Volkskrant Ochtend: Universiteit Leiden gaf hoogleraar zwijgcontract | Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050?

Goedemorgen. Hoogleraar Rien van IJzendoorn kreeg van de Universiteit Leiden een contract voorgelegd waarin staat dat hij geen commentaar meer mag leveren op onderzoeken van deze universiteit. Hij weigerde te tekenen. Verder in deze ochtendnieuwsbrief: onder de noemer De Voedselzaak brengt de Volkskrant de komende maanden verhalen over de vraag: hoe voeden we 10 miljard monden in 2050? We beginnen in Senegal.

Rien van IJzendoorn: 'Ik herken mij niet in het beeld van een schrikbewind' Beeld Mike Roelofs / de Volkskrant
Rien van IJzendoorn: 'Ik herken mij niet in het beeld van een schrikbewind'Beeld Mike Roelofs / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Universiteit Leiden vroeg hoogleraar zwijgcontract te tekenen
Hoogleraar pedagogiek Rien van IJzendoorn kreeg van de Universiteit Leiden een contract ter ondertekening waarin staat dat hij geen commentaar meer mag leveren op onderzoeken van medewerkers van deze universiteit.

Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050? De Volkskrant begint groot onderzoek
Onder de noemer De Voedselzaak maakt de Volkskrant de komende maanden verhalen, in de krant en online, over de vraag: hoe voeden we 10 miljard monden in 2050? Hoofdredacteur Philippe Remarque legt uit waarom dit onderwerp belangrijk is voor de Volkskrant.

Zo halen Russische hackers gestolen data binnen
Door de Nederlandse toegang tot Cozy Bear zag de AIVD welke Nederlandse organisaties de Russen op het oog hadden, hoe ze de aanvallen voorbereidden en - als ze eenmaal binnen waren - de data weer naar Rusland brachten. Dat levert een unieke inkijk in de werkwijze van Russische hackgroepen op.

'Zo gaat kalverfraude. Maar zoiets doe je toch niet?'
In 2017 werden bij melkveehouders onwaarschijnlijk veel meerlingen geboren. En één koe met twee kalfjes telt voor de fosfaatrechten lichter dan twee koeien met één kalf. Bedrog? Wat vinden de boeren ervan?

Vandaag in het nieuws

Om 9.30 uur Nederlandse tijd begint de vrouwenfinale van de Australian Open tussen Halep en Wozniacki. Vanavond openen Koning Willem-Alexander en koningin Máxima Leeuwarden-Fryslân 2018 als Culturele Hoofdstad van Europa.

Aanraders van de redactie

In Senegal is het eigen rijst eerst
Waarom voedsel importeren, als je het ook in eigen land kunt verbouwen? De regering van Senegal spoort boeren en importeurs aan om Azië links te laten liggen en rijst binnen de eigen landsgrenzen te verbouwen. En met succes.

Beroemde en beruchte hoogleraar Van IJzendoorn: 'Ik herken mij niet in het beeld van een schrikbewind'
Zelden vertoond: de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap ontvangen, om vervolgens door de universiteit van je eigen instituut te worden verbannen omdat je er de werksfeer zou verzieken. Voor het eerst vertelt de Leidse hoogleraar pedagogiek Rien van IJzendoorn (65) zijn kant van het verhaal. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Goede nieuwsverhalen, zoals over de AIVD-hack, lezen als een aflevering van Homeland
Het dient je mee te slepen, je moet regelmatig 'godallemachtig' roepen en aan het eind dien je in verwarring te verkeren. Columnist Bert Wagendorp wilde de Nederlandse hackende helden zien, naast elkaar, als de voetballers van Oranje toen we nog weleens een wedstrijd wonnen. 'Wat ging er door ze heen, wat verwachtten ze van de volgende wedstrijd? Maar dat ging niet.' (+)

Half Nederland slikt pilletjes voor de zekerheid: hoe verstandig is dat?
Half Nederland slikt vitaminepillen of andere voedingssupplementen. Van het Voedingscentrum hoeft het meestal niet en de wetenschap biedt weinig houvast - al is wel zeker dat het veelgehoorde 'baat het niet, schaadt het niet' niet altijd opgaat. (+)

Nederlanders zijn verkikkerd op vitaminepillen. Beeld anp
Nederlanders zijn verkikkerd op vitaminepillen.Beeld anp

De hacker gedijt op Hollandse grond - maar waarom eigenlijk?
De Volkskrant en Nieuwsuur onthulden donderdag dat hackers van de Nederlandse geheime dienst aan de basis stonden van het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maakt het sterke staaltje van de AIVD duidelijk dat Nederland tot de wereldtop van het hacken behoort? (+)

We besteden alle taken uit, maar lopen we daardoor het ware leven niet mis?
Terwijl de economie floreert, blijft tijd schaars. Dus halen we eten af, huren een schoonmaker of een klusser in of zelfs een nightnanny voor de huilende baby. Maar wat als ons dat meer kost dan alleen geld, vraagt Koen Haegens zich af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden