Volkskrant Ochtend: Uitslag referendum geeft Wiv-tegenstanders hoop | Het ideaal bij de kiezer is verdwenen

Goedemorgen. Het grote ideaal is bij de kiezer verdwenen. Zijn stem gaat naar de partij die goed voor hem is, analyseert Martin Sommer. Het is de definitieve doorbraak van de individualisering in het kieshokje. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: tegenstanders van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) putten nieuwe hoop uit de uitslag van het referendum.

Protest tegen de Wiv bij de Hofvijver in Den Haag Beeld anp
Protest tegen de Wiv bij de Hofvijver in Den HaagBeeld anp

Uitslag referendum geeft Wiv-tegenstanders nieuwe hoop
De tegenstanders van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) putten nieuwe hoop uit de uitslag van het referendum. Met bijna 100 procent van de stemmen geteld, tekent zich een lichte voorsprong af voor de tegenstemmers: 48,7 om 47,3 procent - 4 procent stemde blanco.

Trump kondigt nieuwe heffingen aan tegen China; handelsoorlog tussen EU en VS lijkt van de baan
De dreiging van een acute handelsoorlog tussen Amerika en Europa is voorlopig geweken. De EU-landen worden voor het moment uitgezonderd van de heffingen die Donald Trump instelt op de invoer van staal en aluminium. Maar de Amerikaanse president blijft op het oorlogspad, met China als belangrijkste doelwit.

Hoe konden de peilers er zo naast zitten bij uitkomst referendum over de Wiv?
De peilingen over de uitkomst van het referendum over de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) blijken er flink naast te hebben gezeten. Het voorkamp zou op voorsprong hebben gestaan, maar daarvan bleek woensdag absoluut geen sprake. Na het tellen van bijna honderd procent van de stemmen staat het tegenkamp op 48,7 procent en het ja-kamp op 47,3.

Onder druk van Theresa May roept EU ambassadeur terug uit Moskou
De Europese Unie roept haar ambassadeur terug uit Moskou voor overleg. De maatregel volgt op de vaststelling van de EU-regeringsleiders donderdagavond dat Rusland hoogstwaarschijnlijk achter de aanslag met zenuwgas in Salisbury op oud-dubbelspion Sergej Skripal zit. Volgens hen is dat de enige plausibele verklaring.

Stemmen tellen in Ahoy in Rotterdam Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Stemmen tellen in Ahoy in RotterdamBeeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Vandaag in het nieuws

Het 'nieuwe' Nederlands elftal onder leiding van Ronald Koeman oefent tegen Engeland (20.45 uur). De wintersporters die in Zuid-Korea op het podium zijn geëindigd, worden ontvangen op Paleis Noordeinde. Tijdens de tweede zitting van de Zaak-Anne Faber wordt onder meer gesproken over de stand van het onderzoek.

Aanraders van de redactie

Hoe de individualisering in het kieshokje een definitieve doorbraak beleefde
Het grote ideaal is bij de kiezer verdwenen. Zijn stem gaat naar de partij die goed voor hem is, analyseert Martin Sommer. Het is de definitieve doorbraak van de individualisering in het kieshokje. Jouw houtkachel is mijn astma, jouw auto mijn fijnstof. (+)

SP raakt kwart stemmers uit 2014 kwijt, vooral daar waar ze ging meebesturen
Bij de eerste verkiezingen onder leiding van Lilian Marijnissen leverde de SP woensdag zetels in, vooral in de gemeenten waar ze vier jaar geleden is gaan meebesturen. De partij zelf ziet geen causaal verband. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Fors lijf, verbaal sterk, geboren leider; dit is de nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal
FC Groningen, Celtic, Southampton, Oranje, Liverpool. In die opgaande lijn past de rol van aanvoerder. Vanavond draagt Virgil van Dijk de band om zijn arm in de oefenwedstrijd tegen Engeland. 'Het is een geweldige eer.' (+)

Vrouwen worden in de spreekkamer nog altijd minder serieus genomen: zo blijven ze ziek
Asha ten Broeke legt in deze column uit waarom vrouwen minder snel worden geloofd in de spreekkamer bij de dokter: 'Ik heb een auto-immuunziekte die blaas- en nierproblemen kan geven, maar drie artsen die onafhankelijk van elkaar bloed in urine vonden, wuifden het eerst als 'menstruatie' ook al was ik niet ongesteld.' (+)

Marijnissen staat partijgenoten te woord na de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen Beeld anp
Marijnissen staat partijgenoten te woord na de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingenBeeld anp

Na felle campagne moet Leefbaar in een versnipperd Rotterdam 'door een hoepel springen'
Rik Kuiper bericht vanuit Rotterdam over de gemeenteraadsverkiezingen. Aflevering 13: scherven lijmen. Ervaringsdeskundigen Peter van Heemst (PvdA) en Marianne van den Anker (Leefbaar) over formeren. (+)

Bijna niets klinkt zo mooi als de stilte tussen twee nummers in een stampvol Paradiso
Volkskrantpoprecensent Gijsbert Kamer komt nu al tientallen jaren in Paradiso. Zijn jonge jaren en zijn arbeidzame leven zijn met de plek vergroeid. Te midden van al die optredens en avonden doemen er een paar op die een onuitwisbare indruk op hem maakten. (+)

Een editie van Pep Club (11 mei 1984), de populaire dansnacht opgezet door dj Eddy De Clercq. Beeld Roy Tee
Een editie van Pep Club (11 mei 1984), de populaire dansnacht opgezet door dj Eddy De Clercq.Beeld Roy Tee
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden