eerder traangas afgeschoten op Servische demonstranten en een Servische functionaris kort vastgehouden.

Vandaag in het nieuws

Premier Rutte zit de VN-Veiligheidsraad voor. Onderwerp: de vredesmissies. In Rusland wordt een dag van nationale rouw gehouden om stil te staan bij de slachtoffers van de brand in Siberië. En twee mannen staan terecht omdat ze met een helikopter een gedetineerde wilden bevrijden.

Plusteken achter een artikel?Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de redactie

Een groener huishouden begint bij de verwarming: weg met de cv-ketel
Als het om vergroening gaat, wordt de aandacht vooral gericht op elektriciteit. Maar rond 42 procent van het huishoudelijk energieverbruik gaat op aan verwarming. Hoog tijd voor een alternatief voor de CO2-uitstotende cv-ketel.

Sheila zag hoe zeven deskundigen in de Eerste Kamer de regering met de grond gelijk maakte: 'Spektakel'
'Het komt niet zo vaak voor dat de volksvertegenwoordiging deskundigen uitnodigt om hun licht te laten schijnen over een plan van de regering, en dat die experts vervolgens de boel volledig afbreken. Met de grond gelijk maken. De verantwoordelijke minister tot op de schoenveters afbranden', schrijft Sheila Sitalsing. (+)

Het binnenste van de JET-testreactor voor kernfusie in het Britse Culham.Beeld Eurofusion

Hun bankkluisjes zijn leeggeroofd. Nu moeten ze aantonen wat ze hadden
Het kluisje dat je hebt gehuurd bij de bank is gekraakt. De schade kan worden vergoed, maar probeer maar eens aan te tonen wat er in je kluisje heeft gezeten. Dat is in veelvoud aan de hand in Oudenbosch. (+)

Wat heeft Jezus ons nog te vertellen? Dat iedereen uit z'n bubbeltje moet komen, zegt Bas Heijne
Eigenlijk, vindt Bas Heijne, zijn we allemaal een beetje als Jeroen van der Veer, de ING-commissaris die zó in zijn eigen wereld leeft dat hij niet zag dat een salaris van 3 miljoen euro slecht valt. Na het lezen van Jezus Christus' Bergrede ziet Heijne: iedereen moet uit z'n bubbeltje.

Carl Bloch, De Bergrede 1877.

'Tegel eruit, plant erin': zo wordt de Nederlandse tuin groener
Consumentenuitgaven aan levend spul als planten, heesters en bomen groeien bijna twee keer zo hard als tegels, bestrating en hout, blijkt uit nieuwe cijfers. Er is meer interesse voor duurzaamheid en water in de tuin. En mensen zoeken er rust. De Vogelbescherming geeft advies. (+)

Groningers gaan in hongerstaking: een roep om aandacht uit een rampgebied
Toine Heijmans is in Appingedam en Middelstum. Midden in het aardbevingsgebied. 'Het is een lange dag in het rampgebied. De littekens vers en overal. In dorpen glinsteren nieuwe daken, belegd met zwart verglaasde pannen - die zijn hersteld.' (+)

In Horssen wordt een tuin klaargemaakt voor de zomer.Beeld Marcel van den Bergh
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden